NATO posilňuje východné krídlo Aliancie

Bukurešť rokuje s Washingtonom a Parížom o možnostiach zvýšenia počtu francúzskych a amerických vojakov v Rumunsku. Na leteckej základni v Estónsku pristálo šesť amerických stíhačiek typu F-15, ktoré majú posilniť misiu Aliancie zaisťujúcu protivzdušnú obranu Pobaltia. Kanada oznámila, že predlžuje svoju vojenskú výcvikovú misiu na Ukrajine o tri roky.

27.01.2022 07:37
Stíhačka / F-16 / Foto:
Stíhačky typu F-16 počas cvičenia NATO v litovskom vzdušnom priestore, 25. januára 2022
debata (237)

„Neustále hovorím, že sme pripravení na našom území umožniť spojencom z NATO zvýšenie ich vojenskej prítomnosti,“ povedal rumunský prezident Klaus Iohannis. Dodal, že „Rumunsko je v kontakte s oboma spojencami za účelom vytvorenia konkrétnych spôsobov, ako to zrealizovať“.

Iohannisove slová prišli po stretnutí rumunskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, ktorá sa zaoberala otázkami bezpečnosti v súvislosti s hromadením ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach.

Kľúčom k deeskalácii napätia sú podľa rumunského prezidenta diplomatické rozhovory. Dodal, že Najvyššia rada pre národnú bezpečnosť v stredu zhodnotila potenciálny vplyv konfliktu na podniky a energetický a bankový sektor. Témou bol tiež možný prílev utečencov z Ukrajiny, s ktorou má Rumunsko spoločnú 600-kilometrovú hranicu.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin dostal písomnú odpoveď USA na návrh bezpečnostných záruk Ruska

V Rumunsku sa pritom nachádza mnohonárodnostná jednotka NATO o veľkosti takmer 4-tisíc vojakov. USA však majú v Rumunsku a Bulharsku svoje sily umiestnené aj na samostatných základniach. „Súčasná kríza opäť dokazuje, že konsolidácia spojeneckej prítomnosti na východnom krídle vrátane našej krajiny je veľmi dôležitá,“ uzavrel Iohannis.

Do Estónska priletelo šesť amerických stíhačiek

Šesť amerických stíhačiek typu F-15 pristálo v stredu na leteckej základni v Estónsku, aby tam v čase vyhrotenej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou posilnili tzv. východné krídlo Severoatlantickej aliancie. Stíhačky majú v tejto pobaltskej krajine ostať týždeň a pol.

„Šesť stíhačiek bude nasadených do konca budúceho týždňa,“ povedal hovorca leteckej základne Ämari na severozápade Estónska. Veliteľstvo letectva NATO uviedlo, že tieto stíhačky v Estónsku posilnia misiu Aliancie zaisťujúcu protivzdušnú obranu Pobaltia.

NATO zároveň už skôr oznámilo, že vo štvrtok vyšle Dánsko na neďalekú litovskú základňu Šiauliai štyri stíhačky typu F-16. Tieto lietadlá majú podľa veliteľstva Aliancie spolupracovať s ďalšími spojeneckými krajinami v celom Pobaltí a popri protivzdušnej obrane sa tam zúčastňovať aj na leteckých manévroch.

Ukrajina Rusko Hranice Armáda Čítajte viac Zhromaždených ruských vojakov nie je na veľký útok dostatok, tvrdí Ukrajina

Pobaltské krajiny Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré boli v minulosti súčasťou Sovietskeho zväzu, avšak teraz sú členmi NATO a EÚ, nedisponujú vlastnými stíhačkami a pri ochrane svojho vzdušného priestoru sa spoliehajú na NATO.

NATO v pondelok informovalo, že svoje sily uvádza do pohotovosti a východnú Európu posilňuje o lode a stíhačky, avšak o nasadení amerických stíhačiek v Estónsku sa vtedy nezmienilo. Rusko tento krok Aliancie, vyvolaný hromadením ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou, odsúdilo ako „hystériu“ Západu.

Rusko zhromaždilo v ostatnom čase pri svojich hraniciach s Ukrajinou približne 100-tisíc vojakov. Západ to považuje za prípravu na potenciálnu inváziu na Ukrajinu, čo Moskva odmieta. Spojené štáty a ich spojenci však Rusku pohrozili, že ak na Ukrajinu zaútočí, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

Kanada predlžuje výcvikovú misiu na Ukrajine

Kanada predlžuje svoju vojenskú výcvikovú misiu na Ukrajine o tri roky, oznámil v stredu kanadský premiér Justin Trudeau. Ten taktiež povedal, že nariadil armáde nasadiť do misie ďalších 60 vojakov, ktorí sa pridajú k svojim 200 kolegom poskytujúcim výcvik Ukrajincom. Kanadská vláda má v pláne zvýšiť počet príslušníkov misie na 400.

„Toto nie je bojová misia, toto je výcviková misia. Kanadská armáda tam bude radiť a pomáhať. Budeme pokračovať vo výcviku. V prípade ruskej invázie alebo invázie na Ukrajinu zabezpečíme, aby kanadská armáda zostala v bezpečí,“ uviedol Trudeau.

Podľa neho táto misia zahŕňa aj poskytnutie nesmrtiaceho vybavenia, zdieľanie spravodajských informácií a podporu v boji proti kybernetickým útokom. Kanadská misia je určená na podporu ukrajinských síl, aby krajina mohla brániť svoju suverenitu, bezpečnosť a územnú celistvosť, povedal kanadský premiér.

Trudeau ďalej informoval, že kanadská ministerka obrany Anita Anandová pocestuje v najbližších dňoch do Lotyšska a na Ukrajinu, kde navštívi kanadských vojakov. Anandová vyhlásila, že Kanada vycvičila na Ukrajine už viac ako 30-tisíc vojakov. V Kanade žije viac ako 1,3 milióna ľudí s ukrajinským pôvodom.

VIDEO: Budú vojská aliancie aj na územy Slovenskej republiky?
Video
Ukrajina, Rusko, zbrane, USA Čítajte viac Do Kyjeva prúdia americké zbrane, priletela už tretia zásielka
237 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO