Nadja a Malik udreli na Európu: Krajiny hlásia štyri obete

Orkán Nadja a veterná smršť Malik v sobotu a v noci na dnešok zasiahli viaceré krajiny. Česko, Škótsko, Poľsko a Dánsko hlásia obete, v Nemecku hasiči zasahovali v stovkách prípadoch.

30.01.2022 11:41 , aktualizované: 19:01
vietor Foto: ,
Víchrica Malik zasiahla Veľkú Britániu. Na snímke sfúknutá strecha v meste Gateshead na severovýchode Anglicka.
debata

V Škótsku, kde rýchlosť vetra dosiahla aj 160 kilometrov za hodinu, prišiel o život chlapec a 60-ročná žena, keď na nich v sobotu spadli stromy. V Dánsku viedol mimoriadne silný vietor sprevádzaný silným dažďom k dočasnému uzatvoreniu niektorých mostov vrátane kľúčovej spojnice Öresund spájajúcu metropolu Kodaň so švédskym mestom Malmö. Dánske médiá uviedli, že na následky ťažkých zranení po páde v dôsledku silného vetra zomrela 78-ročná žena.

Vedľa obetí na životoch viedla v Škótsku búrka k výpadkom v dodávkach elektriny pre desiatky tisíc domácností a v Dánsku k miestnym záplavám a dopravným uzávierkam, vrátane cestného a železničného spojenia medzi Kodaňou a švédskym Malmö.

Značné materiálne škody v Dánsku spôsobili aj povodne, píše AP. Polícia zaznamenala množstvo dopravných nehôd spôsobených popadanými stromami a poletujúcimi troskami.

Počasie nepriaznivo zasiahlo aj južné oblasti Švédska, kde ešte v nedeľu popoludní boli bez dodávok elektriny tisíce domácností. Kvôli silnému vetru odstavili trajekty premávajúce na ostrov Gotland v Baltskom mori.

V Nórsku boli okrem iného hlásené vážne škody na obydliach, autách a člnoch, zatiaľ čo silné sneženie v celom Fínsku spôsobilo dopravné nehody a narušilo autobusovú a vlakovú dopravu v niektorých častiach krajiny.

680-tisíc domácností bez elektriny

V Poľsku si silný vietor vyžiadal život jedného človeka a ďalších päť ľudí vrátane hasiča utrpelo zranenia, informovala o tom poľská hasičská služba. Do 16.00 h dostali hasiči takmer 13 500 hlásení o škodách spôsobených víchricou po celom Poľsku, oznámil hovorca služby Karol Kierzkowski.

Smrteľná nehoda sa podľa serveru denníka Gazeta Wyborcza stala v Pomorskom vojvodstve. Zomrel pri nej dvadsaťsedemročný muž a ďalšia osoba bola zranená. Podľa slovenského webu iMeteo.sk osoba zahynula, keď na auto spadol strom. Miestne médiá uvádzali, že víchrica spôsobila škody na budovách a vozidlách po celej krajine.

Orkán pripravil podľa agentúry DPA v krajine okolo 680-tisíc domácností o elektrinu.

Poľská Národná hydrologická a meteorologická služba vydala druhý stupeň výstrahy. Severné pobrežné oblasti a severozápadné časti krajiny postihli najhoršie poveternostné podmienky z celej krajiny, vietor tam v nárazoch dosahoval rýchlosť až 120–130 kilometrov za hodinu.

belá Čítajte viac Silný vietor lámal stromy, pod Tatrami vyhlásili mimoriadnu situáciu

Muža zavalil múr

Víchrica, ktorá v nedeľu zasiahla Českú republiku, si vyžiadala jednu obeť. Muž zomrel v priemyselnom areáli pri Kladne po tom, ako naňho spadol päťmetrový múr zvalený vetrom. Vzhľadom na popadané stromy v krajine tiež museli zastaviť dopravu na viacerých železničných tratiach vrátane hlavnej trate medzi Brnom a Bratislavou, informoval spravodajský server TN.cz.

Premávku na trati medzi Slovenskom a Českom prerušil spadnutý trolej pri Břeclavi. V dôsledku nehody uviazol medzinárodný rýchlik z Budapešti do Prahy s približne 70 cestujúcimi. Vzhľadom na terén ich nemôžu odviezť náhradné autobusy, budú tak musieť vo vlaku počkať, kým súpravu okolo 15.00 h neodtiahnu. Podľa hasičov sa situácia zaobišla bez zranení, uviedla Česká televízia. Nie je zatiaľ jasné, kedy dopravu na tejto trati obnovia.

Vietor s rýchlosťou 187 km/h na Sněžke

Česká Správa železníc informovala, že hasiči zasahovali na 40 miestach, kde silný vietor lámal a vyvracal stromy a ovplyvňoval tak železničnú dopravu. Najviac výluk hlásili na severe krajiny a v oblasti Českomoravskej vrchoviny. Na trati medzi obcami Chornice a Dzbel na Morave zastavil jeden vlak pred vyvráteným stromom a následne na neho spadol ďalší strom, k zraneniam však nedošlo.

belá Čítajte viac Silný vietor lámal stromy, pod Tatrami vyhlásili mimoriadnu situáciu

Popadané stromy, no tiež snehové jazyky v častiach Česka komplikovali aj cestnú dopravu a viedli k viacerým dopravným nehodám.

Hasiči po celom Česku mali už dopoludnia na konte viac ako tisíc zásahov súvisiacich najmä s popadanými vetvami a stromami, no tiež uvoľnenými strechami. Bez elektriny sa v krajine ocitlo 53 000 domácností. Prevádzku vrátane lanoviek rušili aj lyžiarske strediská.

Mimoriadne silný vietor hlásili českí meteorológovia na najvyšších horách krajiny, kde dosiahol až silu orkánu. Na Sněžke namerali ráno nárazy vetra s rýchlosťou 188 kilometrov za hodinu.

Najhoršie okolo Budapešti

Do nedele popoludnia volali v Maďarsku na pomoc hasičov k odstraňovaniu škôd spôsobených víchricou v 550 prípadoch. Najviac výjazdov mali v Peštianskej župe a v Budapešti, informovalo agentúru MTI riaditeľstvo Celoštátnej civilnej ochrany (OKF).

Vyvrátené stromy a popadané konáre zablokovali cesty, poškodili domy, strechy, ploty, vozidlá a elektrické vedenia.

V Budapešti silný vietor poškodil strechy lekárskej ambulancie, materskej škôlky i pošty. Vyvrátené stromy a škridle uvoľnené zo striech spôsobili škody na autách.

Víchrica v Budapešti a v Székesfehérvári strhla semafory. V Peštianskej a v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe vyvrátené stromy popadali na elektrické vedenia.

Viacero zásahov mali hasiči ešte v Báčsko-malokumánskej a Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župe.

Podľa podvečerných informácií nikto v krajine počas víchrice neutrpel zranenia.

Stovky výjazdov v Nemecku

Nadja si zase v Nemecku v dôsledku popadaných stromov, poškodených striech či prevrátených bezpečnostných bariér na staveniskách vyžiadala stovky zásahov hasičov i policajtov.

Iba v meste Hamburg zasahovali hasiči v dôsledku nepriaznivého počasia najmenej 300-krát, potvrdili tamojšie policajné zdroje. Varovanie pred víchricou a silným vetrom platilo pre celé pobrežie severného Nemecka do nedele poludnia.

Podľa informácií spolkového úradu pre lodnú dopravu a hydrografiu (BSH) došlo v noci na nedeľu na celom území pobrežia Severného mora k silným búrkam, ktoré najťažšie postihli oblasť v okolí rieky Labe pri Hamburgu.

V noci na nedeľu prívalová vlna v dôsledku zdvihnutia hladiny mora počas búrky zaplavila rybí trh v hamburskej štvrti st. Pauli, píše DPA. Prívalová vlna následne ustúpila, uviedol BSH.

Tlaková níž Nadja sa prehnala aj metropolou Berlín a príslušnou spolkovou krajinou Brandenbursko. V meste Beelitz v Brandenbursku prišiel o život jeden človek po tom, čo sa na neho prevrátil volebný plagát. Polícia incident vyšetruje.

Požiare v Turecku Čítajte viac Obrovský požiar v Mladej Boleslavi je pod kontrolu, škody presiahli miliardu korún
debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Nemecko #orkán #silný vietor