KĽDR podnikla zrejme najväčší test rakety za posledné roky

Severná Kórea do mora pri svojom východnom pobreží odpálila zrejme balistickú raketu stredného doletu, uvádzajú agentúry s odvolaním sa na japonské a juhokórejské ministerstvo obrany. Ide o siedmy test od začiatku tohto roka a asi najväčší, aký severokórejský komunistický režim podnikol od roku 2017.

30.01.2022 12:51
Kim Čong-un Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (12)

Najnovšiu skúšku potvrdilo juhokórejské ministerstvo obrany s tým, že raketa sa vzniesla do výšky asi 2000 kilometrov a uletela okolo 800 kilometrov. Nie sú informácie o tom, že by zasiahla nejakú loď alebo lietadlo, uvádza agentúra Kjódó.

Hovorca japonskej vlády Hirokazu Macuno povedal, že Japonsko správanie Severnej Kórey „dôrazne odsudzuje a dalo jej najavo, že proti nemu silne protestuje“. Indicko-tichomorské veliteľstvo americkej armády vyzvalo Pchjongjang, aby sa „zdržal ďalšieho destabilizujúceho konania“. Test podľa Spojených štátov nepredstavoval bezprostrednú hrozbu pre ich územie, vojakov alebo spojencov.

Moratórium odmieta

Na mimoriadnej schôdzke sa zišla juhokórejská národná bezpečnostná rada pod vedením prezidenta Mun Če-ina a počin Severokórejčanov odsúdila ako „spochybnenie snáh o mier a zákazov vydaných Organizáciou Spojených národov“. Mun povedal, že Severná Kórea otestovala balistickú raketu stredného doletu, čo naposledy urobila v roku 2017. Pchjongjang sa podľa neho o krok priblížil okamihu, keď úplne opustí moratórium, ktoré sám vyhlásil na testy jadrových zbraní alebo medzikontinen­tálnych balistických rakiet. Mun dodal, že súčasná séria raketových skúšok pripomína napätú atmosféru z roku 2017, kedy KĽDR vykonala niekoľko jadrových skúšok a odpálila rakety s najdlhšou dráhou doletu, vrátane takých, ktoré preleteli Japonsko.

Raketa / Hypersonická strela / Čítajte viac Severná Kórea odpálila pravdepodobne dve balistické rakety

Severokórejský líder Kim Čong-un dal najavo, že moratóriom z roku 2018 nie je viazaný, pripomína agentúra Reuters. Jeho krajina k nemu vtedy pristúpila počas pokusov o diplomatické zblíženie s administratívou vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Tlak na Bidena

Severná Kórea v piatok potvrdila, že tento týždeň vykonala test riadenej strely dlhého doletu a skúšku taktickej riadenej strely zem-zem.

KĽDR stupňuje raketové testy v očividnej snahe vyvinúť tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena a prinútiť ju k ekonomickým ústupkom v čase, keď zlým riadením zničené severokórejské hospodárstvo trpí sankciami uvalenými na KĽDR za jej jadrové a raketové programy a koronavírusovú krí­zu.

Kim Čong-un Čítajte viac Desaťročie pri moci. KĽDR vyzvala miliónovú armádu, aby Kima bránila vlastnými životmi

Severná Kórea naposledy otestovala toľko zbraní počas jediného mesiaca v roku 2019 po tom, čo zlyhali rozhovory medzi Kim Čong-unom a Donaldom Trumpom.

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #test rakety