Tisícky amerických vojakov prídu do východnej Európy v najbližších dňoch

Americké ministerstvo obrany oficiálne oznámilo, že vyšle ďalších vojakov do Európy. TASR o tom informovala na základe tlačového brífingu Pentagónu.

02.02.2022 15:52 , aktualizované: 18:48
Americkí vojaci Foto:
Americkí vojaci počas vojenského cvičenia s vojakmi z Južnej Kórey na pobreží prístavného mesta Pchohang v marci 2021.
debata (334)

„Tisíc vojakov aktuálne rozmiestnených v Nemecku pôjde do Rumunska v nasledujúcich dňoch. Ide o časť pechotnej eskadry Stryker, ktorá sa pripojí k zhruba 900 americkým jednotkám, ktoré už v Rumunsku sú… Ďalších zhruba 2000 vojakov z USA presunieme do Poľska. Ďalšia jednotka pôjde do Nemecka,“ uviedol hovorca ministerstva obrany John Kirby.

„Súčasná situácia si vyžaduje, aby sme posilnili obranné pozície na východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO). Prezident USA Biden sa vyjadril jasne, že Spojené štáty budú reagovať rozhodne na hrozbu pre európsku bezpečnosť,“ vyhlásil Kirby a zdôraznil, že nepôjde o „permanentné rozmiestnenie“ vojsk v spomínaných štátoch a že vojaci nepôjdu na Ukrajinu, ktorá sa cíti byť ohrozená ruskými jednotkami rozmiestnenými v blízkosti hraníc.

Robustná ochrana

„Tieto (americké) jednotky nebudú bojovať na Ukrajine, ale budú zabezpečovať robustnú ochranu pre našich spojencov v rámci NATO,“ povedal hovorca Pentagónu a dodal, že presun jednotiek odsúhlasilo Nemecko aj Poľsko.

John Kirby zároveň dodal, že Spojené štáty sú v prípade potreby ochotné vyslať do Európy ďalšie jednotky.

Nasadenie jednotiek je podľa nemenovaných predstaviteľov americkej vlády „prejavom podpory spojencom NATO, ktorí sa cítia ohrození ruskými vojenskými krokmi“.

Rusko, Ukrajina, konflikt, vojaci, Krym Čítajte viac Rusko podľa USA rozmiestnilo na hraniciach s Ukrajinou ďalších vojakov

Americká armáda podľa CNN už uviedla zhruba 8 500 vojakov v USA do stavu zvýšenej pohotovosti pre prípad, že by boli potrební v Európe. CNN však pripomína, že Spojené štáty už majú na starom kontinente desaťtisíce vojakov, ktorých môžu využiť na ďalšie nasadenie u východoeurópskych spojencov.

Jednotky budú podľa nemenovaných predstaviteľov pôsobiť na „bilaterálnom základe“ so svojimi hostiteľskými krajinami, keďže NATO zatiaľ neaktivovalo sily rýchleho nasadenia (NRF).

Stoltenberg krok víta

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg rozhodnutie Spojených štátov o rozmiestení ďalších jednotiek privítal. „Je to silný signál záväzku Spojených štátov, ktorý dopĺňa ďalšie nedávne príspevky USA k našej spoločnej bezpečnosti,“ uviedol Stoltenberg vo vyhlásení.

„Rozmiestnenia vojsk sú obranné a proporcionálne a vysielajú jasný odkaz, že NATO urobí všetko potrebné na ochranu a obranu všetkých spojencov,“ dodal generálny tajomník.

CNN už minulý týždeň informovala, že „hŕstka spojencov“ v rámci NATO viedla diskusie o nasadení tisícov vojakov do východoeurópskeho priestoru. Prezident Biden ešte minulý piatok povedal, že americké vojenské sily presunie „v najbližšom čase“, keďže Rusko pokračuje v sústreďovaní svojich jednotiek v blízkosti Ukrajiny, čo vyvoláva obavy z invázie.

334 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Americká armáda #východná Európa #americkí vojaci