Do Poľska už prúdi americké armádne vybavenie

Do Poľska už začalo prúdiť americké vojenské vybavenie. Uviedol to tamojší minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorý spresnil, že ide o súčasť príprav na príchod zhruba 1 700 amerických vojakov z 82. výsadkovej divízie. Informovali o tom agentúry PAP a Reuters.

04.02.2022 16:58 , aktualizované: 17:19
vojaci Foto:
Vojaci americkej armády z 18. výsadkovej divízie sa pripravujú na palubu lietadla C-17 pri ich nasadzovaní do Európy zo základne Fort Bragg v Severnej Karolíne.
debata (77)

„Toto je jasný signál spojeneckej solidarity,“ napísal Blaszczak na sociálnej sieti Twitter a zverejnil fotografie vojakov, ktorí vykladajú vybavenie z amerického transportného lietadla typu C-130 Hercules.

Súkromná spravodajská televízia TVN24 zachytila vykladanie dvoch amerických lietadiel na letisku Rzeszów-Jesionka. Vysielateľ uviedol, že doteraz v krajine pristálo už šesť amerických transportných lietadiel.

cvičenie Čítajte viac Pobaltie v pozore. Ruské jednotky v Bielorusku budia obavy

Podľa Reuters zatiaľ nie je jasné, kedy presne americkí vojaci prídu a kde budú sídliť. Operačné stredisko poľského ministerstva obrany odkázalo agentúru na americkú armádu, ktorá na žiadosť o poskytnutie dodatočných informácií nereagovala. Americká armáda už má v Poľsku asi 4 500 vojakov. Väčšinou sú rozmiestnení na západe krajiny.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena v stredu oznámila nasadenie takmer 3000 amerických vojakov do Poľska, Rumunska a Nemecka. Ide o reakciu na aktuálnu krízu okolo Ukrajiny. Podľa Pentagónu si súčasná situácia vyžaduje, aby spojenci posilnili obranné pozície na východnom krídle NATO. Americký rezort obrany zároveň dodal, že nepôjde o „permanentné rozmiestnenie“ vojsk v spomínaných štátoch a že vojaci nepôjdu na Ukrajinu, ktorá sa cíti ohrozená ruskými jednotkami rozmiestnenými v blízkosti hraníc.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Rusko má v Bielorusku 30-tisíc vojakov, najviac od studenej vojny

Zbrane pre Ukrajinu budúci týždeň

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok vyhlásil, že Poľsko pošle prvú dodávku obranných zbraní Ukrajine už nasledujúci týždeň. „Posielame na Ukrajinu zbrane na obranu, desaťtisíce delostreleckých nábojov… mínometov a granátometov, takže naši ukrajinskí susedia sa môžu brániť sami,“ povedal Morawiecki.

Doplnil, že počas svojej nedávnej návštevy Kyjeva jasne videl vôľu a odhodlanie Ukrajiny brániť sa vlastnými silami, ale takisto zaznamenal, že „niekedy chýba výzbroj…“, preto „musí byť na našej strane rýchlosť a efektivita“.

„Vidíme ten silnejúci tlak a agresiu Ruska a sme si vedomí, že tí, čo sa chcú brániť sami, musia mať na svoju obranu prostriedky,“ dodal poľský premiér.

Rusko Ukrajina vojaci tank konvoj Čítajte viac Ukrajine hrozí vysídlenie až dvoch miliónov ľudí, varuje nórska organizácia
77 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #vojna na Ukrajine