Kyjev upokojuje situáciu: Útok Ruska nehrozí. Zatiaľ

Ukrajine bezprostredne nehrozí útok ruských vojsk, ktoré sa zhromaždili pri jej hraniciach, povedala v stredu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Informovala o tom agentúra AFP.

09.02.2022 22:04
ukrajina Foto:
Ukrajinský vojak zaisťuje bezpečnú zónu počas návštevy veliteľa operácie spoločných síl generála Oleksandra Pavliuka na frontových pozíciách pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti.
debata (21)

„(Na hraniciach) vidíme koncentráciu vojenského personálu a techniky. Momentálne sa však nevytvárajú útočné skupiny,“ povedala Maľarová s tým, že zhromažďovaním vojsk pri ukrajinských hraniciach Kremeľ predovšetkým „vydiera“ a vyvíja „politický tlak“.

„Nevidíme ani vytváranie infraštruktúry potrebnej pre bezprostrednú (vojenskú) eskaláciu,“ pokračovala Maľarová. „To však neznamená, že hrozba neexistuje,“ zdôraznila.

Námestníčka tiež uviedla, že cieľom Kremľa nie je zmocniť sa Ukrajiny, ale destabilizovať Západ. „Strategickým cieľom (Ruska) je zničiť politické a bezpečnostné aliancie západných krajín,“ vysvetlila.

kličko Čítajte viac Starosta Kličko chystá v Kyjeve letecké kryty aj obranu pred kyberútokmi

Niektorí európski lídri začali v posledných dňoch vyjadrovať nádej, že hrozba otvorenej vojny postupne pominula vďaka intenzívnemu diplomatickému úsiliu, komentuje AFP.

Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Rusku priniesla „určité zmiernenie napätia“, vyhlásil v utorok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu povedal, že súčasné intenzívne diplomatické úsilie Západu týkajúce sa odvrátenia prípadného útoku Ruska na Ukrajinu viedlo k „pokroku“.

Západné krajiny posilnili vojenskú podporu Ukrajiny v súvislosti s obavami z možnej ruskej invázie. Rusko popiera, že by sa chystalo zaútočiť na Ukrajinu. Žiada však bezpečnostné záruky od USA a Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré zahŕňajú aj požiadavku, aby sa Ukrajina nestala súčasťou NATO.

Péter Szijjártó Čítajte viac Szijjártó: Ďalšie jednotky NATO Maďarsko neprijme
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine