Kyjev žiada o stretnutie s Ruskom a signatármi Viedenského dokumentu do 48 hodín

Ukrajina požiadala o stretnutie s Ruskom a všetkými ostatnými signatármi Viedenského dokumentu do 48 hodín s cieľom prediskutovať situáciu okolo presunov ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc, uviedol v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informovala o tom agentúra TASS.

13.02.2022 19:37 , aktualizované: 21:33
Ukrajina / Rusko / Foto: ,
V pozadí ruská a ukrajinská vlajka na ruskej ambasáde v Kyjeve
debata (334)

„Rusko nereagovalo na našu žiadosť podľa Viedenského dokumentu. Preto podnikáme ďalší krok. Žiadame o stretnutie s Ruskom a všetkými zúčastnenými štátmi do 48 hodín, aby sme prediskutovali posilňovanie a premiestňovanie ruských jednotiek pozdĺž našej hranice a na dočasne okupovanom Kryme,“ napísal Kuleba na svojom účte na Twitteri.

Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni. Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE.

V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia. Krajiny tiež zdieľajú informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch.

Podľa tohto dokumentu Rusko musí špecifikovať oblasti, kde vykonáva vojenské činnosti, uviesť dátumy ich ukončenia, ako aj názvy, podriadenosť, počet vojenských útvarov, ako aj druhy používaných zbraní a vojenského vybavenia.

Potreba diplomacie a odstrašovania

Americký prezident Joe Biden v nedeľu obšírne hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským o kumulácii ruskej armády pozdĺž ukrajinských hraníc, pričom táto dvojica sa zhodla na potrebe „diplomacie a odstrašovania“, uviedol Biely dom.

„Obaja lídri sa zhodli na dôležitosti pokračovania v diplomacii a odstrašovaní v reakcii na hromadenie ruskej armády na ukrajinských hraniciach,“ uvádza sa v texte približne 50-minútového hovoru, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

„S narastajúcimi obavami Západu, že Rusko sa chystá napadnúť tento bývalý sovietsky štát, Biely dom dodal, že Biden jasne povedal, že Spojené štáty budú rýchlo a rozhodne reagovať spolu so svojimi spojencami a partnermi na akúkoľvek ďalšiu ruskú agresiu proti Ukrajine,“ píše sa v znení daného vyhlásenia.

Noviny Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informovali, že americký prezident Joe Biden počas piatkového rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Rusko má napadnúť Ukrajinu 16. februára, Zelenskyj chce vidieť dôkaz
334 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina