Eunice udrela na Európu: Zabila sedem ľudí, sfúkla strechu londýnskej pýchy

Atlantická búrka Eunice udrela na západnú Európu s miestami rekordnými nálevmi vetra. Pri južnom pobreží Anglicka dosiahol vietor rýchlosť bezmála 200 kilometrov za hodinu. V Anglicku zahynuli dvaja ľudia v automobile, v Írsku jeden muž zomrel pri odpratávaní následkov búrky, keď ho naňho spadol strom a v Holandsku zásah padajúcimi stromami neprežili traja ľudia. Jednu obeť má búrka aj v Belgicku.

18.02.2022 18:34 , aktualizované: 21:46
Spojené Kráľovstvo Anglicko Počasie Víchrica... Foto: ,
Viacúčelová hala O2 Arena v Londýne, ktorej strechu vážne poškodil víchor sprevádzajúci tlakovú níž Eunice v piatok 18. februára 2021.
debata (5)

Vietor spôsobil aj značné komplikácie vo všetkých druhoch dopravy a materiálne škody; v Haagu a Londýne strhol časť striech miestnych štadiónov. V noci na sobotu očakáva hlavný úder orkánu sever Nemecka. Na severe Francúzska stoja vlaky, francúzska meteorologická služba Météo-France namerala pri meste Calais vietor o rýchlosti bezmála 140 kilometrov za hodinu. Amsterdamské letisko zrušilo asi pätinu všetkých letov.

Dvaja ľudia v Holandsku zomreli na predmestiach Amsterdamu, podľa denníka De Telegraaf je rad ranených aj na ďalších miestach krajiny. Úrady podľa denníka registrujú asi od 15:00 veľký počet volaní na núdzové linky, väčšinou sa jedná o hlásenie vyvrátených stromov, billboardov či dopravných značiek. Na diaľnici A9 pri Amsterdame sa zrútila časť protihlukovej bariéry. Ľudia by podľa meteorológov nemali chodiť von ani vychádzať v autách kvôli nebezpečenstvu lietajúcich predmetov a padajúcich stromov.

V krajine sa zastavila vlaková doprava. Letisko Schiphol pri Amsterdame zrušilo podľa serveru flightaware.com asi 21 percent všetkých letov a mnoho ich posúva na neskoršie hodiny, kedy sa vietor začne podľa meteorológov upokojovať. Veľa spojov však funguje podľa plánu, búrka sa totiž ženie po osi pristávacej dráhy a pristávajúce, a vzlietajúce stroje preto tak netrápia bočný vietor.

Najvyššie varovanie

Pre Holandsko meteorologický úrad KNMI vyhlásil najvyšší stupeň nebezpečenstva kvôli poryvom s rýchlosťou až 130 kilometrov za hodinu. V krajine sa zastavila vlaková doprava a na cestách bolo nebezpečné. Na diaľnici A9 pri Amsterdame sa zrútila časť protihlukovej bariéry. Ľudia by podľa meteorológov nemali chodiť von ani vychádzať v autách kvôli nebezpečenstvu lietajúcich predmetov a padajúcich stromov. Tie v krajine pripravili o život troch ľudí.

Ďalšiu obeť hlási Belgicko, kde 79-ročného Angličana v meste Ieper zmietla voda z jeho člna. V belgickom meste Tournai sa navyše zrútil žeriav na strechu miestnej nemocnice, ale tento incident sa obišiel bez obetí. Niekoľko ľudí v nemocnici však bolo zranených.

Výstrahu pred búrkou vyhlásilo aj päť francúzskych departementov na severe krajiny. Podľa Méteo-France udrel v dôležitom prístave Calais vietor o rýchlosti 139 kilometrov za hodinu, v meste Lille potom namerali vietor o rýchlosti takmer 130 kilometrov za hodinu. Pri pobreží Bretónska tiež namerali vlny vysoké 6,7 metra, najvyššie zaznamenané zdvihnutie oceánu meralo cez deväť metrov.

Francúzske dráhy oznámili, že na severe krajiny av Normandii od dnešného poludnia rušia až na výnimky regionálnu vlakovú dopravu. S obmedzeniami je podľa nich nutné počítať aj vo východnom Francúzsku. Rýchlovlaky TGV majú jazdiť podľa plánu, spoj Thalys však nebude zachádzať do Holandska.

Takmer 200 km/h v Británii

V Anglicku si veterná búrka vyžiadala dve obete. Na severe Londýna zahynula mladá žena v automobile, na ktorý spadol strom, uviedla londýnska polícia. Päťdesiatročný muž zomrel v Nethertone po tom, čo lietajúce trosky dopadli na čelné sklo automobilu, v ktorom sedel. Vodič vyviazol bez zranení.

Víchor zase v Británii vážne poškodil strechu známej viacúčelovej haly O2 Arena v Londýne. Podľa záberov televízie ITV je v streche arény obrovská diera a zo strešnej konštrukcie vejú franforce hrubej plachty, informuje TASR.

Televízia ITV citovala svedkyňu, ktorá uviedla, že vietor strháva zo strechy kusy plachty. „Začína to byť nebezpečné pre ľudí naokolo,“ povedala.

Na ostrove Wight zaznamenali náraz vetra s rýchlosťou až 196 kilometrov za hodinu, čo nateraz predstavuje anglický rekord. Viac než 50 000 odberných miest na juhozápadne Anglicka a juhu Walesu ostalo bez elektriny.

Pre Londýn a juhozápad Anglicka vyhlásili najvyšší stupeň ohrozenia v súvislosti s veterným počasím. Stalo sa tak po prvý raz od zavedenia systému v roku 2008.

V postihnutých oblastiach zatvorili stovky škôl a viacero mostov. Z Londýna meškajú alebo zrušili stovky letov. Pilot lietadla spoločnosti EasyJet z Bordeaux sa napríklad dvakrát neúspešne pokúsil pristáť na londýnskom letisku Gatwick. Napokon sa vrátil so strojom do Francúzska.

Mnohé cesty a železničné trate blokujú popadané stromy, vlaky jazdia obmedzenou rýchlosťou. Na viacerých miestach je v platnosti aj výstraha pred záplavami.

Nemeckí meteorológovia pre dnešné popoludnie vydali varovanie pred vetrom na pobreží Severného mora s rýchlosťou až 160 kilometrov za hodinu. Nemecké dráhy radšej dopredu v častiach severného a západného Nemecka prerušili regionálnu dopravu. Búrka Eunice, ktorá v Nemecku nesie názov Zeynep, prichádza len deň po tom, čo iná tlaková nižšie Ylania spôsobila v severnej časti krajiny smrť troch ľudí aj značné komplikácie v doprave.

búrka, nemecko Čítajte viac Tornáda v Poľsku zabili troch ľudí, živel v Krakove prevrátil žeriav
5 debata chyba
Viac na túto tému: #silný vietor