Medzinárodný súdny dvor bude pojednávať o konflikte na Ukrajine

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v holandskom Haagu v utorok uviedol, že pojednávanie v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine sa uskutoční budúci týždeň. TASR o tom informuje na základe správy agentúra AFP.

01.03.2022 21:42
protest putin haag Foto: ,
Dievča drží nápis „Putin vidíme sa v Haagu“ v počas mierového pochodu v Nemecku proti vojne na Ukrajine.
debata (4)

„Medzinárodný súdny dvor, hlavný súdny orgán Organizácie Spojených národov, uskutoční verejné pojednávanie v prípade obvinenia z genocídy podľa Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy (Ukrajina vs. Ruská Federácia) v pondelok 7. a v utorok 8. marca 2022,“ uvádza sa vo vyhlásení MSD.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že Ukrajina podala na Rusko žalobu na MSD, pretože „Rusko sa musí zodpovedať za to, že manipulovalo s pojmom genocídy, aby ospravedlnilo svoju agresiu“. Kyjev tiež hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity.

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) pritom v pondelok oznámil, že ICC taktiež začne vyšetrovanie „situácie na Ukrajine“.

kyjev ukrajina Čítajte viac Postup Rusov na Kyjev sa zastavil. EÚ vylúčila zo SWIFTu sedem ruských bánk

Rusko vzdoruje množstvu medzinárodných zákazov, bojkotov a sankcii a ďalej pokračuje vo svojej ofenzíve na Ukrajine, ktorej cieľom je podľa predstaviteľov Kremľa ochrana rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny a zvrhnutie tamojšieho vedenia, píše AFP.

V dôsledku konfliktu odišlo z Ukrajiny do zahraničia už vyše 660 000 ľudí, pričom sa predpokladá, že na území Ukrajiny, ktorá má asi 44 miliónov obyvateľov, boli už vysídlené milióny ľudí.

Podľa OSN budú v nasledujúcich mesiacoch potrebovať pomoc až štyri milióny ukrajinských utečencov, pričom ďalším 12 miliónom ľudí bude treba poskytnúť pomoc na území Ukrajiny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný súdny dvor v Haagu #vojna na Ukrajine