Hovorca Kremľa: Ruská ekonomika zažíva šok, sankcie sú ekonomickou vojnou

Ruská ekonomika zažíva šok kvôli vonkajším vplyvom, Moskva prijíma kroky, aby im dokázala čeliť, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rozsiahle sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné štáty kvôli útoku ruskej armády na Ukrajinu, nazval bezprecedentnou ekonomickou vojnou.

10.03.2022 10:35 , aktualizované: 14:15
Ekonomika / Rusko / Rubeľ / Foto:
Muž hrá na gitare pred zmenárňou v Petrohrade, ktorá zastavila operácie s eurom, marec 2022

„Naša ekonomika teraz zažíva šokový vplyv a má to negatívne dôsledky, ale budú minimalizované,“ povedal Peskov. Súčasné obdobie opísal ako turbulentné a dodal, že Moskva už prijala opatrenia, ktoré situáciu upokoja a stabilizujú.

„Je to úplne bezprecedentné. K ekonomickej vojne, ktorá voči našej krajine vypukla, ešte nikdy predtým nedošlo. Takže je veľmi ťažké čokoľvek predpovedať,“ povedal hovorca Kremľa.

Západné krajiny po ruskom útoku na Ukrajinu prijali voči Moskve tvrdé sankcie, v dôsledku ktorých napríklad strmo klesla hodnota rubľa. Ruská centrálna banka tiež nemá k dispozícii veľkú časť svojich zahraničných rezerv. Okrem ruského finančného systému mieria postihy aj na vrcholných činiteľov a ruských oligarchov. Británia a USA tiež oznámili, že chcú prerušiť import ruskej ropy a plynu, v EÚ na podobnom kroku nepanuje zhoda.

Rusko, Ukrajina, Mariupoľ Čítajte viac 15. deň: Rokovanie Lavrova s Kulebom pokrok neprinieslo. Mariupoľ je bez vody a jedla
chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #sankcie #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine