Harrisová ocenila Poliakov. Morawiecki: Výsledok vojny rozhodne o desaťročiach

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová ocenila Poliakov za prijatie takmer 1,5 milióna utečencov, ktorí opustili Ukrajinu od začiatku ruskej invázie.

10.03.2022 14:03 , aktualizované: 18:22
harrisová, duda Foto: ,
Americká viceprezidenta Kamala Harrisová a poľský prezident Adrzej Duda počas stretnutia vo Varšave vo štvrtok 10. marca 2022.
debata (13)

Harrisová to povedala na stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým a niekoľko hodín po tom, čo americká Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona o obrovskom federálnom rozpočte, ktorý zahŕňa aj finančnú pomoc pre Ukrajinu a spojencov. Legislatíva obsahuje sumu 6,8 miliardy dolárov na starostlivosť o utečencov a ďalšiu ekonomickú pomoc.

Za dva týždne ušlo cez hranice Ukrajiny pred vojnou viac ako 2,3 milióna ľudí. V aktualizovanej bilancii to uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Najviac utečencov zamierilo práve do Poľska a to 1,43 milióna osôb, informovala dnes na twitteri poľská pohraničná stráž.

Najväčšia kríza od vojny

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) spôsobila vojna na Ukrajine najrýchlejšie eskalujúcu utečeneckú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny. Pri migračnej kríze v roku 2015, keď do Európy vo veľkom mierili utečenci z vojnou zmietanej Sýrie, dorazilo za celý rok asi 1,3 milióna migrantov.

Čaputová Čítajte viac Zelenskyj hovoril s Čaputovou: Zuzana, bojujeme ako môžeme

„Sledujem alebo čítam o práci bežných ľudí, ktorí robia neobyčajné veci, a preto vám prinášam poďakovanie od amerického ľudu,“ povedala Harrisová.

Duda: Činy Ruska sú barbarstvom

Poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s Harrisovou vyhlásil, že činy ruskej armády na Ukrajine sa dajú prirovnať ku genocíde a označil ich za barbarstvo. „Keď bombardujete nemocnice s tehotnými ženami a s deťmi…, keď útočíte bombami a raketovými strelami na obytné oblasti, v ktorých nie je žiadna vojenská infraštruktúra, ide o barbarské činy, ktoré nesú znaky genocídy,“ povedal Duda vo Varšave.

Duda uviedol, že do Poľska už dorazila skupina vyšetrovateľov Medzinárodného trestného súdu so sídlom v Haagu, ktorá začne prešetrovať, či na Ukrajine došlo k spáchaniu vojnových zločinov. O tom, že sa tak deje, majú podľa Dudu dôkazy – vrátane videí – ukrajinskí utečenci, ktorí prišli do Poľska.

Rusko Ukrajina Vojna Čítajte viac Lavrov útok na pôrodnicu v Mariupole potvrdil, ruský diplomat hovorí o „fake news“

Poľsko predtým ohlásilo, že zriadi dokumentačné stredisko s cieľom zhromažďovania dôkazov o možných vojnových zločinoch Ruska na území Ukrajiny.

Harrisová rovnako ako Duda odsúdila stredajší útok Ruska na nemocnicu v meste Mariupol, ktorý si vyžiadal obete a zranených. Ako uviedla, za posledné týždne – a ešte viac za uplynulých 24 hodín – došlo k „zverstvám nepredstaviteľných rozmerov“. Poukázala pritom na stredajšie bombardovanie nemocnice v ukrajinskom meste Mariupol.

Takisto apelovala na medzinárodné vyšetrenie podozrení, že Moskva na Ukrajine pácha vojnové zločiny. Dodala, že v tejto veci už koná OSN a Spojené štáty sa v prípade potreby zapoja do vyšetrovania.

Výsledok rozhodne o budúcich desaťročiach

Výsledok rusko-ukrajinskej vojny rozhodne o budúcnosti nasledujúcich desaťročí, povedal po na stretnutí so svojím kanadským kolegom Justinom Trudeauom Morawiecki.

„Stretávame sa za náročných okolností súvisiacich s tým, čo sa deje na Ukrajine. Stretávame sa v zlomovom bode histórie, ktorý určí budúcnosť nasledujúcich rokov, možno desaťročí,“ vyhlásil poľský premiér.

Predsedovi kanadskej vlády povedal, že spojenci musia v tejto situácii držať spolu a snažiť sa o nezávislosť od ruskej ropy a plynu. Zdôraznil, že je potrebné zefektívniť súčasné sankcie.

Trudeau ocenil Poľsko za pomoc, ktoré poskytuje vojnovým utečencom z Ukrajiny. Ako pokračoval, Rusko treba rázne odsúdiť za porušovanie medzinárodného práva a Charty Organizácie Spojených národov. Sankcie Západu voči Moskve budú podľa Trudeaua „tvrdé a budú trvať veľmi dlho“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine #Mateusz Morawiecki #Kamala Harrisová