Trajekty do Švédska sú pre tisícky Ukrajincov cestou do exilu

Do švédskych prístavov každý deň z Poľska trajektami dorazia stovky ľudí utekajúcich z vojnou postihnutej Ukrajiny.

17.03.2022 14:07
utečenci Foto:
Ukrajinskí utečenci čakajú v stredu 16. marca 2022 na železničnej stanici v poľskej Varšave na vyzdvihnutie darovaných potravín a hygienických pomôcok.
debata

Mnohé švédske prepravné spoločnosti ponúkajú pre utečencov cestu zadarmo. V prístavoch na unavených cestujúcich, v prevažnej väčšine ženy a deti, čakajú stoly s jedlom, základnými potrebami aj zoradené kočíky a hračky pre deti, píše AFP.

Z lode spoločnosti Polferries smerujúcej z poľského Gdansku do švédskeho Nynäshamnu vystúpi každý deň na poludnie takmer 500 ľudí. Spoločnosť odhaduje, že na všetkých svojich linkách doteraz prepravila do Švédska zhruba 6 000 Ukrajincov. Ostatní prepravcovia uvádzajú odhady rovnako v rádoch tisícov.

Na začiatku vojny pred troma týždňami bol prílev utečencov z Ukrajiny do Švédska skôr mierny, v posledných dňoch ale ich počet výrazne stúpa. Švédsky imigračný úrad odhaduje, že denne do krajiny príde zhruba 4 000 Ukrajincov, pred úradmi sa tvoria dlhé rady. Oficiálne štatistiky uvádzajú 2 735 žiadostí o azyl podaných za tri týždne. Celkovo škandinávska krajina očakáva príchod asi 75-tisíc ľudí, píše AFP.

Počas migračnej krízy v roku 2016 prišlo do Švédska 160 000 ľudí, čo bolo v prepočte na obyvateľa najviac zo všetkých európskych krajín. Švédsko má 10,5 milióna obyvateľov.

vojna na Ukrajine, Mariupoľ Čítajte viac 22. deň: Rusi v Merefe zbombardovali školu a kultúrny dom, zahynulo 21 ľudí
debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #vojna na Ukrajine