Zomrela Madeleine Albrightová, prvá žena na čele americkej diplomacie

Vo veku 84 rokov zomrela bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová. Oznámila to v stredu jej rodina, podľa ktorej mala podľahnúť rakovine.

23.03.2022 19:47 , aktualizované: 21:55
Madeleine Albrightová Foto: ,
Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová
debata

Jej rodina vo vyhlásení uviedla, že „milujúca matka, stará mama, sestra a priateľka“, ako aj „neúnavná bojovníčka za demokraciu a ľudské práva“ zomrela v kruhu rodiny a priateľov.

Albrightová sa stala šéfkou americkej diplomacie 23. januára 1997 v adminis­tratíve prezidenta Billa Clintona. Bola historicky prvou ženou v tomto úrade a do tej doby aj najvyššie postavenou političkou v amerických dejinách. Ministerstvu zahraničných vecí šéfovala do 20. januára 2001. Narodila sa 15. mája 1937 v Prahe.

Albrightová bola podľa premiéra Eduarda Hegera mostom medzi Československom a Spojenými štátmi americkými. „Rozumela našim túžbam stať sa súčasťou demokratického sveta a výrazne sa o to zasadila,“ vyhlásil na sociálnej sieti predseda vlády v reakcii na jej úmrtie.

Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila v stredu pamiatku zosnulej americkej diplomatky Madeleine Albrightovej, ktorá podľa nej zohrala kľúčovú rolu v smerovaní východného bloku po páde železnej opony.

„Madeleine Albrightová, narodená v Československu a skutočná americká vlastenka, zohrala kľúčovú úlohu v našej transformácii národa spoza železnej opony k národu žijúcemu a presadzujúcemu slobodu a demokraciu. Náš región bol vždy v jej srdci a ona bude vždy v našom. Nech odpočíva v pokoji,“ napísala prezidentka.

Prečítajte si rozhovor Andreja Matišáka s Madeleine Albrightovu, ktorý zverejnila Pravda v roku 2016:

"Predtým sme sa báli atómových bômb. Dnes nevieme, z čoho máme strach. Preto si myslím, že je to komplikovanejšie ako predtým,“ porovnala svet studenej vojny s dnešnou situáciu Madeleine Albrightová, ktorá viedla americkú diplomaciu v rokoch 1997 až 2001. Rozhovor s ňou vznikol v apríli 2016 na 11. ročníku bezpečnostnej konferencie Globsec, ktorá sa konala v Bratislave.

Madeleine Albrightová Čítajte viac Neobávam sa vojny. Rusi však hryzú, tvrdí Albrightová
debata chyba
Viac na túto tému: #Madeleine Albrightová