Francúzsky minister: Ak nič neurobíme, Mariupoľ bude kolektívna vina

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyhlásil, že ak sa nič neurobí na pomoc ukrajinskému mestu Mariupoľ, bude to "kolektívna vina". Informovala o tom americká televízia CNN.

27.03.2022 20:05
ukrajina Foto: ,
Žena s dieťaťom z ukrajinského Mariupoľa sa lúčia s priateľom pred odchodom vlaku do Ľvova zo železničnej stanice v Záporoží.
debata (28)

Francúzsky minister to povedal počas medzinárodnej konferencie Dauha Forum v katarskom hlavom meste.

„Mariupoľ je nové Aleppo,“ dodal Le Drian.

Le Drain v rozhovore s novinárkou a moderátorkou americkej televízie CNN Becky Andersonovou uviedol, že „je tu invázna sila, ktorá sa snaží dosiahnuť svoje ciele tak, že si berie ako rukojemníkov obyvateľstvo Mariupoľa. To je naozaj neprijateľné.“

Minister dodal: „Myslím si, že sme sa dostali do bodu zvratu, keď ukrajinská kríza siaha ďalej a ohrozovaná je aj stabilita a bezpečnosť v Európe.“

Ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ je obliehané ruskou armádou a je pod jej neustálym ostreľovaním a bombardovaním. Rusi do mesta nepúšťajú vozidlá s humanitárnou pomocou. Často zlyhávajú aj pokusy o vytvorenie humanitárnych koridorov. Situáciu v Mariupole opisujú svedkovia ako „skazu“.

černihiv Čítajte viac 32. deň: Rusi vypálili rekordný počet rakiet, Ukrajinci ďalej oslobodzujú krajinu
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine #Jean-Yves Le Drian