Europol nasadil k susedom Ukrajiny operatívcov. Prišli aj na Slovensko

Policajný úrad EÚ (Europol) nasadil operačné tímy do európskych krajín, ktoré priamo susedia s Ukrajinou. Cieľom je lepšie chrániť Európsku úniu a utečencov z Ukrajiny pred rôznymi hrozbami organizovaného zločinu.

01.04.2022 13:32
utečenci Foto:
Ľudia z Ukrajiny, z ktorých väčšina utiekla pred vojnou, čakajú v piatok 1. apríla 2022 pred konzulárnym oddelením ukrajinského veľvyslanectva v nemeckom Berlíne.
debata (1)

Europol vo vyhlásení pre médiá spresnil, že operačné tímy boli nasadené v Litve, Poľsku, Rumunsku, Moldavsku a na Slovensku a ich nasadenie sa plánuje aj na území Maďarska.

Tímy, ktoré sú zložené zo špecialistov Europolu a prizvaných príslušníkov pohraničnej stráže, podporujú vnútroštátne orgány výkonom sekundárnych bezpečnostných kontrol a vyšetrovaním na európskych vonkajších hraniciach s cieľom identifikovať zločincov a teroristov, ktorí sa snažia dostať do EÚ zamiešaní medzi utečencov.

putin Čítajte viac Expertka: Vojna proti Ukrajine je Putinovou osobnou križiackou výpravou

Operačné tímy zároveň zhromažďujú informácie priamo v teréne, ktoré sa využívajú na vypracovanie hodnotení kriminálnych hrozieb na celoeurópskej úrovni.

Predvídať udalosti

Podľa správy Europolu sekundárne bezpečnostné kontroly sú dôležitým nástrojom na zvládnutie príchodu veľkého množstva utečencov z Ukrajiny. Europol už takúto službu – rovnako na žiadosť členských štátov EÚ – vykonával v migračných centrách stredomorských krajín od roku 2016.

Vyslanie operačných tímov dopĺňa aktívnu spoluprácu Europolu s ukrajinskými orgánmi činnými v trestnom konaní, ktorá prebieha prostredníctvom ukrajinského styčného dôstojníka prítomného v Haagu, v sídle Europolu.

Zhromažďovanie spravodajských informácií umožňuje Europolu predvídať možný vývoj udalostí a koordinovať operačné činnosti s členskými štátmi EÚ s cieľom reagovať na aktivity zločineckých skupín, ktoré sa snažia využiť vojnu na Ukrajine vo svoj prospech.

ukrajina Čítajte viac 37. deň: Kyjev poprel, že útočil na sklady paliva v ruskom Belgorode
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Europol #vojna na Ukrajine