Zverstvá v Buči? Len špička ľadovca, uviedol Kuleba

Zverstvá, ktoré ruské vojská napáchali v ukrajinskom meste Buča, sú len špičkou ľadovca. Na tlačovej konferencii vo Varšave to po rokovaní s britskou ministerkou zahraničia Liz Trussovou povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

04.04.2022 22:24
kuleba, truss Foto:
Britská ministerka zahraničia Liz Trussová po rokovaní so svojim ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom vo Varšave.
debata

Zahraničných lídrov, ktorí majú stále pochybnosti o tom, či zaviesť proti Rusku tvrdšie sankcie, vyzval, aby Buču navštívili a pozreli sa na hromadné hroby. Trussová sa vyslovila za zavedenie ďalších tvrdých sankcií proti Rusku. Zdôraznila, že o rušení akýchkoľvek doposiaľ zavedených sankcií nemôže byť reč, kým sú na Ukrajine ruské vojská.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

Mariupoľ je ešte horší

„Hrôzy, ktoré sme videli v Buče, sú len špičkou ľadovca všetkých zločinov, ktoré spáchala ruská armáda,“ uviedol Kuleba s tým, že situácia v Mariupole je bohužiaľ ešte horšia.

Ukrajinský minister zahraničia poznamenal, že si váži všetky doteraz zavedené sankcie proti Rusku, ale zdôraznil, že Západ naďalej prispieva „ruskej vojnovej mašinérii“, napríklad platbami za energetické produkty či finančnými transakciami s niektorými ruskými bankami, ktoré neboli odpojené od medzinárodného platobného systému SWIFT.

Richard Sulík Čítajte viac Putin zastaví plyn do leta, tvrdí analytik Hirman. Ako je Slovensko pripravené? Tankery sú na ceste, tvrdí SPP

Kuleba vyzval zahraničných lídrov, ktorí majú ešte pochybnosti o tom, či odpojiť ruské banky od systému SWIFT alebo či naďalej nakupovať ruský plyn, ropu a uhlie a či umožňovať ruským lodiam kotviť v ich prístavoch, aby navštívili Buču a „postavili sa pred masový hrob, videli telá mŕtvych ukrajinských žien, ktoré boli pred zavraždením znásilnené a ktoré sa Rusi pokúsili zapáliť, aby zahladili stopy svojich zločinov“.

Trussovú obrázky z Buči zdesili

To isté podľa Kulebu platí pre posielanie ďalších zbraní Ukrajine. „Čím viac budeme mať zbraní, tým skôr budeme schopní vyhrať túto vojnu a zabrániť Rusku v páchaní ďalších zločinov,“ povedal ukrajinský minister.

Britská ministerka zahraničných vecí Trussová uviedla, že je evidentné, že sa ruská armáda dopustila vojnových zločinov na ukrajinských civilistoch a vyzvala na zavedenie ďalších tvrdších sankcií proti Rusku.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac Mesto Buča po vraždách civilistov označujú Ukrajinci za novú Srebrenicu

„Všetci sme zdesení obrázkami z Buči, masakrami, jasnými dôkazmi sexuálnych zločinov, útokmi na nevinných civilistov a je úplne jasné, že došlo k vojnovým zločinom,“ uviedla. Otázka, či ruské sily páchajú na Ukrajincoch genocídu, podľa ministerky prislúcha súdom.

„Faktom je, že zaberie iba tvrdý prístup,“ povedala Trussová a zdôraznila, že je potrebné zaviesť ďalšiu vlnu sankcií proti Rusku, aby Kremeľ vojnu na Ukrajine nefinancoval aj zo západných peňazí. Zároveň je podľa ministerky potrebné naďalej Ukrajine dodávať zbrane. O rušení akýchkoľvek sankcií podľa Trussovej nemôže byť reč, pokiaľ sú vojská ruského prezidenta Vladimíra Putina stále na Ukrajine.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...
debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Liz Trussová #Dmytro Kuleba