Zelenskyj: O osude strednej Európy a Čiernomoria sa rozhodne na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval Západ na to, aby sa zjednotil a zabránil hroziacej ruskej genocíde v Európe. Uviedol pritom, že bezpečnosť Európy závisí na tom, ako dopadne ruská invázia na Ukrajine.

04.04.2022 23:23
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predniesol v pondelok 4. apríla 2022 prejav rumunským poslancom v parlamente v Bukurešti prostredníctvom video odkazu.
debata (52)

Zelenskyj sa takto podľa agentúry AFP vyjadril v prejave, ktorý prostredníctvom videospojenia predniesol v rumunskom parlamente. „Spoločne môžeme zastaviť tých, ktorí chcú genocídu v Európe,“ povedal ukrajinský prezident po tom, ako rumunským poslancom ukázal fotografie mŕtvych tiel v civilnom oblečení na uliciach v ukrajinskom meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti.

Ukrajinský prezident v pondelok navštívil mesto Buča, v ktorom sa po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek – podľa správ ukrajinských činiteľov – našli telá približne 340 civilistov. Správanie ruskej armády v tomto meste označil za „vojnové zločiny“, ktoré budú posudzované ako „genocída“. Moskva páchanie vojnových zločinov poprela, Západ vyzval na ich prešetrenie.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

Zelenskyj okrem toho rumunských poslancov varoval, že Ukrajina nie je „posledným cieľom“ ruskej agresie. Moskva sa chce zmocniť Odesy „a odtiaľ je to už len krok do Moldavska,“ povedal rumunským poslancom a vyzval ich, aby „bránili nezávislosť a suverenitu“ svojej krajiny.

„O osude strednej Európy a Čiernomoria sa rozhodne na Ukrajine, a preto sa ochrana bezpečnosti Ukrajiny a Ukrajincov rovná ochrane bezpečnosti Európy ako celku,“ povedal.

Vyzval preto Západ na uvalenie ďalších sankcií voči Rusku. „Zatvorte svoje prístavy pre ruské lode, zastavte tranzit tovarov do Ruska a z neho, neimportujte z Ruska (energetické) suroviny,“ dodal.

Buča, vojna na Ukrajine Čítajte viac Lavrov popiera vojnové zločiny: Udalosti v Buči zinscenoval Kyjev
52 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj