Zelenskyj prirovnal ničenie jeho krajiny k bombardovaniu Guernicy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal v prejave k poslancom španielskeho parlamentu ničivý útok Ruska na jeho krajinu k bombardovaniu baskického mesta Guernica nacistami v roku 1937.

05.04.2022 23:32
Avdijivka Foto:
Ukrajinský vojak kráča popri opustenom tanku ruskej armády v Avdijivke na Ukrajine v utorok 5. apríla 2022.
debata (29)

„Je apríl roku 2022, ale vyzerá to ako apríl v roku 1937, keď celý svet počul o jednom z vašich miest, Guernice,“ povedal Zelenskyj.

Pripomenul tak udalosť z 26. apríla 1937, keď v Španielsku zúrila občianska vojna. V tento deň Légia Condor nacistickej Luftwaffe kobercovým náletom baskické mesto zničila. O dva dni neskôr Guernicu dobyli nacionalistické jednotky generála Francisca Franca.

Prišli a trh

Pri bombardovaní Guernicy prišli o život stovky ľudí, z ktorých mnohí boli v centre mesta na každotýždňovom trhu.

Zelenskyj vo svojom príhovore podľa denníka El País varoval, že „Rusko chce zničiť všetku rozmanitosť a to isté chce urobiť s Ukrajinou a potom to bude chcieť urobiť v celej Európe“. Obránil sa aj na španielske spoločnosti, ktoré vyzval: „Prestaňte obchodovať s Ruskom. Rusko pácha zločiny proti ľudskosti.“

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Nie je jediný zločin, ktorého by sa ruské jednotky v Buči nedopustili

Zelenskyj, ktorý privítal dodávku zbraní pre svoju armádu, trval na tom, že vojna na Ukrajine sa týka celej Európy, a z tohto dôvodu vyzval aj na ďalšie sankcie proti Rusku.

Zelenskyj si od španielskych poslancov vyslúžil potlesk v stoji, uvádza senník El País.

Tvárou v tvár barbarstvu

Španielsky premiér Pedro Sánchez neskôr reagoval, že Ukrajina a jej prezident sú príkladom dôstojnosti a odporu proti brutálnej agresii ruského vedenia. Dodal, že Španielsko s najväčšou rozhodnosťou odsudzuje „Putinovu vojnu proti Ukrajine“. Sánchez súčasne vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby si „sadol za rokovací stôl a vojnu ukončil“.

Predsedníčka parlamentu Meritxell Batetová zdôraznila: „Dnes musíme byť jednotnejší ako kedykoľvek doteraz“. Dodala, že „tvárou v tvár barbarstvu“ sa treba postaviť na obranu demokracie.

Zelenskyj svoj asi desaťminútový videopríhovor k poslancom španielskeho parlamentu predniesol po tom, ako prvýkrát vystúpil pred Bezpečnostnou radou OSN, ktorú žiadal, aby Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu vylúčila zo svojich radov. Apeloval tiež, aby voči Moskve bola vyvodená zodpovednosť za násilnosti spáchané voči ukrajinským civilistom.

Volodymyr Zelenskyj, Buča, vojna na Ukrajine Čítajte viac 41. deň: Podľa Stoltenberga chce Rusko obsadiť celý Donbas
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj