EÚ uvalila sankcie na Putinove dcéry i oligarchov Deripasku či Rotenberga

Európska únia zaradila na sankčný zoznam dve dcéry ruského prezidenta Vladimíra Putina či niekoľko oligarchov blízkych Kremľu.

08.04.2022 20:50 , aktualizované: 22:05
debata (16)

Figuruje medzi nimi napríklad Oleg Deripaska, ktorý má podiely vo veľkých energetických či stavebných firmách vrátane spoločnosti Strabag, ktorá pôsobí aj na Slovensku. Zmrazenie majetku aj zákaz ciest do EÚ sa týka aj stavebného magnáta Arkadija Rotenberga či šéfa najväčšej ruskej banky Sberbank Germana Grefa. Mená EÚ zverejnila vo svojom oficiálnom vestníku.

V piatok tak vstúpil do platnosti v poradí piaty balík protiruských sankcií EÚ. Reštriktívne opatrenia začali platiť hneď. Brusel okrem uhlia zakázal aj dovoz dreva, chemikálií a ďalšieho tovaru, čo podľa odhadov zníži celkový dovoz z Ruska o desať percent, komentuje Reuters.

8 miliárd ročne

Zákaz dovozu uhlia však vstúpi do platnosti až v druhom augustovom týždni, od piatka platí len zákaz uzatváranie nových zmlúv o dovoze. Moskva teda vďaka už existujúcim dohodám bude ešte niekoľko mesiacov ďalej poberať od EÚ peniaze za uhlie. Podľa údajov Európskej komisie (EK) ide o približne osem miliárd eur ročne. Dodávky ropy a plynu do EÚ, ktoré Rusku vynesú každý rok zhruba 100 miliárd eur, sú stále neobmedzené, všíma si Reuters.

Lada Vesta Čítajte viac Sankcie fungujú! Predaj áut v Rusku kolabuje, ich ceny ‘brutálne‘ vzrástli

„Tieto najnovšie sankcie boli prijaté po tom, ako vyšli najavo zverstvá spáchané ruskými ozbrojenými silami v meste Buča a na iných miestach pod ruskou okupáciou,“ uviedol vo vyhlásení šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Štyri kľúčové ruské banky sú zároveň v súlade s novými sankciami odstrihnuté od systému SWIFT. Obmedzil sa tiež dovoz počítačových technológií do Ruska. Lode Ruskej federácie nemôžu kotviť v prístavoch EÚ a do Únie nemôžu vojsť ani ruské a bieloruské prepravné kamióny.

Celkom sa zoznam potrestaných rozšíri o 217 ľudí, z ktorých 179 tvoria zástupcovia samozvaných vlád a parlamentov separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na sankčnú listinu pribudne aj 18 firiem či inštitúcií spojených s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Aj Londýn udrel na Putinove dcéry

Sankcie na Putinove dcéry uvalila dnes aj Veľká Británia. Britská vláda uviedla, že zmrazí majetok Kateriny Tichonovovej a Marie Voroncovovej a zakáže im vstup na územie krajiny. Rovnaké britské sankcie sa týkajú aj Jekateriny Vinokurovovej, dcéry ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Vladimir Putin Čítajte viac EÚ zakázala dovoz ruského uhlia, Moskva príde o miliardy eur

Británia uviedla, že od začiatku ruskej vojny na Ukrajine už uvalila sankcie na viac ako 1 200 ruských jednotlivcov a firiem, vrátane sankcií na 76 oligarchov a 16 bánk. Podľa Spojeného kráľovstva západné krajiny Rusku spoločne zmrazili 275 miliárd libier, čo sa rovná 60 percentám ruských devízových rezerv.

Sankcie EÚ a Veľkej Británie voči dcéram Vladimira Putina nasledujú po tom, ako rovnaký krok pred dvomi dňami urobili USA. Okrem sankcií voči jednotlivcom 27-členný blok schválil aj embargo na dovoz ruského uhlia. Budú to prvé sankcie zo strany EÚ proti ruskému lukratívnemu energetickému odvetviu. Únia už pritom začala pracovať aj na dodatočných sankciách vrátane tých, ktoré by sa mali týkať dovozu ropy.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine