Nehammer: Rokovania s Putinom boli veľmi priame a ťažké

Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v pondelok po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že nemá "žiadne optimistické dojmy". Kancelár podľa svojich slov šéfa Kremľa upozornil na vojnové zločiny i na potrebu humanitárnych koridorov. TASR správu prevzala z agentúr APA, AFP a DPA.

11.04.2022 16:26 , aktualizované: 22:29
Nehammer Foto: ,
Rakúsky kancelár Karl Nehammer počas tlačovej konferencie po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve v sobotu 9. apríla 2022.
debata (17)

Išlo o prvú návštevu šéfa vlády členskej krajiny EÚ v Moskve od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, pripomína DPA.

„Pripomenul som vážne vojnové zločiny v Buči a na ďalších miestach a zdôraznil som, že všetci zodpovední musia byť postavení pred spravodlivosť,“ povedal Nehammer po rokovaní. Rusko spáchanie vojnových zločinov zo strany svojej armády odmieta.

Vladimir Putin Čítajte viac Schallenberg: Je dobré Putinovi osobne povedať, že vojnu morálne prehral

Nehammer už predtým vo vyjadrení uviedol, že toto stretnutie v Putinovej rezidencii mimo Moskvy nebolo priateľskou návštevou, píše AFP. Konverzáciu opísal ako „priamu, otvorenú a náročnú“.

Rakúska vláda predtým žiadala, aby sa stretnutie uskutočnilo za zatvorenými dverami bez spoločných fotografií či vyhlásení oboch lídrov.

Ruská strana podľa Nehammerových slov prejavila veľmi nízky záujem o priame stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Náznakom nádeje však podľa kancelára bol Putinov pretrvávajúci záujem o mierové rozhovory v Istanbule, píše AFP.

Nehammer podľa svojich slov Putinovi „veľmi jasne povedal“, že sankcie zostanú v platnosti a budú sprísňované tak dlho, kým budú na Ukrajine zomierať ľudia. Takisto pripomenul potrebu vytvorenia humanitárnych koridorov s cieľom dodať vodu a potraviny do obliehaných ukrajinských miest a umožniť odvoz žien, detí a zranených osôb.

Rakúsky spolkový kancelár podľa svojich slov európskych partnerov oboznámi s obsahom konverzácie s Putinom a prediskutuje ďalšie kroky.

ukrajina Čítajte viac 47. deň: Rusko sa zameriava na Donbas, USA posielajú denne 8 až 10 lietadiel so zbraňami
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Karl Nehammer