Lukašenko: Z Bieloruska sa Rusko nestane, budeme ale príkladom jednoty

Bielorusko sa určite nestane súčasťou Ruskej federácie. V stredu to vyhlásil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pri stretnutí so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku.

13.04.2022 12:47
Rusko Bielorusko Deň kozmonautov Putin... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) si podáva ruku s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom počas ich stretnutia v rámci návštevy kozmodrómu Vostočnyj 12. apríla 2022. Išlo o prvú Putinovu cestu mimo Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.
debata (10)

„Nie sme s Putinom taký hlúpi, aby sme využívali zastaralé metódy. Budujeme takú jednotu dvoch nezávislých štátov, že sa od nás budú druhí učiť,“ uviedol Lukašenko.

Mnoho Bielorusov a Rusov sa obáva, že by Moskva mohla anektovať svojho západného spojenca. Putin opakovane odmieta tvrdenia, že jeho cieľom je obnova Sovietskeho zväzu, ktorý sa rozpadol pred troma desaťročiami.

Na rozdiel od Lukašenka považujú politickí pozorovatelia možnosť pripojenia Bieloruska k Rusku za reálnu možnosť.

Minsk je dôležitým spojencom Moskvy a ruským inváznym silám na Ukrajine poskytuje zázemie. Bielorusko je v súčasnosti takmer úplne izolované a je ekonomicky a vojenský závislé od Ruska.

Putin Čítajte viac Mier v nedohľadne. Rokovania s Ukrajinou sú na mŕtvom bode, povedal Putin
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine