Odborníci: Potopenie Moskvy je ranou pre Putina a požehnaním pre Ukrajinu

Zničenie raketového krížnika Moskva, ktorý bol vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily, považujú odborníci za tvrdú ranu pre prezidenta Vladimíra Putina a za propagandistické víťazstvo Ukrajiny.

15.04.2022 20:33
krížnik Moskva Foto:
Ssatelitná snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar ukazuje krížnik Moskva v prístave Sevastopoľ na Kryme 7. apríla 2022.
debata (87)

Britský denník The Guardian označil Moskvu za pýchu ruského námorníctva a najprestížnejšie plavidlo nasadené vo vojne s Ukrajinou. Ukrajinské úrady uviedli, že loď zasiahli a poškodili ukrajinské protilodné strely Neptún. Ruské vyhlásenia sa vyhýbajú akejkoľvek zmienke o ukrajinskom podiele na skaze Moskvy. Ruské ministerstvo obrany iba uviedlo, že krížnik sa potopil, keď bol na rozbúrenom mori vlečený do prístavu po tom, čo na palube explodovala munícia, prepukol požiar a trup bol poškodený a stratil stabilitu.

VIDEO: Najväčšie armády sveta

Najväčšie armády sveta

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

„Potopenie krížnika Moskva… nie je len významnou stratou, je tiež symbolom terajšieho chaotického ruského vojnového ťaženia,“ cituje The Guardian Michaela Kofmana, riaditeľa výskumu a odborníka na Rusko z amerického Centra pre námorné analýzy.

Porovnateľné s Pearl Harbour

Experti, na ktorých sa odvoláva americká televízia CNN, sú presvedčení, že potopenie Moskvy je tvrdou ranou pre národnú hrdosť Rusov; prirovnávajú ho k zničeniu niektorých amerických bojových lodí počas druhej svetovej vojny alebo k likvidácii lietadlovej lode v súčasnosti.

krížnik Moskva Čítajte viac Čo sa stalo s 500-člennou posádkou krížnika Moskva?

„Jedine strata ponorky s balistickými strelami alebo Admirála Kuznecova (jedinej ruskej lietadlovej lodi) by pre morálku Rusov a povesť námorníctva znamenala tvrdšiu ranu,“ povedal podľa CNN Carl Schuster, kapitán amerického námorníctva vo výsluhe a bývalý vysokopostavený činiteľ.

Profesor vojnovej stratégie z londýnskej King's College Alessio Patalano pripomenul, že vojnové plavidlá operujú mimo zorného poľa verejnosti a o ich aktivitách málokedy informujú médiá. „Sú to ale veľké plávajúce kusy územia určitých štátov, a keď o ne prídete, tým skôr o vlajkovú loď, bez ohľadu na vojenské straty, ide o mimoriadnu vec,“ vyhlásil Patalano. Aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej analýze venovanej potopeniu Moskvy uvádza, že táto udalosť zrejme „naruší ruskú morálku“ a ide o vec, ktorú nemožno skryť pred verejnosťou.

Požehnanie pre morálku

„Strata krížnika Moskva – bez ohľadu na to, či išlo o dôsledok ukrajinského útoku alebo o nehodu, je pre Ukrajinu veľkým propagandistickým víťazstvom,“ uvádza ISW. Potopenie lode, ktorú obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova nevyberavými slovami poslali „do hája“, je požehnaním pre ukrajinskú morálku, konštatoval aj inštitút vo svojej analýze.

Hadí ostrov Čítajte viac Ukrajinskí obrancovia, ktorí poslali ruskú loď do čerta, majú vlastnú známku

Nezávislý ruskojazyčný portál Meduza píše, že skaza Moskvy môže výrazne oslabiť protileteckú ochranu ďalších častí Čiernomorskej flotily zapojených do vojny na Ukrajine. Podotýka však, že krížnik ako jediné plavidlo svojej triedy pri poslednej modernizácii nedostal nové radary, ktoré sú schopné efektívne zachytiť nízko letiace ciele, vrátane rakiet Neptún vyrábaných Ukrajinou.

Rozhodujúca rana? Určite nie

Za veľmi vážnu stratu označil zničenie Moskvy na portáli lenta.ru Konstantin Sivkov, riaditeľ Ruskej akadémie pre raketové a delostrelecké vedy (RARAN). Podotkol, že plavidlo malo veľký útočný potenciál a bolo vybavené na súčasné podmienky boja.

Avšak Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že potopenie Moskvy síce ukázalo, že ukrajinské sily sú schopné útočiť na ruské lode v Čiernom mori a obmedzia ruské možnosti podnikať raketové útoky, je ale nepravdepodobné, že by znamenalo rozhodujúcu ranu pre ruskú armádu v celej vojenskej operácii na Ukrajine. Hlavnou úlohou krížnika zrejme bolo vykonávať presné údery proti logistickým centrám alebo letiskám. Tieto útoky boli síce úspešné, ale početne obmedzené v porovnaní s leteckými útokmi a raketovými údermi vedenými z krajiny.

mariupoľ Čítajte viac 51. deň: Veliteľ obrancov: Situácia v Mariupole je kritická. Rusi vraj dobyli kľúčovú továreň
87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #krížnik Moskva