Výbuch hotela v Havane má už 40 obetí, 13 ľudí je stále nezvestných

Počet obetí piatkového výbuchu v luxusnom hoteli Saratoga v Havane sa zvýšil na 40. Uviedla to v utorok agentúra AFP s odkazom na kubánske ministerstvo zdravotníctva. Záchranári stále prehliadajú trosky a obávajú sa, že bilancia obetí nie je konečná. V nemocniciach zostáva 18 zranených.

09.05.2022 07:33 , aktualizované: 10.05.2022 10:25
hotel havana explózia ruiny Foto: ,
Záchranári prehľadávajú ruiny po mohutnej explózii, ktorá poškodila päťhviezdičkový hotel Saratoga v historickom centre kubánskej metropoly Havana 6. mája 2022.
debata (1)

Posledných päť tiel hasiči našli v pondelok. Išlo o zamestnancov hotela. Od piatkového popoludnia záchranári nenašli v sutinách nikoho živého a podľa úradov je stále nezvestných až 13 ľudí. V pondelok hasiči začali prehľadávať podzemné poschodia budovy. „Jedná sa o veľmi nebezpečnú etapu kvôli veľkému množstvu sutín a nebezpečenstvu zrútenia (budovy),“ uviedol veliteľ kubánskych hasičov Luis Carlos Guzmán.

Podľa kubánskeho ministerstva zdravotníctva je šesť zranených v kritickom stave a sedem vo vážnom. Celkovo výbuch zranil najmenej 54 ľudí.

V hoteli so stovkou izieb v čase výbuchu neboli hostia, pretože sa rekonštruoval. Obnovenie prevádzky po dvojročnej pauze vynútenej pandémiou covidu-19 bolo plánované na dnešok. V budove bolo v čase explózie 51 zamestnancov, medzi zranenými a mŕtvymi sú aj ľudia, ktorí sa v čase výbuchu nachádzali blízko budovy.

Podľa úradov výbuch súvisí s prepravou nádob s plynom do hotela. Explózia zdemolovala prvé štyri poschodia šesťpodlažnej budovy a fasádu.

Hotel Saratoga bol považovaný za jedno z najluxusnejších ubytovacích zariadení v meste. V minulosti v tomto hoteli bývali významní politici, podnikatelia či celebrity, napríklad hudobníci Mick Jagger, Beyoncé a Madonna. V posledných rokoch však hotel prišiel o časť hnuteľnej klientely kvôli otvoreniu nových zariadení v kubánskej metropole.

Budova bola postavená v roku 1880 ako obchodné stredisko a v roku 1933 bola zrenovovaná a prestavaná na hotel. Luxusný podnik sa z hotela stal v roku 2005.

havana Čítajte viac Výbuch v luxusnom hoteli v Havane si vyžiadal 26 obetí
1 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Kuba #explózia #Havana #výbuch plynu