Nevylučujeme stretnutie Putina so Zelenským, ak bude pripravené, uviedol Kremeľ

Kremeľ naďalej nevylučuje stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Stretne sa s ním však len na podpis už vopred pripraveného dokumentu. Pred novinármi to uviedol hovorca Dmitrij Peskov. Podľa neho sa práce na takomto dokumente zastavili už dávno.

01.06.2022 15:28
Dmitrij Peskov, hovorca Foto: ,
Putinov hovorca Dmitrij Peskov.
debata (13)

Peskov tiež podľa agentúry TASS potvrdil, že ruský minister zahraničia pôjde 8. júna do Turecka rokovať o možnom otvorení koridoru pre export obilia z ukrajinských prístavov a že Ankara pozvala do Turecka aj Putina, termín zatiaľ nie je, dodal.

„Naše stanovisko k schôdzke so Zelenským je dobre známe, opakovali sme ho viac ako tucetkrát. A priori takéto stretnutie nikto nevylučuje, ale musí byť pripravené,“ povedal Peskov novinárom. Dodal, že spomínané stretnutie má zmysel len vtedy, ak bude vopred pripravený určitý dokument. A práce na takomto dokumente boli už dávno zastavené, podľa Kremľa z iniciatívy ukrajinskej strany.

Na otázku, či nadchádzajúca návšteva ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Turecku 8. júna súvisí s prípravou možného stretnutia delegácií z Moskvy, Kyjeva a OSN v Istanbule, hovorca Kremľa povedal, že „to všetko má jeden kontext“. Podľa neho však na takomto stretnutí zatiaľ nie je jasná zhoda.

vojna na Ukrajine, Slavjansk Čítajte viac 98. deň: Biden sľúbil Kyjevu lepšie zbrane. Moskva v tom vidí riziko rusko-amerického konfliktu

Peskov opäť obvinil Ukrajinu z bojkotu čiernomorských prístavov. „Sme na pokraji veľmi hlbokej potravinovej krízy, ktorá súvisí s ilegálnymi reštrikciami proti nám a konaním ukrajinských úradov, ktoré podmínovali cesty k Čiernemu moru a nevyvážajú odtiaľ obilie loďami, hoci im v tom Rusko nijako nebráni,“ povedal hovorca Kremľa.

Novinári sa Peskova opýtali aj na to, či pôjde Putin do Turecka. „Existuje také pozvanie a termíny budú dohodnuté diplomatickou cestou,“ povedal hovorca Kremľa.

caputova, ukrajina, vojna na ukrajine Čítajte viac Čaputová: Mier na Ukrajine je v bytostnom záujme Slovenska

Peskov sa tiež vyjadril k možnosti, že obyvatelia ukrajinských regiónov dobývaných ruskou armádou sa v referende vyslovia za pripojenie k Rusku. „Opakovane sme hovorili, že ľudia by si sami mali vybrať budúcnosť. A práve obyvatelia dvoch štátov, LPR a DLR, a obyvatelia Chersonskej oblasti a Záporožia, musia rozhodnúť,“ povedal hovorca Kremľa s odkazom na dve samozvané republiky na Donbase (Luhanskú a Doneckú) ) a ďalšie územia na východe a juhovýchode Ukrajiny. „Nepochybujeme, že urobia to najlepšie rozhodnutie,“ dodal Peskov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine