Muž, ktorý vrazil autom do ľudí v Berlíne, má zrejme psychické problémy

Vodič auta, ktoré v stredu v nemeckom hlavnom meste Berlín vpálilo do davu ľudí, pričom o život prišla jedna žena a 14 ďalších osôb utrpelo zranenia, konal zrejme v amoku a mal psychické problémy. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

09.06.2022 10:37 , aktualizované: 15:52
berlín Foto:
Osobné vozidlo, ktoré vrazilo do davu ľudí v centre Berlína, skončilo napokon vo výklade obchodu. 8. jún 2022.
debata (9)

Obeťou vyčíňania 29-ročného muža nemecko-arménskeho pôvodu sa stala učiteľka z Hesenska, ktorá bola so skupinou žiakov na školskom výlete v Berlíne. Práve títo tínedžeri patria medzi zranené osoby – päť až šesť z nich utŕžilo život ohrozujúce zranenia a traja ďalší zranenia ťažké.

Páchateľ bol po čine, ku ktorému došlo v stredu dopoludnia v štvrti Charlottenburg pri nákupnom bulvári Kurfürstendamm, zadržaný a prevezený do nemocnice. Polícia v stredu okrem iného prehľadala jeho byt. Vo vozidle, ktoré šoféroval, sa našlo viacero plagátov s nápismi súvisiacimi s Tureckom. Či je ich však možné spojiť s týmto činom, je predmetom vyšetrovania.

berlín, obeť Čítajte viac Armén Berlínu pripomenul hrôzy z roku 2016: Autom zabil učiteľku, viacero ľudí je zranených

Berlínska primátorka Franziska Giffeyová v rozhlasovej stanici RBB hovorila o čine psychicky ťažko narušeného človeka, spáchaný v amoku. Dodala, že vyšetrovatelia sa s pomocou tlmočníka „z čiastočne zmätočných vyjadrení“ páchateľa pokúšajú zistiť okolnosti incidentu.

Stredu označila za temný deň berlínskej histórie, ktorý opäť otvoril traumu z decembra 2016. Vtedy sa na námestí Breitscheidplatz, ktoré priamo susedí s miestom stredajšieho činu, odohral teroristický útok. Zahynulo pri ňom 12 ľudí vrátane jednej Češky, jeden ďalší človek podľahol následkom ťažkých zranení vlani, je tak označovaný ako trinásta obeť.

Zakryté telo obete (v popredí) leží na ulici po...
Záchranné zložky zasahujú po náraze auta do...
+8Zakryté telo leží na ulici po náraze auta do...

Berlínska prokuratúra popoludní vo vyhlásení oznámila, že incident bol úmyselný, ale že teroristický čin to nebol. „Terorizmu nenasvedčujú žiadne okolnosti,“ oznámila prokuratúra. Tá uviedla, že vodič očividne trpel psychickými problémami, zrejme paranoidnou schizofréniou, a že u neho boli nájdené príslušné lieky. Vyšetrovatelia už podali žiadosť o umiestnenie muža na psychiatrickom oddelení.

Nemecký kancelár Olaf Scholz rovnako uviedol, že išlo o úmyselný čin. Tragédia na ulici Tauentzienstrasse ho hlboko zasiahla. „Cesta školskej triedy z Hesenska do Berlína sa skončila nočnou morou,“ napísal Scholz v noci na štvrtok na twitteri. Dodal, že myslí na príbuzných mŕtvej učiteľky a na zranených. „Všetkým vám želám rýchle uzdravenie,“ dodal.

Hovorca polície v nemeckej metropole vo štvrtok povedal, že „existujú takéto indície (o psychických problémoch páchateľa), avšak zatiaľ to nie je isté“. Doplnil, že vyšetrovanie zatiaľ prebieha vo všetkých smeroch. Sestra podozrivého pre denník Bild uviedla, že jej brat závažné problémy má.

V stredu večer si v Pamätnom kostole cisára Viliama I., v blízkosti ktorého sa skutok odohral, mnohí ľudia uctili pamiatku zabitej ženy a zranených.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín