BBC: Poradenská spoločnosť predpovedá exodus bohatých Rusov a Ukrajincov

Viac ako 15 000 zámožných Rusov podľa predpovede londýnskej poradenskej spoločnosti Henley and Partners tento rok opustí Rusko v dôsledku invázie na Ukrajinu, uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. "Rusko stráca milionárov," vyhlásil analytik Andrew Amoils, ktorý pre Henley zbieral dáta.

14.06.2022 07:03
Rusko, Kremeľ, Moskva Foto: ,
Kremeľ a Červené námestie v Moskve.
debata (21)

„Zámožní ľudia emigrujú z Ruska v neustále stúpajúcom počte každý rok počas posledného desaťročia, čo sa javí ako včasná výstraha pred problémami, s ktorými sa krajina potýka. Historicky zrúteniu veľkých krajín zvyčajne predchádzalo urýchlenie emigrácie bohatých ľudí, ktorí často odchádzajú ako prví, pretože na to majú prostriedky,“ citovala BBC zo správy.

Ukrajina Rusko vojna luhansko severodoneck Čítajte viac 111. deň: V Charkove našli stopy po kazetovej munícii. Ukrajinské sily sú stále v Severodonecku

Prognóza počíta s tým, že tiež Ukrajina utrpí najväčšiu stratu zámožných ľudí v pomere k počtu obyvateľov krajiny: očakáva sa, že do konca roka z Ukrajiny vycestuje 2 800 milionárov, teda viac ako dve pätiny ukrajinských milionárov.

Analytici tiež poznamenali, že Spojené štáty a Veľká Británia sa stali oveľa menej prívetivými voči Rusom, ktorých majetok by mohol vyvolať právne aj etické otázky. Preto sa najpríťažlivejšími krajinami pre bohatých emigrantov javia Spojené arabské emiráty, Malta, Monako a tiež Maurícius.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine