Doneckí separatisti stratili už viac než polovicu svojej armády

Separatisti vo východoukrajinskej Doneckej oblasti stratili v boji už asi 55 percent pôvodného počtu príslušníkov svojich ozbrojených síl.

22.06.2022 10:02
Húfnica M-777 / Vojna na UA / Vojak / Armáda / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci pália z americkej húfnice typu M-777 na pozície okupačných vojsk v doneckom regióne na východe Ukrajiny, 18. júna 2022
debata (17)

Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na informácie tajných služieb a oznámenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Tá najnovšie priznala, že od začiatku roka 2002 do 16. júna prišla o 2 128 prísluš­níkov svojich ozbrojených síl, zatiaľ čo ďalších 8 897 utrpelo zranenia.

„Percento strát DĽR zodpovedá približne 55 percentám pôvodného stavu jej ozbrojených síl, čo vypovedá o krajne vysokom opotrebovaní ruských a proruských vojsk na Donbase,“ poznamenala britská rozviedka.

„Je veľmi pravdepodobné, že jednotky DĽR disponujú zastaranou výzbrojou a technikou. Na oboch stranách schopnosť vytvárať a odosielať na front rezervy sa zrejme stáva čoraz viac rozhodujúcim faktorom pre výsledok vojny,“ uvádza britský rezort obrany v pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinských bojiskách, ktoré zverejňuje na Twitteri.

Britské ministerstvo obrany v tejto súvislosti poznamenáva, že pre ďalší vývoj bojov na Ukrajine bude mať zrejme čoraz kľúčovejší význam schopnosť oboch strán nasadzovať na front záložné jednotky. Rusko v súčasnosti podľa Londýna pravdepodobne pripravuje veľký počet záložných jednotiek na nasadenie v Donbase, kde pokračujú ťažké boje v oblasti Severodonecka. Rusko nezverejnilo svoje celkové straty v bojoch na Ukrajine od 25. marca.

Ukrajina, herec Ben Stiller, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac 119. deň: Zelenskyj tlačí na EÚ: Sankcie a zbrane. Frontová línia má 2500 km
17 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Donecká republika