Príde Putin na samit G20? Indonézia to kategoricky poprela. Moskva reaguje

Taliansky premiér Mario Draghi v utorok povedal, že Indonézia, ktorá tento rok predsedá zoskupeniu G20, vylúčila osobnú účasť ruského prezidenta Vladimira Putina na novembrovom summite skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. Moskva však následne jeho tvrdenie poprela, informujú agentúry AP a AFP.

27.06.2022 17:08 , aktualizované: 28.06.2022 18:22
Russia Ukraine War Rubles Explainer Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (27)

„(Indonézsky) Prezident Widodo to vylúčil. Bol kategorický: Nepríde," povedal Draghi. Podľa jeho slov sa tak Putin na summite G20 možno zúčastní len na diaľku, cez videospojenie. Zoskupeniu G20 vlani predsedalo Taliansko, pripomína AP.

Putinov poradca Jurij Ušakov len v pondelok uviedol, že ruský prezident sa samitu zúčastní osobne. Západ v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine tlačil na to, aby bola Moskva z tejto skupiny vylúčená.

Draghi? Ten o tom nerozhoduje

V reakcii na utorňajšie Draghiho vyjadrenie Ušakov povedal, že „Draghi o tejto veci nerozhoduje“. „Dostali sme pozvánku a reagovali sme kladne“, zopakoval poradca ruského prezidenta. Ušakov podľa agentúry AFP dodal, že Draghi „určite zabudol, že už nie je usporiadateľom“ summitu G20, ktorému vlani predsedalo Taliansko.

„Áno, potvrdili sme, že sa s našou účasťou počíta,“ uviedol Ušakov ešte v pondelok s tým, že je „ešte veľa času“ na rozhodnutie, či prezident poletí na schôdzku plánovanú na 15. a 16. novembra osobne alebo nie. „Dostali sme však formálne pozvanie, čo je veľmi dôležité vzhľadom na to, že na Indonézanov je vyvíjaný nátlak zo strany západných krajín,“ dodal.

Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi sa usilovali o to, aby Indonézia, ktorá tento rok predsedá skupine G20, Rusko zo zasadnutia vylúčila po jeho útoku proti Ukrajine. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová však v nedeľu uviedla, že je za účasť Západu na zasadnutí aj v prípade, že na ňom bude prítomný tiež ruský prezident. „Myslím, že bude lepšie, keď mu do očí povieme, čo si myslíme, ak príde,“ povedala.

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholze je G20 dôležité fórum, ktoré nemožno kvôli ruskej agresii bojkotovať, o svojej účasti na tomto vrcholnom stretnutí chce preto rozhodnúť až neskôr. Varoval tiež pred pádom do pasce ruského prezidenta Putina, ktorý sa snaží tvrdiť, že svet je rozdelený na Západ a všetkých ostatných.

lysyčansk Čítajte viac 124. deň: Rusi udreli na poslednú ukrajinskú baštu v Luhansku z piatich smerov

Indonézsky prezident Widodo bude vo štvrtok rokovať v Moskve, kam zamieri z Ukrajiny. Podľa agentúry AFP bude prvým ázijským lídrom, ktorý od vypuknutia vojny navštívi obe krajiny. Pozvánku na summit dostal tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten odpovedal, že sa zúčastní aspoň cestou videokonferencie.

Už vlani v októbri sa Putin zúčastnil na summite G20 v Ríme kvôli pandémii covidu-19 len cez videospojenie.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #summit G20 #vojna na Ukrajine