Ukrajinci evidujú zhruba 7 200 nezvestných vojakov

Na Ukrajine je nezvestných približne 7 200 vojakov, veľká časť z nich upadla do zajatia a žije. Serveru Suspilne to povedal splnomocnenec pre nezvestné osoby Oleh Kotenko. Ukrajinské úrady nezverejňujú celkové straty vojakov, ktorí bránia krajinu pred ruskou inváziou, ani počty zajatých vojakov, poznamenal web Ukrajinska pravda.

11.07.2022 16:07
Ukrajina, Rusko, Kyjev, invázia Foto: ,
Ukrajinskí vojaci v centre Kyjeva.
debata (8)

„Ak hovoríme o armáde, musíme pochopiť, kto armáda je. Sú tu ukrajinské ozbrojené sily, národná garda, pohraničníci, (tajná služba) SBU – sú to rôzne inštitúcie. Nie sú v počtoch, ktoré uvádzajú ukrajinské ozbrojené sily,“ uviedol Kotenko. „Ukrajinské ozbrojené sily informujú o 2 000 nezvestných vojakoch. V našom call centre (evidujú) približne 7 200 ľudí,“ dodal.

Napríklad pluk Azov, ktorý bránil juhoukrajinské mesto Mariupoľ a tamojšie železiarne a oceliarne Azovstal, je súčasťou ukrajinskej Národnej gardy. Tiež on má vo svojich radoch nezvestných vojakov. „Po tom, čo opustili Azovstal, nekontaktovali príbuzných,“ priblížil splnomocnenec.

Charkov Čítajte viac Prečo mnohí Ukrajinci nechodia do krytu?

Nezvestných je aj viacero bojovníkov 36. brigády námornej pechoty, ktorá sa nachádzala v mariupoľskom hutnom závode. Ukrajinské úrady podľa Kotenka vedia, že mnohí skončili v zajatí v Rusku, ale nepoznajú presný počet zajatcov a nie sú s nimi v kontakte. „Sú preto považovaní za nezvestných,“ uviedol Kotenko.

Server Ukrajinska pravda pripomenul, že ruské ministerstvo obrany na konci júna oznámilo, že ruská strana drží v zajatí vyše 6 000 ukrajinských vojakov. Napríklad v máji Rusi zajali vyše 2 400 bojovníkov, ktorí chránili Azovstal, čo Kyjev neskôr potvrdil. Obe strany konfliktu vykonali už tiež niekoľko výmien zajatcov. Podľa informácií britského serveru Independent zo začiatku júna držali Ukrajinci okolo 550 zajatých Rusov. Ukrajinské úrady navyše vinia Rusko aj zo zadržiavania civilistov.

Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine