Biden povedal saudskému princovi, že je podľa neho zodpovedný za Chášukdžího vraždu

Americký prezident Joe Biden povedal saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, že ho považuje za osobne zodpovedného za vraždu novinára a kritika saudskoarabského režimu Džamála Chášukdžího. Biden to povedal na tlačovej konferencii po stretnutí s princom. Člen saudskej dynastie podľa prezidenta ale osobnú zodpovednosť poprel. Biden rokoval v Rijáde aj o navýšení ťažby ropy, o vojne v Jemene či vzťahoch s ďalšími krajinami v regióne, napísala agentúra Reuters.

15.07.2022 23:13 , aktualizované: 23:21
Biden bin salmán Foto: ,
Na snímke zľava americký prezident Joe Biden a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán počas privítania po príchode do saudskoarabskej Džiddy 15. júla 2022.
debata (26)

Podľa Bidena Muhammad bin Salmán počas rokovaní povedal, že nie je osobne zodpovedný za Chášukdžího smrť. „Povedal som, že si myslím, že je,“ uviedol šéf Bieleho domu. Dodal, že Rijád môže očakávať americkú odozvu v prípade ďalších útokov na kritikov a disidentov. Už skôr americké rozviedky vydali správu, podľa ktorej korunný princ vraždu novinára pravdepodobne odsúhlasil.

Pred stretnutím nebolo jasné, či Biden bude o vražde novinára z roku 2018 so saudskoarabskými predstaviteľmi rokovať. Nakoniec im ale povedal, že ľudské práva sú kľúčovým prvkom americkej zahraničnej politiky spoločne s bezpečnosťou a ekonomikou.

Biden s predstaviteľmi Saudskej Arábie rokoval aj o vojne v Jemene, kde si praje predĺženie a prehĺbenie prímeria. Rijád v občianskej vojne, ktorá spôsobila jednu z najzávažnejších súčasných humanitárnych kríz na svete, podporuje vládu, ktorá bojuje proti povstalcom podporovaným Iránom.

Izrael Palestínčania Gaza rakety výbuch Čítajte viac Izrael v reakcii na raketové útoky zaútočil na ciele v pásme Gazy

S Rijádom vyrokoval aj dohodu o strategických ostrovoch v Červenom mori. „Medzinárodné mierové sily, a to vrátane amerických jednotiek, opustia ostrov Tiran,“ povedal Biden. Štát sa tak má do konca roka. Ostrov leží pri egyptských, saudskoarabských a izraelských brehoch. Odchod medzinárodných síl možno považovať za výsledok zlepšenia vzťahov medzi týmito troma krajinami. Washington tiež privítal rozhodnutie Rijádu otvoriť svoj vzdušný priestor všetkým dopravcom, vrátane tých z Izraela, ktorí ho predtým až na výnimky nemohli využívať.

Washington by si tiež prial, aby v budúcich mesiacoch Saudská Arábia navýšila ťažbu ropy. Sľubuje si od toho upokojenie cien pohonných hmôt. Biely dom uviedol, že v najbližších týždňoch očakáva kroky, ktoré povedú k výraznej stabilizácii cien na trhu.

So saudskoarabskými predstaviteľmi rokoval Biden v kráľovskom paláci zhruba tri hodiny. Pre Bidena išlo o prvé priame stretnutie s korunným princom Muhammadom bin Salmánom, ktorý sa snaží vylepšiť svoju medzinárodnú povesť. Biden namiesto toho čelil za rokovania s mužom, ktorý je považovaný za faktického vládcu v krajine, kritike. Napríklad Chášukdžího snúbenica Hatice Cengizová, ktorá požaduje vyšetrenie vraždy svojho partnera, uviedla, že na Bidenových rukách priľne krv ďalších obetí saudskoarabského režimu.

Energetické a bezpečnostné väzby a tiež obavy z posilňovania čínskeho a ruského vplyvu v oblasti nakoniec Washington prinútili, aby USA Rijád na medzinárodnej scéne neizolovali, napísala agentúra Reuters.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Muhammad bin Salmán #Džamál Chášukdží