Úradujúci prezident Srí Lanky vyhlásil výnimočný stav

Úradujúci prezident Srí Lanky Ranil Vikramasinghe vyhlásil výnimočný stav, ktorým chce potlačiť sociálne nepokoje a riešiť hospodársku krízu, ktorá zachvátila túto ostrovnú krajinu.

18.07.2022 08:00
Sri Lanka Foto: ,
Demonštranti blokujúci vchod do prezidentského sekretariátu v Kolombe na Srí Lanke.
debata (1)

Toto oznámenie bolo zverejnené formou vládneho vyhlásenia v nedeľu neskoro večer, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Vo vládnom dokumente sa uvádza, že k vyhláseniu výnimočného stavu došlo „v záujme verejnej bezpečnosti, ochrany verejného poriadku a zachovania zásobovania a služieb nevyhnutných pre život spoločnosti“.

Proces voľby nového prezidenta sa začal v sobotu, keď sa na svojom zasadnutí zišiel srílanský parlament. K voľbe novej hlavy štáty by malo dôjsť v stredu.

Srí Lanka / Ranil Wikremesinghe / Čítajte viac Ekonomika Srí Lanky sa zrútila

Jedným z kandidátov je aj Ranil Vikramasinghe označovaný za spojenca exprezidenta Gótábaju Rádžapakšu, zosadeného vlnou nedávnych nepokojov.

Protestujúci si však podľa Reuters želajú aj Vikramasingheho odchod z funkcie. Táto situácia podľa Reuters vyvoláva obavy, že jeho prípadné zvolenie za riadneho prezidenta vyvolá na Srí Lanke ďalšie nepokoje.

Vikramasinghe je úradujúcim prezidentom od minulého piatku. Túto funkciu má vykonávať do zvolenia novej hlavy štátu.

Rádžapakša minulý týždeň ušiel pred povstaním na Maldivy a potom do Singapuru a podal demisiu.

Demonštrácie na Srí Lanke sa začali v apríli a situácia sa výrazne vyostrila v posledných týždňoch.

SríLanka Maldivy prezident útek protesty kríza Čítajte viac Srílanský prezident odstúpil, z úradu ho vyhnala ulica

Podľa demonštrantov Rádžapakša s okruhom blízkych ľudí roky využíval a bral peniaze patriace štátu. Demonštranti jeho vládu zároveň vinili z toho, že urýchlila ekonomický úpadok krajiny.

Táto ostrovná krajina s 22 miliónmi obyvateľov zápasí s nedostatkom devíz, kvôli ktorému má problém zaplatiť dovoz palív, potravín a liekov. Ľudia už mesiace čelia rastúcej inflácii a výpadkom v dodávkach energií.

Ekonomická kríza, v ktorej sa Srí Lanka ocitla, je považovaná za najhoršiu od získania nezávislosti od Británie v roku 1948.

V apríli táto krajina prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka