Horúčavy sužujú Európu, požiare majú v Španielsku dve obete. Plamene pustošia Krétu

Francúzsko vyhlásilo stav vysokej pohotovosti v reakcii na vlnu horúčav, ktorá v uplynulých dňoch zachvátila niektoré oblasti krajiny. Lesné požiare zúriace vo viacerých krajinách južnej Európy pritom stále neustupujú, informovala agentúra AFP.

18.07.2022 10:28 , aktualizované: 21:36
požiar Foto:
Lesný požiar neďaleko mesta Landiras v juhozápadnom Francúzsku v nedeľu 17. júla 2022.
debata

Meteorológovia predpovedali extrémne vysoké teploty pre 15 francúzskych departmentov, ktoré vyhlásili stav najvyššej pohotovosti.

Časti južnej Európy postihla už druhá vlna horúčav za uplynulé týždne. Lesné požiare vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku zničili už tisícky hektárov porastov. Zhruba 16 000 tamojších obyvateľov i dovolenkárov muselo pred plameňmi ujsť.

Francúzsko hlási viacero teplotných rekordov

V mnohých mestách po celom území Francúzska, ktoré sužuje vlna horúčav, namerali v pondelok doteraz najvyššiu zaznamenanú teplotu. Oznámila to francúzska meteorologická služba.

V meste Brest na severozápade Francúzska na pobreží Atlantického oceánu vystúpila teplota na 39,3 stupňa Celzia, čím bol prekonaný predchádzajúci teplotný rekord z roku 2002 (35,1 °C).

V meste Saint-Brieuc na pobreží Lamanšského prielivu namerali teplotu 39,5 stupňa Celzia, doterajší rekord bol 38,1 stupňa Celzia. Pondelkové teplotné maximum (42 °C) v meste Nantes zase prekonalo rekord z roku 1949, keď teplomer ukazoval 40,3 stupňa Celzia.

Doteraz najhorúcejší deň v kontinentálnom Francúzsku bol v roku 2019, keď 46 stupňov Celzia namerali v obci Verargues, severovýchodne od mesta Montpellier pri Stredozemnom mori.

Hasiči sa už niekoľko dní snažia dostať pod kontrolu plamene na pobreží Atlantiku juhozápadne od Bordeaux v blízkosti „Dune du Pilat“, najvyššej piesočnej duny v Európe.

Toxický dym

Ďalšie tisíce ľudí museli v pondelok opustiť svoje domovy pre lesný požiar na juhozápade Francúzska. Hasiči už niekoľko dní nedokážu dostať pod kontrolu plamene v blízkosti „Dune du Pilat“, najvyššej piesočnej duny v Európe a letnej turistickej atrakcie. Rýchlo sa meniaci smer vetra zvýšil riziko šírenia požiaru do obytných oblastí, ktoré zahalili oblaky dymu.

„Dym je toxický,“ povedal pre AFP hovorca hasičov Arnaud Mendousse. „Ochrana obyvateľstva je záležitosťou verejného zdravia,“ dodal.

Zhruba 5000 ľudí už evakuovali z Les Miquelots, južnej štvrti mesta La Teste-de-Buch a ďalším 3000 obyvateľom bolo nariadené odísť z oblasti Pyla-sur-mer.

Ide o jeden z dvoch obrovských lesných požiarov, ktoré od začiatku minulého týždňa zúria v departmente Gironde južne od Bordeaux. Veľké časti Francúzska tiež sužujú rekordné teploty.

Dve obete v Španielsku

Požiare v Španielsku za týždeň zničili už vyše 20-tisíc hektárov a v nedeľu si vyžiadali prvé dve obete, jednou z nich je hasič a druhou farmár, informujú miestne médiá. V nedeľu večer registrovali v Španielsku takmer štyri desiatky lesných požiarov, z toho dve desiatky ich hasiči nemajú pod kontrolou. Cez 2 300 ľudí bolo ráno ešte evakuovaných, niektorí museli svoje domovy opustiť už pred týždňom, dnes sa časť z nich vrátila domov, napísal denník El Mundo. Najhoršia je situácia v autonómnych oblastiach Extremadura, Andalúzia, Kastília-León, Galícia a Katalánsko.

Prvou obeťou lesných požiarov sa stal šesťdesiatdvaročný hasič, ktorý nestačil utiecť ako jeho ostatní kolegovia pred rýchlo sa šíriacim ohňom v provincii Zamora. Druhou je šesťdesiatdeväťroč­ný pastier, ktorý šiel v nedeľu ako obvykle s ovcami na pastvu a od večera bol nezvestný, uviedla televízia RTVE.

Sústrasť pozostalým vyjadril na twitteri aj predseda španielskej vlády Pedro Sánchez, ktorý tiež ocenil prácu všetkých, ktorí takmer bez odpočinku bojujú s požiarmi. Sánchez dnes navštívil jednu z oblastí postihnutých požiarmi, a to provinciu Cáceres v Extremadure. V tomto autonómnom regióne na západe krajiny plamene zničili na 6000 hektárov. Iné dve obce v tej istej provincii navštívi večer španielsky kráľ Felipe VI.

Španielsky premiér dnes v postihnutých oblastiach pripísal početné požiare klimatickým zmenám. „Nesmieme ustúpiť od našich záväzkov na zmiernenie zmien klímy, pretože za všetkými týmito vlnami lesných požiarov sú vlny horúčav,“ uviedol Sánchez. Sánchez tiež povedal, že od začiatku roka požiare v Španielsku zničili vyše 70-tisíc hektárov porastu, čo je takmer dvojnásobok oproti priemeru za také obdobie v poslednej dekáde.

Vlna horúčav v Španielsku by mala dnes po týždni zmierniť, ešte v nedeľu ale po celej krajine teploty presahovali 40 stupňov alebo sa k tejto hranici blížili.

Francúzsko požiar hasiči oheň dym Čítajte viac Požiare v Portugalsku za týždeň zničili skoro rovnako veľké územie ako za rok 2021

Padne rekord z roku 2019?

Teplota vzduchu na niektorých miestach v Spojenom kráľovstve dosiahla v pondelok až 38 stupňov Celzia a meteorológovia v utorok očakávajú ďalší nárast. V Británii by tento týždeň mohol nastať najteplejší deň v histórii.

V obci Santon Downham v okrese Suffolk na východe Anglicka v pondelok namerali 38,1 stupňa Celzia. V utorok by sa teplota v obci Worksop v grófstve Nottinghampshire v strednej časti Anglicka mohla priblížiť k 41 stupňom.

Vo Walese v pondelok namerali najvyššiu teplotu od predchádzajúceho rekordu v roku 1990. V obci Hawarden na severozápade zaznamenali 37,1 stupňa Celzia.

Britská meteorologická služba Met Office na pondelok a utorok pre väčšinu územia Anglicka vydala najvyšší (červený) stupeň výstrahy, kedy sú ohrození ľudia so zdravotným rizikom. Ten sa vzťahuje aj na mestá Londýn, York či Manchester.

Doteraz najvyššia zaznamenaná teplota v Spojenom kráľovstve padla v roku 2019 v Cambridge, keď meteorológovia namerali 38,7 stupňa Celzia.

Hasiči na viacerých miestach Británie zasahovali pri lesných požiaroch. Londýnske letisko Luton a vojenské letisko pri obci Brize Norton pozastavili svoju prevádzku. Na vojenskom letisku v Brize Norton v anglickom grófstve Oxfordshire sa podľa informácií Sky News roztápala pristávacia dráha.

Lety z letiska Luton pre problémy s povrchom pristávacej dráhy odklonili na letiská Stansted a Gatwick. Pre vysoké teploty bola obmedzená prevádzka vlakov a školy v niektorých častiach krajiny zostali zatvorené, prípadne mali skrátené vyučovanie.

Senior úpal kolaps teplo Čítajte viac Kolaps z tepla: Ako sa mu vyhnúť? Voda nie je všetko

Požiar na Kréte neutícha

Hasiči na dovolenkármi obľúbenom gréckom ostrove Kréta v pondelok naďalej bojovali s požiarom, ktorý tam vypukol ešte v priebehu piatka.

Požiar sa síce už podľa tamojších médií hasičom podarilo dostať pod kontrolu, stále však v niektorých oblastiach bojovali s plameňmi a žeravými uhlíkmi. V nasadení bolo 120 hasičov a 35 hasiacich vozidiel, napísal grécky denník Kathimerini.

Horelo však aj v iných oblastiach Grécka – hasiči len za uplynulých 24 hodín zaregistrovali 108 požiarov.

Riziko vzniku lesných požiarov je lokálne hodnotené ako „veľmi vysoké“ na ostrovoch Kréta, Eubója, Samos a Lesbos, ako aj na severovýchode Peloponézskeho polostrova i v okolí gréckej metropoly Atény.

Nemecko: Horí národný park

V národnom parku Saské Švajčiarsko v Nemecku, ktorý leží na hraniciach s Českou republikou, vypukol v noci lesný požiar. Ako povedal hovorca drážďanského núdzového operačného strediska, horí v neschodnom teréne neďaleko turistami obľúbeného skalného mosta Bastei.

V nasadení je približne 100 hasičov, pričom dvaja z nich podľa stanice MDR utrpeli zranenia. Požiar bol nahlásený v pondelok v noci okolo 00.30 h, uviedol na Facebooku zbor dobrovoľných hasičov v kúpeľnom meste Rathen. Vodu čerpajú hasiči z rieky Labe.

Podľa regionálneho denníka Freie Presse je požiarom momentálne zasiahnutých už zhruba 2 500 štvorcových metrov územia. Ide však o nedostupný terén s prevýšením takmer 200 metrov. Hovorca polície povedal, že príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe a vyšetrovať ich budú bezprostredne po jeho uhasení.

Spravodajský server Novinky.cz približuje, že v súčasnosti je uzatvorená populárna vyhliadková plošina s výhľadom na ruinu skalného hradu Felsenburg Neurathen. Takisto je neprístupná cyklistická trasa medzi obcami Rathen a Wehlen nachádzajúca sa v zasiahnutej oblasti.

Na Istrii šetria vodu

Obmedzenia spotreby vody vstúpili v pondelok do platnosti na dovolenkármi obľúbenom chorvátskom polostrove Istria. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pitná voda z vodovodu sa na základe týchto obmedzení už nemôže využívať na umývanie vozidiel, čistenie ulíc, zavlažovanie zelených plôch či sprchovanie na plážach a pri bazénoch, uviedli chorvátske médiá. Výnimka platí len v prípade čistenia trhovísk a rybích trhov.

voda, piť vodu, pitný režim Čítajte viac Sucho si vyberá svoju daň. Už dve obce na východe nemajú vodu

Miestna samospráva Istrie tieto opatrenia odôvodnila pretrvávajúcim suchom i meteorologickou predpoveďou, podľa ktorej v nasledujúcom období nemožno počítať so zrážkami.

Porušenie vyhlášky o úspore vody môže mať za následok vypnutie mestského zásobovania vodou.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Európa #lesné požiare