V Británii padol teplotný rekord. Namerali tam vyše 40 stupňov

Teplota v Británii v utorok po prvý raz v histórii meraní prekročila hranicu 40 stupňov Celzia. Meteorologická služba Met Office namerala na londýnskom letisku Heathrow 40,2 stupňa, informuje agentúra AFP s tým, že teploty budú zrejme ešte stúpať.

19.07.2022 14:00 , aktualizované: 21:47
británia pláž leto horúčavy Foto: ,
Ľudia na pláži v meste Broadstairs vo východnom Kente v Anglicku. 16. júl 2022
debata (3)

Tieto údaje boli zverejnené len hodinu po tom, čo bol hlásený nový teplotný rekord 39,1 stupňa Celzia. Túto teplotu namerali v obci Charlwood v grófstve Surrey na juhovýchode Anglicka.

Predošlý rekordný záznam pochádzal z roku 2019, keď v botanickej záhrade v meste Cambridge na východe Anglicka namerali 38,7 stupňa Celzia.

Počas noci z pondelka na utorok bol prekonaný aj britský nočný teplotný rekord – v Kenley v grófstve Surrey zaznamenali 25,8 stupňa Celzia.

Na utorok sú v Británii podľa predpovedí počasia hlásené teploty až do výšky 41 stupňov Celzia, pričom v celom Anglicku platí najvyšší stupeň výstrahy.

Vlna horúčav momentálne zasiahla severozápad Európy. Televízia Sky News poznamenala, že v Británii je v súčasnosti teplejšie než na 98,8 percenta planéty.

V Londýne vypukli požiare

Londýnsky hasičský zbor (London Fire Brigade – LFB) v utorok vyhlásil stav pohotovosti pre viacero požiarov na území mesta. TASR o tom informuje na základe oznámenie LFB na sociálnej sieti.

Teploty v Británii v utorok dosiahli mimoriadne vysoké hodnoty. Londýnski hasiči zasahovali pri výraznom množstve vážnych prípadov, píše LFB na svojej oficiálnej webovej stránke. Ľudí vyzvali, aby na núdzovú linku 999 volali len v mimoriadnych situáciách, keď sú ohrozené životy.

Tridsať kusov hasičskej techniky zasahovalo pri požiari na predmestí Upminster na východe Londýna, ďalších 15 bolo nasadených v neďalekej mestskej časti Wennington. Hasiči zasahovali aj na ďalších miestach v britskej metropole.

Vlakové spojenia z londýnskej železničnej stanice Euston smerom na Milton Keynes pozastavili pre požiar pri železničnej trati, píše stanica BBC.

Tlačová agentúra AP píše, že jedna z najrušnejších železničných staníc v Británii, Kings Cross Station v Londýne, zíva prázdnotou, keďže pre horúčavy prerušili vlakové spojenie medzi Londýnom a severným Anglickom a Škótskom. Londýnske letisko Luton uzavrelo vzletovú a pristávaciu dráhu, ktorú poškodilo teplo. Počas tejto vlny horúčav sa v Británii utopili najmenej piati ľudia, keď sa snažili osviežiť v riekach či jazerách.

zmena klimy  klimaticka zmena  klima Čítajte viac The New York Times: Prečo sú vlny horúčav v Európe stále častejšie?

Nemecko v utorok podľa meteorologickej služby DWD zažilo najteplejší deň tohto roku. Najvyššie sa teplota vyšplhala v Duisburgu na západe krajiny, kde neskoro popoludní namerali 39,5 stupňa Celzia. Neďaleko Krefeldu, ktorý leží južne od Duisburgu, bolo 39,2 stupňa.

Dodnes bolo tento rok najteplejšie 19. júna, kedy meracie stanice v Drážďanoch a Cottbuse hlásili 39,2 stupňa Celzia. Najteplejší deň od začiatku merania bol v Nemecku pred dvoma rokmi: 25. júla 2019 bolo v Duisburgu a pri Krefelde 41,2 stupňa Celzia.

V stredu sa podľa predpovede DWD horúčavy presunú na východ a juhovýchod Nemecka, kde sa očakávajú teploty medzi 34 až 40 stupňami Celzia. Na západe a juhozápade krajiny hrozia miestami silné búrky, v noci na štvrtok v Severnom Porýní-Vestfálsku a Dolnom Sasku potom dlhotrvajúce lejaky.

francúzsko fontána leto horúčavy Čítajte aj Francúzsko naďalej sužujú horúčavy a požiare. V Bretónsku namerali rekordnú teplotu

Českí meteorológovia v utorok zaznamenali jeden z najhorúcejších dní tohto roku. Na staniciach, ktoré merajú údaje aspoň 30 rokov, padlo 15 rekordov pre 19. júl, uviedol Pavel Borovička z Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ), informuje spravodajská stanica ČT24.

V stredu bude ešte teplejšie a vo štvrtok sa horúčavy očakávajú najmä na východe republiky. Meteorológovia preto vydali výstrahu až do štvrtkového večera. Pre zvýšené riziko požiarov niektoré kraje zakázali zakladanie ohňa v prírode.

Stanica Plzeň-Bolevec v utorok namerala presne 35 stupňov Celzia. V Tušimiciach má nové maximum hodnotu 34,5 stupňa, v Stříbře 34,1 stupňa a v Chebe 33,8 stupňa. V Kopistoch a Doksanoch namerali zhodne po 35,2 stupňa Celzia, čo bolo najviac v ČR.

Očakávané stredajšie maximá budú medzi 32 a 36 stupňami, v západnej polovici Čiech by mohlo byť až 38 stupňov, pričom mohli byť prekonané historické denné rekordy. V pražskom Klementíne, kde sa teplota meria od 18. storočia, namerali najviac 19. a 20. júla 2006.

Absolútny český teplotný rekord ale pravdepodobne odolá. Historicky najvyššiu teplotu v auguste 2012 namerali v stredočeských Dobrichoviciach. Bolo to 40,4 stupňa Celzia, teda ešte o dva stupne viac, než koľko sa v stredu očakáva na západe Čiech.

Podľa meteorológov sa pri vysokých teplotách musí dodržiavať pitný režim; hrozí dehydratácia a pri pobyte na slnku aj prehriatie. Okolo poludnia a popoludní je potrebné obmedziť telesnú záťaž. ČHMÚ tiež apeluje na motoristov, aby v zaparkovaných autách nenechávali deti alebo zvieratá.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #Veľká Británia #horúčavy #teplotný rekord