Island je najmierumilovnejšiu krajinou sveta, Česko ôsme. Ako obstálo Slovensko?

Česká republika patrí k najmierumilovnejším krajinám sveta, medzi 163 hodnotenými štátmi je ôsma.

20.07.2022 13:22
debata (5)

Vyplýva to zo Svetového mierového indexu (GPI), ktorý zverejnil britský Inštitút pre hospodárstvo a mier (IEP). Slovensko si v rebríčku polepšilo o päť priečok a uzatvára prvú dvadsiatku. Najmierumilovnejšou krajinou zostáva Island, na opačnom konci rebríčka je opäť Afganistan.

Celosvetový index sa mierne zhoršil, a to už po jedenásty raz počas posledných 14 rokov. Až 90 hodnotených krajín dosiahlo lepší výsledok, ďalších 71 si ale pohoršilo a pri dvoch zostala situácia stabilná. Podľa IEP krajiny majú tendenciu sa zhoršovať oveľa rýchlejšie ako zlepšovať.

Dominuje Európa

Po Islande zaujímajú najvyššie priečky Nový Zéland, Írsko, Dánsko a Rakúsko. Úplne na chvoste sú okrem Afganistanu aj Jemen, Sýria, Rusko a Južný Sudán.

Najmierumilovnejšou oblasťou zostáva Európa, ktorá má medzi prvými desiatimi krajinami hneď sedem zástupcov.

Srí Lanka Čítajte viac Covid, ruská vojna, kríza. Čaká svet vlna protestov ako na Srí Lanke?

Najväčší regionálny prepad zaznamenalo Rusko a Eurázia, nasledované Severnou Amerikou. Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu vzrástol počet obetí vojnových konfliktov, zhoršili sa aj ukazovatele ako je počet utečencov či vnútorne vysídlených osôb, politická nestabilita a politický teror. Konflikt na Ukrajine mal bezprostredné dôsledky aj mimo regiónu Ruska a Eurázie, najmä na ukazovateľ vzťahov so susednými krajinami, ktorý zaznamenal prudké zhoršenie.

Od roku 2008, kedy je index zostavovaný, je každoročným víťazom Island.

Index mieru je výsledkom hodnotenia v 23 kategóriách, ako sú napríklad miera kriminality, jednoduchosť prístupu k zbraniam, veľkosť armády a jej výzbroj, príspevky na mierové misie OSN, vzťahy so susednými krajinami, mierumilovnosť demonštrácií, miera nátlaku politického systému na občanov či účasť na zahraničných konfliktoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #svetový mier #Svetový index mieru