Vikramasinghe zložil sľub ako nový prezident Srí Lanky

Šesťnásobný premiér Srí Lanky Ranil Vikramasinghe zložil vo štvrtok sľub ako prezident tejto krízou postihnutej juhoázijskej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

21.07.2022 12:05
Ranil Vikramasinghe srí lanka Foto:
Ranil Vikramasinghe
debata

Vikramasingheho zvolil za prezidenta srílanský parlament na svojom stredajšom zasadnutí. Vo funkcii nahradí Gótábaju Rádžapakšu, ktorý krajinu opustil minulý týždeň v reakcii na rozsiahle demonštrácie a následne e-mailom poslal svoju demisiu.

Vikramasinghe (73) je skúseným politikom na domácej i medzinárodnej scéne. Viedol napríklad rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o poskytnutí ekonomickej pomoci svojej krajine. Verejnosť ho však vníma ako súčasť nepopulárnej Rádžapakšovej garnitúry.

Srí Lanka vláda nepokoje protesty prezident demisia premiér s Čítajte viac Srí Lanka má nového prezidenta, stal sa ním šesťnásobný premiér

Srí Lanka momentálne čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a s MMF rokuje o finančnej pomoci. Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy a úrady, ktorých fungovanie nie je pre chod krajiny nevyhnutné.

Pred týždňom sa táto ostrovná krajina stala dejiskom masových protestov, počas ktorých dav demonštrantov vnikol do prezidentovej rezidencie v hlavnom meste Kolombo a následne aj do súkromnej rezidencie premiéra Vikramasingheho.

Následky krízy obyvatelia Srí Lanky pociťujú vo viacerých oblastiach – ide o nedostatok liekov, niekoľkohodinové výpadky dodávok elektrického prúdu pre domácnosti či problémy s telefonickým spojením.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka