Rakúsky kancelár sa zastal maďarského postoja k vojne na Ukrajine

Maďarsko dáva rovnako ako zvyšok Európskej únie najavo nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu, povedal vo štvrtok vo Viedni rakúsky kancelár Karl Nehammer po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

28.07.2022 12:35 , aktualizované: 15:59
Karl Nehammer / Viktor Orbán / Foto: ,
Rakúsky kancelár Karl Nehammer víta maďarského premiéra Viktora Orbána (vpravo) vo Viedni 28. júla 2022
debata (104)

Európska únia musí podľa Nehammera dať Ukrajine najavo, že nesúhlasí s inváziou na jej území. „Nezdá sa mi, že by sa Maďarsko alebo akákoľvek iná krajina od tohto (kurzu) odchyľovali,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Nehammer. Orbán je pritom známy svojím odmietavým postojom k protiruským sankciám prijímaných Západom v reakcii na útok Moskvy proti Ukrajine.

Rakúsky kancelár na stretnutí s Orbánom tiež uviedol, že Európska komisia dáva členským štátom Európskej únie protichodné inštrukcie ohľadom zaistenia plynu a pritom neplní svoje vlastné sľuby.

Európska únia apeluje na členské štáty, aby spolu nesúperili v nákupoch plynu, a pritom žiada Rakúsko, aby naplnilo svoje zásobníky plynu, uviedol rakúsky kancelár na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom. „Sme svedkami mnohých oznámení Európskej komisie, ale veľmi malo prípadov uvedenia do praxe,“ pokračoval v kritike Nehammer. Povedal, že je užitočná podľa neho bola sľubovaná spoločná platforma na koordináciu nákupov plynu.

Orbán vyhlásil, že Maďarsko berie na vedomie únijný plán obmedziť dopyt po plyne a znížiť postupne jeho dodávky z Ruska. Zdôraznil, že táto snaha je pre Maďarsko síce nevýhodná, ale že jeho krajina nechce narušovať jednotu Európskej únie. „Berieme na vedomie toto rozhodnutie, hoci sme pre nás nevýhodné, a pokúsime sa ho zrealizovať tak, aby nám spôsobilo čo najnižšie škody,“ povedal Orbán.

Ľudia protestujú proti návšteve maďarského... Foto: SITA/AP, Theresa Wey
Rakúsko / Maďarsko / Orbán / Ľudia protestujú proti návšteve maďarského premiéra Viktora Orbána vo Viedni 28. júla 2022

Na kancelára sa pred chystanou Orbánovou návštevou v Rakúsku zniesla vlna kritiky aj preto, že prijíma tohto maďarského politika, ktorý cez víkend predniesol kontroverzný prejav o „nezmiešanej maďarskej rase“.

Nehammer na tlačovej konferencii s Orbánom uviedol, že Maďarsko je dôležitým partnerom Rakúska, avšak odmietame (Rakúsko – pozn. red.) akúkoľvek formu rasizmu.

Nehammer pripomenul, že Rakúsko spája s Maďarskom množstvo zväzkov a vzájomné vzťahy sú založené na priateľstve. „V Maďarsku funguje 1 400 rakúskych podnikov, sme tretím najväčším investorom v tejto krajine,“ zdôraznil rakúsky kancelár.

„Potrebujeme úprimnosť aj v otázkach, v ktorých sa nezhodneme. Jednou z nich je jadrová energia a druhou je nedávny prejav maďarského premiéra. Musím povedať, že odmietame všetky formy rasizmu a akúkoľvek jeho relativizáciu,“ zdôraznil Nehammer, podľa ktorého nesie Rakúsko v tejto otázke aj preto mimoriadnu zodpovednosť, lebo bolo "súčasťou hriechov národného socializmu“.

Príchod Orbána sprevádzala vlna kritiky

Chystaný príchod maďarského predsedu vlády vyvolal v krajine vlnu odporu na Twitteri i v rakúskych médiách. Podľa nich kancelár robí veľkú zahraničnopolitickú chybu, keď päť dní po Orbánovom kontroverznom prejave v Sedmohradsku prijíma maďarského premiéra, píše internetové vydanie denníka Népszava.

Čoraz viac politických osobností a médií upozorňuje rakúskeho kancelára, že jeho povinnosťou je dištancovať sa od predsedu maďarskej vlády.

Ako príklad citovala Népszava stredajší článok hospodárskeho magazínu Profil. „Nehammer by mohol Orbánovi v úvode položiť jednoduchú otázku: Milý Viktor, čo je to, čo vás vlastne ešte drží v Európskej únii?“ uvádza sa v ňom. Magazín pripomenul, že maďarský premiér roky kritizuje Brusel.

Denník Die Presse v pondelok podotkol, že viedenská návšteva Orbána pre jeho kontroverzné vyjadrenia vyvinie tlak na Nehammera. Z prejavu maďarského premiéra vyzdvihol jeho slová o tom, že úlohou Európskej únie nie je postaviť sa na stranu Rusov či Ukrajincov, ale medzi nich, a pripomenul aj Orbánovu kritiku sankcií voči Rusku.

Rakúski Zelení, ktorí sú v koalícii s Rakúskou ľudovou stranou, očakávajú od Nehammera, že schôdzku využije na zdôraznenie dôležitosti európskej jednoty v súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine, povedali pre Die Press zdroje zo strany Zelených. Podľa nich spochybnenie sankcií neprospieva postoju k Rusku, napriek tomu by bolo potrebné hľadať dialóg s Orbánom, v ktorom by sa malo hovoriť práve o týchto otázkach, tvrdia Zelení.

Orbán sa v sobotňajšom (23.7.) prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad okrem rusko-ukrajinskej vojny dotkol aj otázky miešania rás, ktorá takisto vyvolala negatívne reakcie doma i v zahraničí. „Nie sme (Maďari) zmiešaná rasa a nechceme sa stať miešanou rasou,“ vyhlásil okrem iného Orbán, varujúc pred miešaním Európanov s Neeurópanmi.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán sa cíti byť nepochopený pri slovách o miešaní rás. Nahneval aj svoju poradkyňu
104 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #Viktor Orbán #Karl Nehammer