Už 40 zranených hasičov pri požiari v Českom Švajčiarsku, Slovensko poslalo čerstvé sily

Plochu požiaru historických rozmerov, ktorý zúri v Národnom parku České Švajčiarsko v Českej republike, sa zatiaľ napriek úsiliu hasičov nepodarilo zmenšiť, informuje agentúra DPA. Likvidáciu požiaru komplikuje náročný terén, uviedla hovorkyňa hasičov pre verejnoprávnu televíziu ČT.

31.07.2022 12:36 , aktualizované: 21:23
Nemecko požiar lesný Sasko národný park Foto: ,
Na snímke policajná helikoptéra hasí požiar v Národnom parku Saské Švajčiarsko
debata (1)

Hasiči podľa ČT pokračujú v požiarnom útoku, keď sa snažia aktívne vyhľadávať ohniská a likvidovať ich. Po povolaní ďalších síl z celej Českej republiky bojuje s plameňmi približne 750 hasičov. Pomáha im šesť vrtuľníkov a päť lietadiel, ktoré vyrazili po tom, čo sa rozplynula ranná hmla.

Doteraz sa počas zásahu zranilo 40 hasičov, viacerí z nich vážne. „To dokazuje, že sa skutočne pohybujeme v nebezpečnom teréne,“ dodala hovorkyňa. Niektoré časti lesov sú podľa nej ťažko dostupné – vrátane oblastí na nemecko-českých hraniciach.

Turisti majú teraz zakázaný vstup do lesov. Strážnici národného parku vykázali troch turistov, ktorí chceli v sobotu navštíviť Pravčickú bránu, jeden z pieskovcových skalných útvarov.

S hasením požiarov na českej strane pomáhajú aj slovenskí hasiči. Prvú skupinu, ktorá do Česka prišla cez týždeň, dnes popoludní vystriedali čerstvé sily, informovali z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „K striedaniu došlo po výmene informácií a skúseností z hasenia požiaru počas uplynulých dní,“ priblížili z Prezídia HaZZ. Prvá skupina hasičov sa podieľala na hasení požiaru päť dní.

„Situácia na požiarisku je nezmenená, prebieha letecké hasenie, požiar sa ďalej nerozširuje,“ podotkli. Ako ďalej uviedli, posádka vrtuľníka z Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR zhodila v sobotu na požiarisko vodu 130-krát. Vojenský vrtuľník UH60M Blackhawk vykonal 99 zhodov.

Obavy v Nemecku

Situácia okolo lesných požiarov v Saskom Švajčiarsku zostáva napätá. Vzhľadom na stúpajúce teploty existujú obavy, že sa oheň na niektorých miestach obnoví. Podľa agentúry DPA to dnes ráno povedal hovorca nemeckého okresu Saské Švajčiarsko – Východné Krušnohorie Thomas Kunz.

„Hoci v noci neprepukol žiadny veľký požiar, predpokladá sa, že v priebehu dneška budú požiare aktívnejšie,“ vyhlásil Kunz. Podľa neho plamene teraz zostúpili hornou vrstvou pôdy do hĺbky asi pol metra a šíria sa tam. Hasiči sa preto snažia vytvoriť na lesných cestách zábrany, aby zamedzili požiarom v ďalšom postupe.

Zhorený les v Národnom parku České Švajčiarsko.
Slovenský vrtuľník z Leteckého útvaru MV SR...
+11Zhorený les v Národnom parku České Švajčiarsko.

Do bojov s plameňmi bolo dnes ráno nasadených 360 ľudí a ich počet má počas dňa stúpnuť na 500, uviedol Kunz. Na mieste je tiež prítomných 14 hasiacich vrtuľníkov a dva ďalšie, ktoré posudzujú stav požiarov. „Stretávame sa s veľmi zložitou, dynamickou situáciou,“ konštatoval hovorca.

Horieť začalo minulý víkend na českej strane, v pondelok sa plamene rozšírili aj do Saska. Na českej strane podľa odhadov oheň zničil plochu 1060 hektárov. Na nemeckej strane plamene podľa aktualizovaných informácií zasiahli zhruba 150 hektárov lesa.

HaZZ požiar NP České Švajčiarsko Čítajte viac Pri hasení lesných požiarov v Saskom Švajčiarsku sa zranili štyria hasiči
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #lesné požiare #Saské Švajčiarsko