V Bulharsku vybuchol ďalší muničný sklad. Opäť bol pri tom známy zbrojár

Pri meste Karnobat na východe Bulharska vybuchol muničný sklad firmy Emko. Následný požiar sa už podarilo uhasiť, miesto nešťastia skúma dron. Nikto nebol zranený, uviedol spravodajský server BNR. Sklad patril bulharskému zbrojárovi Emilijanovi Gebrevovi, ktorý mal materiál uskladnený aj vo vybuchnutom areáli v českých Vrběticiach.

31.07.2022 17:07 , aktualizované: 20:55
debata (44)

„Okolo 4:00 sa ozval výbuch a potom začal horieť sklad. Čo sa presne stalo, je predmetom vyšetrovania. V súlade s predpismi nikto na miesto ďalších 24 hodín nesmie. V skladisku bola stará nepotrebná munícia, ktorú si firmy objednali, ale neodobrali,“ uviedol Gebrev, majiteľ výrobcu zbraní Emko citovaný serverom Bulgaria posten.

Samovznietenie? Nezmysel

Ostraha areálu mala informáciu, že došlo k narušeniu bezpečnosti, čo sa vydala overiť, povedal Gebrev serveru budilnik.bg. Kým stačila doraziť na miesto, došlo k výbuchu a požiaru. „Je veľké šťastie, že prežili,“ dodal. Zbrojár tiež uviedol, že samovznietenie podľa neho neprichádza do úvahy. Svoje podozrenie si počas vyšetrovania chce nechať pre seba.

Bulharsko, protest Čítajte viac Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov, časť viní zo špionáže

Bulharsko zažilo výbuch muničnej továrne v roku 2014, pri ktorom zomrel jeden človek. Bulharská prokuratúra v spojitosti so štyrmi výbuchy v bulharských skladoch a továrňach, kde mal uložené zbrane a muníciu aj Gebrev, podozrievala celkom šesť Rusov. Materiál uskladnený vo všetkých jeho zasiahnutých skladoch mal smerovať na Ukrajinu a do Gruzínska, ktoré vtedy bojovali proti Rusku.

„Neočakávam, že by vyšetrovanie niečo zistilo. Mali sme tu aj oveľa väčšie prípady, pri ktorých boli aj obete a zranenia, ale aj tak to vyšlo naprázdno,“ uviedol Gebrev.

V októbri 2014 vybuchol aj muničný sklad vo Vrběticiach v Českej republike, zomreli vtedy dvaja ľudia. V apríli 2021 vtedajší premiér Andrej Babiš oznámil, že české bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie na zapojenie príslušníkov ruskej vojenskej tajnej služby GRU do tohto výbuchu. Praha vyhostila 18 ruských diplomatov, Moskva vzápätí vyhostila 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Miloš Zeman Čítajte viac Pražský hrad vraj skartoval tajný dokument o Vrběticiach, ukazovať má na Miškina a Čepigu
44 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #muničný sklad #Bulharsko