Časť sila v Bejrúte poškodeného v roku 2020 sa zrútila. Hrozí, že spadne celé

Časť obrovského sila v bejrútskom prístave, ktoré poškodil výbuch v roku 2020, sa zrútila po niekoľkotýždňovom požiari.

31.07.2022 17:26 , aktualizované: 18:30
silo, bejrút Foto:
Časť obrovského obilného sila v Bejrúte, ktoré bolo poškodené pri výbuchu v prístave v roku 2020, sa v nedeľu 31. júla 2022 zrútila po niekoľkotýždňovom požiari.
debata

Plamene spôsobilo kvasenie obilia a následné vznietenie sa v severnom bloku sila. Hasenie vodou situáciu iba zhoršilo, úrady preto rozhodli o zastavení hasenia. Podľa agentúry AP sa dnes po niečom, čo znelo ako výbuch, zrútila severná časť skladiska na obilie, okolie krátko potom zahalili oblaky prachu a dymu. Nie je zatiaľ jasné, či niekto utrpel zranenie, podľa úradov ale hrozí, že sa zrútia aj ďalšie časti zásobárne na obilie.

Šéf areálu prístavných síl uviedol, že situácia sa krátko po kolapse upokojila. Podľa ministerstva dopravy ale existujú obavy, že sa v najbližšom čase zrútia aj ďalšie časti obrovských skladísk.

Päťdesiat rokov staré a 48 metrov vysoké obrie silo odolalo sile výbuchu a ochránilo tak západnú časť Bejrútu pred explóziou, ktorá v roku 2020 zabila viac ako 200 ľudí, zranila viac ako 6 000 osôb a vážne poškodila celé štvrte.

V júli vypukol v severnej časti sila požiar spôsobený uskladneným obilím. Hasiči a vojaci libanonskej armády neboli schopní uhasiť živel, ktorý tlel ešte niekoľko týždňov a uvoľňoval zápach do okolia. Ministerstvá životného prostredia a zdravotníctva minulý týždeň vydali pokyny obyvateľom žijúcim v blízkosti prístavu, aby zostali vo vnútri.

Rozdávala respirátory

Požiar a dramatický pohľad na tlejúce, čiastočne sčernené silo podľa AP oživil spomienky a v niektorých prípadoch aj traumu tých, ktorí prežili obrovskú explóziu, ktorá sa prístavom prehnala pred dvoma rokmi. Mnoho ľudí po dnešnom kolapse rýchlo zavrelo okná a ukrylo sa.

Libanon / Bejrút / výbuchy / Čítajte viac Výbuch v Bejrúte spôsobil škody za 4,6 miliardy dolárov

Libanonský Červený kríž rozdal ľuďom žijúcim v okolí respirátory a úradníci nariadili hasičom a pracovníkom prístavu, aby sa zdržiavali mimo bezprostredného okolia síl.

Francúzsky inžinier Emmanuel Durand, ktorý sa prihlásil do vládou povereného tímu odborníkov, povedal AP, že severná časť zásobníka sa nakláňala už odo dňa výbuchu, ale požiar oslabil jeho krehkú konštrukciu a urýchlil jeho zrútenie.

Bejrút Čítajte viac Pre výbuch v bejrútskom prístave obvinili expremiéra a troch ministrov

Vlani v apríli sa libanonská vláda rozhodla silá zbúrať, ale po protestoch rodín obetí rozhodnutie pozastavila. Tvrdili, že silá môžu obsahovať dôkazy pre súdne vyšetrovanie a že by mali slúžiť ako pamätník tragickej udalosti. Hoci vysokopostavení úradníci o výbušnom a v prístave nesprávne skladovanom materiáli vedeli, doteraz nebol nikto zo zodpovedných potrestaný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Bejrút #Silo #výbuch v Bejrúte