Rusko pre podozrenie z vlastizrady zatklo popredného odborníka na hypersoniku

Rusko pre podozrenie z vlastizrady zatklo v Novosibirsku popredného ruského odborníka na hypersoniku Alexandra Šipljuka, informovala agentúra TASS. Ide už o tretieho vedca zo sibírskeho mesta, ktorého bezpečnostné zložky zadržali na základe rovnakého obvinenia.

05.08.2022 16:11
väzeň, väzenie, mreže Foto:
Ilustračné foto.
debata (71)

Šipljuk je riaditeľom novosibirského ústavu teoretickej a aplikovanej mechaniky. Ústav úrady prehľadali, odborníka odviezli do moskovskej väznice Lefortovo. Šipljuk sa profesionálne sústredil najmä na vývoj metód pre aerofyzikálny výskum a aerodynamiku hypersonických lietadiel, teda strojov lietajúcich rýchlosťou vyššou ako rýchlosť zvuku.

Z rovnakého ústavu ako Šipljuk pochádza aj Anatolij Maslov, ktorého zadržala ruská tajná služba FSB na konci júna. Podľa zdroja TASS bol Maslov zadržaný v súvislosti s poskytovaním citlivých dát, ktoré súviseli s hypersonikou.

Russia Putin Unity Day Čítajte viac Putinovo Rusko trápi masívny odliv mozgov

Na začiatku júla vo väznici v Moskve zomrel fyzik Dmitrij Kolker, ktorého predtým tiež FSB odviezla z Novosibirska. Vedca v poslednom štádiu rakoviny tajná služba zadržala priamo v nemocnici.

Za vlastizradu v Rusku hrozí 20 rokov väzenia. Ruské bezpečnostné zložky v posledných rokoch zadržali množstvo vedcov a obvinili ich z tohto trestného činu pre údajné odovzdávanie citlivých materiálov cudzincom, uviedla predtým agentúra Reuters.

Vlani vo väzbe zomrel 87-ročný fyzik Viktor Kudrjavcev, ktorého ruská tajná služba obvinila zo špionáže. Vedcovo zdravie podľa obhajcu podlomil viac ako ročný pobyt vo väzbe.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #vlastizrada #vojna na Ukrajine