Líderka bieloruskej opozície vytvára exilovú vládu, Cichanovská zverejnila prvé mená

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská dnes na konferencii vo Vilniuse ohlásila vytvorenie dočasnej exilovej vlády, uviedol na svojom webe bieloruský opozičný denník Naša Niva.

09.08.2022 20:25
Germany Belarus Foto: ,
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.
debata (23)

Cichanovská sa v prejave zmienila, že počíta s otvorením zastúpenia nového kabinetu v Estónsku, v Prahe a v Bruseli. Hlavným cieľom novej vlády bude „zbaviť krajinu faktickej okupácie a usporiadanie slobodných volieb“, zdôraznila Cichanovská na druhý deň vilniuskej „konferencie demokratických síl nového Bieloruska“.

Do exilovej vlády zatiaľ vymenovala prvých štyroch členov: Pavel Latuška, niekdajší minister kultúry, dostal v kabinete na starosť presun moci od „nelegitímneho režimu Alexandra Lukašenka“, ako napísal denník Naša Niva. Bývalý policajný dôstojník Aljaksandr Azarau, označovaný Minskom za „zradcu“, dostal za úlohu obnovenie právneho štátu. Obranu a bezpečnosť dostal na starosť bývalý veliteľ výsadkovej brigády Valeryj Sachaščyk a zahraničné veci Valer Kavaleuski, v sociálnych sieťach a západných médiách často písaný Valery Kavaleuski, ktorý viedol zastúpenie Cichanovskej na Ukrajine.

Germany Belarus Čítajte viac Cichanovská: Sabotáže Bielorusov proti ruskej armáde sú aj koordinované

Vytváranie dočasného kabinetu má byť dokončené v septembri.

„Čakajú nás mesiace plnej práce. Prvýkrát sa zúčastníme Valného zhromaždenia OSN. Otvoríme zastúpenie v Estónsku, v Prahe a v Bruseli,“ povedala Cichanovská podľa denníka.

Bielorusi v lete 2020 hromadne vyšli do ulíc protestovať proti tomu, že úrady opäť vyhlásili Lukašenka víťazom prezidentských volieb. Opozícia, Európska únia a niektoré ďalšie krajiny sa domnievajú, že výsledky boli sfalšované a že v skutočnosti vyhrala opozičná kandidátka Cichanovská, ktorá neskôr utiekla do Litvy. V Bielorusku po voľbách vypukli rozsiahle demonštrácie sprevádzané aj štrajkami v mnohých podnikoch. Polícia protesty brutálne potlačila, desaťtisíce ľudí zatkla a opoziční vodcovia boli uväznení. Množstvo Bielorusov ušlo z krajiny.

Irynu Slaunikavová Čítajte viac Vinná z extrémizmu. Bieloruský režim odsúdil ďalšiu nezávislú novinárku

Lukašenko je pri moci od júla 1994, kedy bol hlavou štátu zvolený prvýkrát. O dva roky neskôr presadil novú ústavu a vďaka tomu prezidentský mandát predĺžil do roku 2001. Prezidentské voľby v tomto roku opäť vyhral a referendom v roku 2004 zrušil obmedzenie, ktoré mu znemožňovalo vykonávať úrad prezidenta viac ako dve funkčné obdobia. Lukašenko potom podľa ústrednej volebnej komisie vyhral aj ďalšie voľby v rokoch 2006, 2010, 2015 a 2020. Hlasovanie však sprevádzala kritika zo strany opozície aj Západu.

Lukašenko sa pri moci udržal aj vďaka podpore z Moskvy, pre ktorú je najbližším spojencom. Do ruskej invázie na Ukrajinu sa Bielorusko priamo nezapojilo, ale dalo svoje územie a základne k dispozícii pre ruskú agresiu, a tak sankcie Západu doľahli aj na Minsk.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #exil #Alexandr Lukašenko #Sviatlana Cichanovska