Kubánski hasiči majú požiar v ropnom sklade po takmer týždni pod kontrolou

Kubánski hasiči oznámili, že majú pod kontrolou požiar v ropnom sklade pri najväčšom termináli v krajine v meste Matanzas. Uviedli, že oheň bude horieť aj v najbližších dňoch, už by sa ale nemal šíriť do ďalších častí skladu. Požiar zničil polovicu z nádrží, vyžiadal si jeden ľudský život a po ďalších 14 ľuďoch sa stále pátra, uviedla agentúra EFE.

10.08.2022 23:03
požiar Foto:
Stúpajúci dym z niekoľkodňového smrteľného požiaru vo veľkom skladisku ropy v meste Matanzas na Kube.
debata

„Uhasili sme izolovanejšie ohniská, kde nehrozilo ďalšie šírenie požiaru, a chladíme nádrže,“ uviedol zástupca veliteľa kubánskych požiarnikov Alexander Ávalos. Podľa neho sú teraz hasiči pokojnejší, hoci majú stále starosť o vývoj požiaru.

Podľa agentúry AP sa podarilo takmer úplne uhasiť požiar vo štvrtej nádrži s ropou, zatiaľ čo ten tretí stále horí. Podľa Ávalosa sa nepodarí oheň uhasiť dnes ale postupne v najbližších dňoch.

matanzas Čítajte viac Kubánskym hasičom sa stále nedarí uhasiť horiace zásobníky ropy

Hasiči ani nemohli prehľadať miesto požiaru. Pátra sa po 14 ľuďoch, z ktorých tvoria väčšinu hasiči, ktorých zastihli výbuchy a oheň pri hasení. Jeden hasič zomrel a 128 ľudí bolo zranených. Z nich je päť v kritickom stave.

Požiar zasiahol štyri z ôsmich nádrží s kapacitou 50 000 litrov. Matanzas je najväčší terminál v krajine, ktorý slúži na dovoz ropy a palív. Prístav je kľúčový pre napájanie kubánskych elektrární, ktoré väčšinou používajú vo výrobe ropu. V súvislosti s požiarom musela vláda odstaviť najväčšiu elektráreň v krajine. To ďalej zhoršuje dodávky prúdu. Dnes kubánsky výrobca elektriny ohlásil, že neuspokojí zhruba 30 percent očakávaného dopytu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #požiar #Kuba