175. deň: Ukrajina chystá protiofenzívu, možno príde už čoskoro

Dlhoočakávaná protiofenzíva Ukrajiny, ktorej cieľom bude dobytie strateného územia, sa môže začať už onedlho. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News. Ukrajinská vojenská spravodajská služba v stredu naznačila určitý posun v situácii. Jej hovorca Andrij Jusov povedal: "V blízkej budúcnosti nastanú na celom fronte veľmi kritické udalosti."

17.08.2022 06:00 , aktualizované: 22:37
Vojna na UA / Kramatorsk / Uarus / Foto: ,
Kráter po ruskom raketovom útoku pri zničených domoch v meste Kramatorsk, na východe Ukrajiny, august 2022
debata (775)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 175. deň
  • Ukrajinské úrady hlásia mŕtvych a ranených po ruskom ostreľovaní a náletoch
  • V Sýrii zakotvila loď s kukuricou, ktorá ako prvá vyplávala z Ukrajiny
  • Ukrajina naznačila, že veľká protiofenzíva sa môže začať už čoskoro
  • Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Podoľak opäť vyzval na zničenie Krymského mosta

VIDEO: Ukrajinský minister obrany má odkaz pre Slovákov.

Video

22:37 Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu znova vyzval na zničenie mosta spájajúceho Moskvou okupovaný Krymský polostrov s Ruskom. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Podoľak na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Ukrajina nikdy nevydala povolenie na výstavbu Krymského mosta, a ide preto o nelegálnu stavbu. „Škodí životnému prostrediu na polostrove, a preto ho treba demontovať. Nie je dôležité ako – či dobrovoľne alebo nie,“ uviedol poradca ukrajinského prezidenta.

Krymský most bol postavený po ruskej anexii Krymu v roku 2014. Most vedie ponad Kerčský prieliv a spája Krym s ruskou pevninou. Počas uplynulej noci bol most uzatvorený po tom, ako na Kryme došlo k niekoľkým útokom na ruské vojenské základne a infraštruktúru. Uzatvorenie mosta tiež súviselo s obavami, že by na neho mohli byť zacielené ďalšie útoky.

Podoľak v rozhovore pre The Guardian tento týždeň naznačil, že Ukrajina považuje Krymský most za legitímny vojenský ciel. „Je to nelegálna stavba a hlavná brána pre zásobovanie ruskej armády na Kryme. Takéto objekty by mali byť zničené,“ uviedol Podoľak.

21:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajincov žijúcich na Krymskom polostrove a v ďalších oblastiach krajiny, aby sa vyhýbali ruským vojenských základniam. Jeho prosba nasledovala po tom, čo Krym okupovaný Ruskom zažil za posledný týždeň tri takéto útoky, uviedol v stredu portál britského denníka The Guardian.

„Nepribližujte sa k vojenským objektom ruskej armády,“ varoval Zelenskyj v utorok večer vo svojom videopríhovore. Dodal, že kvôli „fušerstvu“ môžu tiež vybuchnúť.

„Každý deň a každú noc sa dozvedáme správy o výbuchoch na území dočasne obsadenom okupantmi. Teraz žiadam všetkých našich ľudí na Kryme, v ďalších oblastiach na juhu krajiny, v okupovaných oblastiach Donbasu, v Charkovskej oblasti, aby ste boli veľmi opatrní. Prosím, nepribližujte sa k vojenským objektom ruskej armády a k všetkým tým miestam, kde skladujú muníciu a zbrane, kde majú svoje veliteľstvá,“ upozorňoval Zelenskyj.

„Čím menej príležitostí páchať zlo a zabíjať Ukrajincov budú okupanti mať, tým skôr budeme schopní ukončiť túto vojnu oslobodením nášho územia. A kolóna áut opúšťajúcich v týchto dňoch Krym cez most do Ruska dokazuje, že absolútna väčšina občanov teroristického štátu už chápe, alebo aspoň cíti, že Krym nie je miesto pre nich,“ dodal Zelenskyj.

20:51 Dlhoočakávaná protiofenzíva Ukrajiny, ktorej cieľom bude dobytie strateného územia, sa môže začať už onedlho. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

Ukrajinská vojenská spravodajská služba v stredu naznačila určitý posun v situácii. Jej hovorca Andrij Jusov povedal: „V blízkej budúcnosti nastanú na celom fronte veľmi kritické udalosti.“

Jusov pokračoval: „Nie sú žiadne záväzné termíny, ale musíme vziať do úvahy faktor Dňa nezávislosti Ukrajiny.“ Tento sviatok oslavujú Ukrajinci 24. augusta. Až do roku 1991 bola Ukrajina súčasťou Sovietskeho zväzu (ZSSR).

„Vedenie spravodajskej služby už dlho hovorí, že august a september budú mimoriadne dôležitými obdobiami pre ďalší vývoj udalostí na celom fronte,“ uviedol Jusov.

19:43 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval v stredu do mesta Ľvov na západe Ukrajiny, kde sa vo štvrtok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. TASR o tom informuje na základe správy kancelárie Guterresovho hovorcu na sociálnej sieti.

Štvrtkové rozhovory v Ľvove budú zamerané na dohodu o vývoze ukrajinských obilnín, blokovanom v dôsledku ruskej invázie, ktorú s Moskvou a Kyjevom sprostredkovali OSN a Turecko. Trojica politikov bude hovoriť aj o hľadaní politického riešenia konfliktu či situácii v Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá sa opakovane stala terčom ostreľovania.

Guterres okrem trojstrannej schôdzky s prezidentmi absolvuje aj samostatné stretnutie so Zelenským, uviedol hovorca šéfa OSN Stéphane Dujarric. Ruská strana podľa neho o plánoch generálneho tajomníka v súvislosti s návštevou Ukrajiny vie.

19:22 Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) musí byť „naliehavo“ povolené vykonať inšpekciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny, ktorú obsadili ruské jednotky. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne ruskou armádou „predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť a zaistenie tohto zariadenia a zvyšuje riziko jadrovej nehody alebo incidentu,“ uviedol šéf NATO pre novinárov.

„Je naliehavé povoliť inšpekciu Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu a zaistiť stiahnutie všetkých ruských jednotiek,“ pokračoval Stoltenberg. Podľa šéfa NATO situácia v elektrárni „ohrozuje populáciu Ukrajiny, susedných štátov a medzinárodné spoločenstvo“.

Ruská armáda obsadila Záporožskú jadrovú elektráreň v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajine. Zariadenie, je najväčšie svojho druhu v Európe a počas uplynulých dní sa stalo terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

19:03 Ukrajina nestratila ani jeden zo salvových raketometov HIMARS, ktoré Kyjevu dodali Spojené štáty. V stredu to podľa britského denníka The Guardian vyhlásil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Ukrajina získala od začiatku ruskej invázie najmenej 20 amerických vyspelých salvových raketometov HIMARS, čo je skratka pre High Mobility Artillery Rocket System. Viackrát ich úspešne použila pri útokoch na ruské sklady munície, veliteľské stanovištia a vzdušné sily. Rusko opakovane vyhlásilo, že množstvo týchto raketových systémov americkej výroby už zničilo.

Reznikov v ukrajinčine pre americkú redakciu stanice Hlas Ameriky (Voice of America) povedal, že Ukrajina má stále všetky systémy, ktoré jej dodali. Toto tvrdenie sa neskôr objavilo aj na oficiálnom účte ukrajinského ministerstva obrany na Twitteri.

18:09 Sergej Aksionov, líder Krymu anektovaného Ruskom, v stredu oznámil, že bezpečnostná služba FSB rozložila šesťčlennú teroristickú bunku zakázanej islamistickej skupiny. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Oznam Aksionova na sociálnej sieti Telegram prišiel deň po sérii útokov na Kryme, ktoré zničili železničný uzol využívaný na zásobovanie ruských vojakov a tiež ich vojenskú základňu.

„Všetci sú zadržaní. Činnosť teroristov bola koordinovaná, ako sa dalo čakať, z územia teroristického štátu Ukrajina,“ uviedol Aksionov, zvolený za premiéra po anektovaní ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014.

Aksionov dodal, že zadržaní sú členmi zakázanej islamistickej skupiny Hizb at-Tahrír. Rusko predtým tvrdilo, že útoky na Kryme podnikli „sabotéri“.

17:29 Ukrajina očakáva, že do prístavu Čornomorsk dorazí v stredu päť lodí, na ktoré naložia až 70-tisíc ton poľnohospodárskych produktov. Pôjde o najväčší konvoj lodí od uzatvorenia dohody o exporte obilia z Ukrajiny, ktorú sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN). TASR o tom informuje na základe správa agentúry Reuters.

Ukrajinský úrad pre správu morských prístav (AMPU) uviedol, že náklad bude zahŕňať pšenicu, kukuricu a slnečnicový olej. Podľa AMPU ukrajinské prístavy od vytvorenia námorného humanitárneho koridoru už opustilo 24 lodí naložených potravinami. Vývoz ukrajinského obilia zastavila ruská vojenská invázia. Obnovila ho začiatkom augusta dohoda sprostredkovaná OSN a Tureckom.

15:59 Požiare na ruskej základni neďaleko meste Džankoj na severe Krymského polostrova aj v stredu stále horeli a vybuchovala munícia. Prešlo pritom už viac než 24 hodín od ukrajinského útoku na túto základňu.

V chaotickej situácii po útoku zo základne a okolia evakuovali približne 3-tisíc ľudí. Krym bol až donedávna bezpečným územím, z ktorého Rusko útočilo proti Ukrajine a mnoho Rusov tu tiež trávilo letné dovolenky. Toto ukrajinské územie Moskva anektovala v roku 2014.

Súčasný líder Krymu Sergej Aksionov oznámil, že stále pátrajú po páchateľoch, do boja s plameňmi bol v stredu nasadený vrtuľník a munícia stále exploduje. Utorkový útok spôsobila „sabotáž“, tvrdí Rusko. Útok na základňu okupantov podnikli ukrajinské špeciálne sily operujúce priamo na území Krymu. (news.sky.com, tas­r)

14:56 Na schôdzke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a tureckým prezidentom Recepom Tayyiopm Erdoganom sa bude podľa Ankary diskutovať aj o diplomatických spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. OSN je v súvislosti s možnými rokovaniami so Zelenským o ukončení bojov oveľa zdržanlivejšia.

António Guterres Čítajte viac Ankara hovorí v súvislosti s cestou šéfa OSN do Ľvova o konci vojny

13:23 Čínski vojaci sa zúčastnia v Rusku na spoločných cvičeniach s ruskými ozbrojenými silami a armádami ďalších krajín vrátane Indie, Bieloruska a Tadžikistanu. Oznámilo to v stredu čínske ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Účasť Číny na spoločných vojenských cvičeniach je podľa ministerstva súčasťou bilaterálnej dohody s Ruskom a „nesúvisí so súčasnou medzinárodnou a regionálnou situáciou“. Na podobných manévroch vedených Ruskom sa Čína zúčastnila aj v uplynulých rokoch.

„Cieľom (spoločných cvičení) je prehĺbenie praktickej a priateľskej spolupráce zúčastnených krajín, zvýšenie úrovne strategickej spolupráce a posilnenie schopnosti reagovať na rôzne bezpečnostné hrozby,“ uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo obrany.

12:53 Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v stredu pripustil, že ruské vojská „pokračujú v postupe po celej frontovej línii“ v Donbase, avšak Ukrajinci majú podľa neho situáciu pod kontrolou.

Cherson / Vojna na UA / Ruský vojak / Ruský okupant / Čítajte viac Ukrajinský vrchný generál Zalužnyj: Rusi postupujú po celej frontovej línii

11:00 Najmenej dvoch mŕtvych a sedem zranených civilistov si počas uplynulých 24 hodín vyžiadalo ruské ostreľovanie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa teraz vedú najtvrdšie boje, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na tamojšieho gubernátora Pavla Kyrylenka.

Ruský bombardér Tu-22M3 v noci na dnes vypustil strely Ch-22 na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. Podľa oblastných úradov strely zasiahli rekreačné zariadenia a okolité domy a zranili troch civilistov, uviedla agentúra Unian. Dodala, že podľa južného veliteľstva ukrajinských ozbrojených síl sú zranení štyria. Moskva tvrdí, že strely zasiahli vojenskú základňu.

Najmenej päť rakiet odpálili ruské jednotky ráno z Belgorodu na Charkovskú oblasť, ktorej gubernátor hlási jedného zraneného. Rusi v noci na dnes použili aj rakety S-300, pôvodne určené na protivzdušnú obranu, na ostreľovanie Mykolajiva na juhu krajiny. Zasiahli civilné objekty, vrátane miestnej univerzity a jedného z komunálnych podnikov, uviedol na svojom webe list Ukrajinská pravda. Dodal, že podľa predbežných údajov nikto nebol zabitý ani zranený. (čtk)

10:29 Na severe anektovaného ukrajinského polostrova Krym pri meste Džankoj po 24 hodinách ustali výbuchy munície vo vojenskom sklade, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Ruské médiá v utorok hlásili tiež poškodenie železnice a transformátorovej stanice pri meste Džankoj a explózie a dym stúpajúci z leteckej základne Hvardijske (rus. Gvardejskoje) pri Simferopole v centrálnej časti polostrova.

Džankoj a Hvardijske sú sídlom dvoch najdôležitejších ruských vojenských letísk na Kryme. Džankoj je tiež kľúčovým cestným a železničným uzlom, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri zásobovaní ruských operácií na juhu Ukrajiny, upozornilo britské ministerstvo obrany. „Príčina týchto incidentov a rozsah škôd zatiaľ nie sú jasné, ale ruskí velitelia sa budú veľmi pravdepodobne čoraz viac zaujímať o zjavné zhoršovanie bezpečnosti na Kryme, ktorý funguje ako tylová základňa pre okupáciu (časti Ukrajiny),“ dodalo.

Na výbuchy na Kryme upozornil tiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého explózie „spôsobili významné škody ruským zásobám a v značnej miere narušili logistiku“, keď Džankoj slúžil ako železničný uzol pre prísun posíl a zariadení do okupovanej časti Záporožskej oblasti. ISW pripomenul, že zasiahnuté miesta na Kryme sú ďaleko za doletom zbraní, ktoré Spojené štáty poskytli Ukrajine. ISW tiež poukázal na neúspešné útoky ruských síl na pomedzí Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny a v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. (čtk)

10:03 Ruské vojská sa snažia útočiť na viacerých miestach naraz, v smere na Charkov a Slovjansk a pri Donecku v Donbase na východe krajiny, ako aj v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol ukrajinský generálny štáb v pravidelnom prehľade situácie na bojisku v 175. deň vojny.

Miestne boje podľa ukrajinského velenia pokračujú, ruské sily tiež na diaľku pokladajú ďalšie mínové polia. Generálny štáb hlási tiež ďalších 200 strát na strane nepriateľských vojakov za uplynulý deň, celkové straty Ruska tak presiahli 44 000 vojakov. Tieto tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.(čtk)

9:35 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v utorok takmer 3 100 osôb. Z toho bolo 797 mužov, 1 726 žien a 564 detí. O dočasné útočisko požiadalo 188 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v utorok takmer 3 500 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 22 policajtov, 16 hasičov, 76 colníkov, 84 vojakov, 48 dobrovoľníkov a 25 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku vojnového konfliktu na Ukrajine prekročilo takmer 706-tisíc osôb, udelených bolo takmer 90-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali viac ako 466-tisíc osôb. (sita)

9:30 Dočasnú odbornú stáž na Slovensku vykonáva dokopy 101 zdravotníkov z Ukrajiny. Z toho ich po vypuknutí vojny v krajine pribudlo 98, potvrdil komunikačný odbor rezortu zdravotníctva. 52 stážistov, ktorí na Slovensku začali pôsobiť po začatí vojny, má uznané doklady o vzdelaní v povolaní lekár, 37 zase v povolaní zubný lekár a deväť osôb v povolaní praktická sestra – asistent.

Stážistov, ktorí majú uznané doklady o vzdelaní v inom zdravotníckom povolaní, do dnešného dňa rezort zdravotníctva neeviduje. Celkovo na Slovensku vykonáva dočasnú odbornú stáž 115 zdravotníkov.

Dočasnou odbornou stážou sa rozumie výkon odborných pracovných činností stážistom. Stážistom je občan členského štátu alebo tretieho štátu, ktorý má uznaný doklad o vzdelaní a vykonáva odborné pracovné činnosti. (tasr)

8:15 Ukrajinskí technici pracujú v Záporožskej jadrovej elektrárni pod hlavňami ruských zbraní a čelia obrovskému tlaku, ale zostávajú, aby zabezpečili, že nenastane katastrofa podobná havárii v Černobyle.

Agentúre Reuters to povedal jeden z pracovníkov najväčšej atómovej elektrárne v Európe, ktorú od marca okupuje ruské vojsko a v poslednom čase zažila ostreľovanie, z ktorého sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

Ukrajina, Rusko, vojna, Enerhodar, Záporožská jadrová elektráreň Čítajte viac Reuters: Ukrajinci pracujú v jadrovej elektrárni pod hlavňami ruských zbraní

7:33 Ukrajinská štátna spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom obvinila hackerov v Rusku zo silného kybernetického útoku na jej webstránku, ktorý ju postihol v utorok na tri hodiny. Útok však podľa nej výrazne neovplyvnil činnosť stránky, informuje televízia CNN. Enerhoatom na svojom konte na sociálnej sieti Facebook uviedol, že to bol najsilnejší útok na webstránku od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Obvinil z neho ruskú skupinu Ľudová kyberarmáda, ktorá podľa neho využila 7,25 milióna botov na simulovanie miliónov zobrazení hlavnej stránky spoločnosti. (sita)

6:40 V sýrskom prístave Tartús v utorok zakotvila loď s obilím, ktorá ako vôbec prvá vyplávala začiatkom augusta z Ukrajiny v súlade s dohodou o obnovení námorného vývozu obilia z tamojších čiernomorských prístavov. Loď menom Razoni plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone vyplávala z ukrajinského prístavu Odesa 1. augusta. Náklad však nevyložila v Libanone, ako bolo pôvodne plánované. Cieľ jej plavby v posledných dňoch nebol jasný, píše Reuters.

Satelitné zábery americkej spoločnosti Planet Labs zachytili toto plavidlo v utorok ráno v prístave Tartús na pobreží Stredozemného mora v Sýrii. Zdroje z prostredia lodnej prepravy pre Reuters potvrdili, že loď tam zakotvila a vykladá aspoň časť svojho nákladu.

Náklad 26 000 ton kukurice bol pôvodne určený pre Libanon, ktorý čelí hospodárskej kríze a približne polovica obyvateľov tejto krajiny je ohrozená potravinovou krízou. Pôvodný nákupca však zásielku odmietol pre údajnú kvalitu. Loď následne zamierila do Turecka, kde 11. augusta zakotvila a vyložila časť nákladu, píše Reuters. (tasr)

6:00 Ak by Kyjev vopred varoval ukrajinských občanov pred možnosťou ruskej invázie, rozšírila by sa na Ukrajine panika a Rusko by krajinu ovládlo v priebehu niekoľkých dní, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s denníkom The Washington Post. Medzinárodní partneri podľa neho síce Ukrajinu s predstihom upozorňovali na potenciálny ruský vpád, konkrétne údaje ale neposkytli.

„Ak by sme to zverejnili… dostali by nás za tri dni,“ povedal Zelenskyj. Ukrajinské vedenie malo podľa neho pocit, že nie je dobré vyvolávať paniku, ktorá by viedla k úteku ľudí zo krajiny.

"Keď sa začala invázia, boli sme takí silní, ako len to išlo. Niektorí ľudia odišli, ale väčšina zostala, bojovala za svoj domov, "zdôraznil ukrajinský líder.

Zelenskyj na otázku, či osobne vedel o chystanej plnohodnotnej invázii na Ukrajinu, odpovedal, že nikto netušil, ako presne bude vojna vyzerať. „Ako by tomu niekto mohol uveriť? Že budú (ruskí vojaci) mučiť ľudí a že to je ich cieľ? Nikto neveril, že to bude také, a nikto to nevedel,“ uviedol.

Keď sa podľa neho Kyjev pýtal zahraničných partnerov na detaily ich varovania, napríklad odkiaľ bude invázia vedená a koľko vojakov sa jej bude zúčastňovať, nedostal viac informácií, ako už mal. Zelenskyj tiež kritizoval, že Ukrajina síce dostala varovanie, ale nie zbrane, aby sa na ruský vpád pripravila.

© Autorské práva vyhradené

775 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine