Podľa pápeža je Duginová nevinná obeť. Veľvyslanec: Nemôžete byť obeť a aj agresor

Pápež František označil za "nevinnú obeť vojny" dcéru ruského nacionalistického ideológa Darju Duginovú, ktorá zomrela pri sobotňajšom atentáte v Moskve. Podľa televízie Rai to povedal pri pravidelnej generálnej audiencii, keď sa pomodlil za nevinné obete vojny na Ukrajine.

24.08.2022 16:12
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (148)

Slová pápeža následne kritizoval ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš, ktorého podľa vlastných slov Františkovo vyhlásenie sklamalo. „Ako sa dá jedna z hlavných ideologičiek (ruského) imperializmu označiť za nevinnú obeť? Zabili ju Rusi,“ uviedol na Twitteri Juraš. Zároveň dodal, že nemožno do jednej kategórie zaradiť agresora aj obeť.

Je veľmi nezvyčajné, aby veľvyslanec vo Vatikáne verejne kritizoval pápeža, poznamenáva Reuters. Vatikán na vyjadrenia Juraša bezprostredne nereagoval.

František tiež vyzval na ukončenie tohto konfliktu a znovu tiež kritizoval predajcov zbraní, ktorí profitujú z vojen.

Pápež sa za záver generálnej audiencie vo Vatikáne modlil za Ukrajinu a za „toľko nevinných, ktorí platia za šialenstvo všetkých strán“. „Myslím na to úbohé dievča, ktoré zabila bomba pod sedadlom auta v Moskve. Nevinní platí za vojnu,“ povedal pápež podľa televízie Rai k sobotňajšiemu atentátu, pri ktorom zomrela Duginová (29). Ruská tajná služba FSB obvinila z jej smrti ukrajinské spravodajské služby, Kyjev to odmietol.

Rusko Duginová auto výbuch vyšetrovanie Čítajte viac Žiadne prekvapenie: Rusi obvinili z atentátu pri Moskve ukrajinské tajné služby

„Znovu vyzývam k obnove mieru pre milovaný ukrajinský národ, ktorý už šesť mesiacov trpí vojnou,“ pripomenul pápež polrok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá si dnes zároveň pripomína Deň nezávislosti. „Dúfam, že sa prijmú konkrétne kroky na ukončenie vojny a tiež na odvrátenie rizika jadrovej katastrofy v Záporoží,“ dodal František. Jeho slová poukazujú na Záporožskú jadrovú elektráreň, odkiaľ v posledných dňoch prichádzali správy o ostreľovaní, z ktorého sa vzájomne obviňovali Rusi a Ukrajinci.

Pápež tiež pripomenul utrpenie „detí, utečencov a sirôt“. „Mnoho ukrajinských a ruských detí osirelo, prišli o otca alebo matku. Či sú to Rusi, alebo Ukrajinci. Toľko krutosti voči toľkým nevinným ľuďom, ktorí platia za šialenstvo, pretože vojna je šialenstvo,“ uviedol pápež. Znovu tiež upozornil na vojny v iných častiach sveta. „Viac ako desať rokov sa bojuje v Sýrii, spomeňme na Jemen, kde toľko detí trpí hladom, na Rohingov, ktorí putujú po svete nespravodlivo vyhnaní zo svojej krajiny,“ dodal.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna na Ukrajine #Darja Duginová