189. deň: Kremeľ začal tajnú mobilizáciu v Moskve a Petrohrade, tvrdí ukrajinská rozviedka

Ukrajinské sily pokračujú v ničení ruských logistických trás, záloh a veliteľských stanovíšť, oznámilo Južné veliteľstvo ukrajinských síl. Ruské sily v reakcii na novú protiofenzívu na juhu Ukrajiny upravujú svoje pozície a z Krymu a Melitopolu presúvajú konvoje vojenskej techniky, uvádzajú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

31.08.2022 06:10 , aktualizované: 23:32
Kramatorsk / Budova / Foto: ,
Obyvateľ východoukrajinského mesta Kramatorsk si prezerá poškodenú budovu po raketovom útoku 31. augusta 2022
debata (274)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 189. deň
  • Dodávky plynu cez Nord Stream sú zastavené
  • Členské krajiny EÚ sprísnia vydávanie víz ruským občanom
  • Tím inšpektorov MAAE je na ceste do Záporožskej elektrárne
  • Pokračuje protiofenzíva na juhu Ukrajiny

VIDEO: Rozlúčka s lietadlami MiG-29 slovenskej armády na letisku v Kuchyni

Video
Ukrajinský vojak zbiera úlomky v kráteri, aby...
Na snímke žena nesie okenné rámy po ruskom...
+7Na snímke zamestnanci pracujú na poškodenej...

23:32 Ľudia by nemali očakávať rýchle víťazstvá Ukrajiny proti ruským vojakom počas protiofenzívy, pretože Kyjev nechce obetovať príliš veľa svojich vojakov. Upozornil na to v utorok poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. „Je to veľmi pomalý proces, pretože si vážime ľudí, pretože potrebujeme, aby sa čo najviac Ukrajincov vrátilo domov,“ citovala Arestovyča agentúra Reuters. „Nenastane rýchly úspech, rýchly úspech vždy znamená veľa krvi,“ povedal poradca v rozhovore zverejnenom na portáli YouTube.

Vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala ľudí z Doneckej, Chersonskej, Záporožskej a časti Charkovskej oblasti na odchod pred príchodom chladného počasia. Dodávky tepla, elektriny a vody budú v niektorých častiach krajiny kvôli poškodenej infraštruktúre nefunkčné alebo budú možné len v obmedzenej miere.

23:12 Generál nemeckých ozbrojených síl Eberhard Zorn upozorňuje Západ, aby nepodceňoval vojenskú silu Ruska. Podľa neho má Moskva v prípade potreby vojenské kapacity aj na otvorenie druhého frontu. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters. Dlhoročný profesionálny vojak je v súčasnosti generálny inšpektor Bundeswehru. Zorn dodal, že Západ by nemal zabúdať ani na ruské námorníctvo a letectvo.

„Väčšina ruského námorníctva ešte nebola nasadená do vojny na Ukrajine a ruské letectvo má značný potenciál, čo predstavuje hrozbu aj pre NATO,“ uviedol nemecký generál.

Generál v súvislosti s vojenskou situáciou na Ukrajine poznamenal, že dynamika ruského útoku sa spomalila, no Moskva stále postupuje vpred. Naznačil tiež, že Rusku sa munícia tak skoro neminie. „Rusi majú k dispozícii obrovské množstvo munície… Táto munícia je pomerne stará a veľmi nepresná, no práve to spôsobuje rozsiahle ničenie civilnej infraštruktúry. Denne vypália okolo 40 000 až 60 000 delostre­leckej munície,“ povedal Zorn.

Ruské ozbrojené sily sa podľa jeho slov aj naďalej sústreďujú na dobytie východoukrajinského Donbasu a nepredpokladá preto žiadne ďalekosiahle ofenzívy hlboko na ukrajinskom území.

22:03 Švédsko daruje Ukrajine delostreleckú muníciu v hodnote 500 miliónov švédskych korún (46,8 milióna eur), oznámila v stredu švédska vláda. TASR správu prevzala od denníka The Guardian. Švédsko rozhodnutie oznámilo po tom, čo ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas nedávnej návštevy Štokholmu požiadal o delostrelecké systémy Archer, systém protivzdušnej obrany RBS-70 a viac delostreleckých granátov.

„Hoci to znie zvláštne, to najlepšie, čo sa dá v nadchádzajúcich týždňoch spraviť pre záchranu ľudských životov vrátane životov ukrajinských civilistov a pre záchranu ukrajinských obcí a miest pred zničením, je dať Ukrajine viac zbraní. Bude tak pomôcť odraziť ruskú agresiu a armádu,“ uviedol Kuleba v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou a ministerkou zahraničných vecí Annou Lindeovou. Kuleba tiež poďakoval Švédsku za nový balík pomoci Ukrajine, píše Guardian.

21:38 Estónsko plánuje v priebehu niekoľkých týždňov zabrániť väčšine Rusov vo vstupe do krajiny. Ak to bude možné, chce spoločný postup s regionálnymi partnermi, uviedol v stredu estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Nejaký čas to potrvá, ale myslím si, že vzhľadom na obrovské počty vstupujúcich ruských občanov je rozhodujúce aj načasovanie,“ povedal Reinsalu pre Reuters po dvojdňovom zasadnutí šéfov diplomacie členských krajín EÚ. (tasr)

20:57 Nemecká civilná kontrarozviedka preveruje podozrenie z ruskej špionáže u dvoch vysokopostavených úradníkov na nemeckom ministerstve hospodárstva. Informácie o tom získal ekonomický denník Handelsblatt z bezpečnostných kruhov. Podľa denníka pracovali obaja úradníci v obzvlášť citlivej oblasti, ktorá sa zaoberala energetickou politikou spolkovej vlády. Ministerstvo hospodárstva prípad odovzdalo kontrarozviedke po tom, čo malo podozrenie.

Podľa denníka Die Zeit sa stali úradníci podozrivými tým, že v návrhoch k plynovej a energetickej politike zastávali nápadne proruské postoje. Pri témach, ako sú udelenie licencie plynovodu Nord Stream 2, zásah štátu do spoločnosti Gazprom Germania a záchrana firmy Uniper, pritom pravidelne trvali na názore, ktorý sa rozchádzal s vládou. (čtk)

20:20 Český premiér Petr Fiala považuje inváziu Ruska na Ukrajine za podobný šok pre západný svet, ako bol 11. septembra 2001 teroristický útok na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku. Fiala toto prirovnanie použil v stredu na úvod medzinárodnej konferencie Forum 2000 v Prahe, informovala spravodajská stanica ČT24.

„Keď prišiel rok 2000, Západ oslavoval, ale netrvalo to dlho. Teroristi z al-Káidy zastavili tieto oslavy a priniesli obdobie nových hrozieb. Súčasný ruský útok na Ukrajinu je podobným obratom,“ povedal Fiala. Podľa neho Západ hrubo podcenil otázky bezpečnosti.

Český premiér pripomenul, že vojna na Ukrajine ovplyvňuje celý svet. „Ak Ukrajina, krajina so 40 miliónmi ľudí, nie je bezpečná, nikto nie je v bezpečí. Musíme myslieť na Taiwan, centrálnu Áziu či Afriku,“ povedal.

19:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval Európsku úniu, aby zakázala všetky ruské štátne televízne kanály a „propagandistov“. Vyjadrením zjavne narážal na zamestnancov ruských štátnych médií. Zelenskyj sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril k účastníkom medzinárodnej konferencie Forum 2000 v Prahe.

„Na území EÚ by nemal zostať ani jeden ruský propagandista. Ani jednému ruskému štátnemu televíznemu kanálu by nemalo byť umožnené naďalej pracovať na území EÚ,“ povedal ukrajinský prezident prostredníctvom prekladateľa. (tasr/reuters)

18:25 Rusko začalo tajnú mobilizáciu v Moskve a Petrohrade. Ako na Telegrame informovalo hlavné spravodajské riaditeľstvo ministerstva obrany (GUR), vojenské komisariáty dvoch najväčších ruských miest dostali pokyny týkajúce sa hromadného odvodu obyvateľov do vojenskej služby pre ďalšie nasadenie na okupovaný ukrajinský polostrov Krym.

Podľa rozviedky taktiež Rusi za účelom doplnenia personálu na Kryme rozhodli o vyslaní 1 200 brancov. Keďže na polostrove netrvajú bojové operácie, týmto vojakom neponúkli podpísanie zmlúv, čo môže naznačovať snahu Ruska o úsporu nákladov a neochotu vyplácať všetky príplatky v zmysle ruskej legislatívy.

Spomenutých 1 200 brancov tak bude slúžiť za omnoho nižší plat – približne 5-tisíc rubľov, čo je v prepočte asi 42 eur. Rusko navyše v prípade smrti týchto brancov ušetrí prostriedky, keďže nebude musieť vyplácať odškodné pozostalým, pretože oficiálne popiera účasť brancov na bojových akciách.(sita)

18:04 Spojené štáty v nasledujúcich dňoch oznámia, akú ďalšiu bezpečnostnú podporu poskytnú Ukrajine. Na dnešnej tlačovej konferencii to podľa agentúry Reuters povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Doteraz najväčšiu vojenskú pomoc Kyjevu ohlásili USA minulý týždeň, a to vo výške takmer troch miliárd dolárov. Pôjde o letecké obranné systémy, delostreleckú techniku a muníciu, bezpilotné letecké systémy a radary, uviedol prezident Joe Biden. Podľa ministerstva obrany Spojené štáty od januára 2021 poskytli Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 13,5 miliardy dolárov. (čtk)

17:33 Ukrajina obvinila ruské sily zo streľby na mesto Enerhodar nachádzajúce sa v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, do ktorej mieri tím expertov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). „Ruská armáda ostreľuje Enerhodar,“ povedal šéf okresnej vojenskej správy v neďalekom Nikopoli Jevhen Jevtušenko. „Tieto provokácie sú nebezpečné,“ dodal.

Ako na Telegrame napísal starosta Enerhodaru Dmytro Orlov, jeden z projektilov zasiahol budovu, v ktorej sídli mestská rada. Zároveň zverejnil obrázky poškodenej budovy. (sita/bbc)

17:05 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu uviedol, že návšteva tímu inšpektorov MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) je „technickou misiou“, ktorej cieľom je zabrániť jadrovej nehode. Zopakoval, že prvá návšteva tímu MAAE v elektrárni môže trvať niekoľko dní. Štrnásťčlenná inšpekčná misia MAAE vedená Grossim dorazila v stredu do mesta Záporožie na juhu Ukrajiny, ktoré leží 55 kilometrov od elektrárne. (tasr/reuters,afp)

16:20 Kyjev tvrdí, že v druhom najväčšom prístavnom meste Mykolajiv začali horieť obilné silá po ruskom ostreľovaní. Na sociálnej sieti Facebook to uviedla ukrajinská Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), z ktorej vyhlásenia cituje denník The Guardian.

„V dôsledku ostreľovania Mykolajiva začali horieť obilné silá v zariadení v (mykolajivskej) štvrti Korabelnyj. Hasenie pokračuje,“ napísala DSNS v príspevku. Zverejnila aj fotografie dier v plechových strechách na prinajmenšom dvoch silách a zasahujúcich hasičov.

Bez ďalších podrobností tiež informovala, že zasiahnutá bola plocha 200 štvorcových metrov. Agentúra Reuters pripomína, že v Mykolajive je niekoľko obilných terminálov, pričom viaceré z nich sa už počas ruskej invázie stali terčom útokov.

15:25 Európska únia pozastaví uplatňovanie dohody s Ruskom, ktorá uľahčuje vydávanie víz jeho občanom. Všeobecný zákaz vydávania víz však voči tejto krajine nezavedie, pretože v tom nepanuje zhoda, uviedol v stredu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

EÚ / Európska únia / Čítajte viac EÚ sprísni vydávanie víz ruským občanom

14:15 Tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), smerujúci do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), dorazil v stredu do mesta Záporožie na juhu Ukrajiny.

Bolo vidieť, ako konvoj asi 19 vozidiel, medzi ktorými sa nachádzalo aj desať bielych áut s označením OSN, vstupuje pred 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ) do Záporožia, uvádza korešpondent AFP. Skupina 14 inšpektorov, vedená šéfom MAAE Rafaelom Grossim, vyrazila v stredu ráno z Kyjeva.

Krátko po tom, čo inšpektori dorazili do Záporožia, vyzval Kyjev Rusko, aby prestalo ostreľovať cesty vedúce do jadrovej elektrárne. „Ruské okupačné sily musia prestať ostreľovať koridory, aby ich mohla využiť misia MAAE,“ uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

14:00 Český prezident Miloš Zeman v stredu podpísal ratifikačné listiny k protokolom o prístupe Fínska a Švédska do NATO. Listiny musí podpísať ešte predseda vlády Petr Fiala. Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila prístupové protokoly minulý týždeň.

13:40 Po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu spolupráca krajín V4 prakticky zanikla. Izolácia Maďarska spôsobila, že z politickej kooperácie vznikla vlastne V3, o čom svedčí napríklad aj skutočnosť, že slovenský vzdušný priestor budú chrániť české a poľské lietadlá, napísal v stredu maďarský spravodajský server 24.hu.

orbán Čítajte viac Po vypuknutí invázie na Ukrajinu spolupráca štátov V4 prakticky zanikla

13:09 Rusko víta návrh Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby jej experti ostali v juhoukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárni nastálo. Vyhlásil to v stredu zástupca Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uľanov.

Zriadenie stálej misie MAAE na Ukrajine, ktorá by mala na starosti monitorovanie Záporožskej atómovej elektrárne, predtým navrhol šéf tejto medzinárodnej agentúry Rafael Grossi.

Tím inšpektorov MAAE vyrazil v stredu z Kyjeva smerom do Záporožskej oblasti. Elektráreň sa nachádza v Enerhodare v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti. Spravodajca agentúry Reuters informoval, že inšpektori zrejme prenocujú v Záporoží, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej vlády, a do Enerhodaru prídu až vo štvrtok.

Medzinárodní experti by mali v elektrárni podľa Grossiho zostať „niekoľko dní“ a následne vydať správu o svojich zisteniach. Šéf proruskej správy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, ktorého do funkcie dosadila ruská armáda, však vyhlásil, že návšteva tímu MAAE v elektrárni potrvá len jeden deň. (reuters, tasr)

12:00 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu vyzval členské krajiny EÚ na zaujatie jednotného postoja v otázke zavedenia obmedzení pri vydávaní víz pre ruských občanov. Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie v stredu rokujú v Prahe o pozastavení účinnosti dohody s Ruskom o zjednodušení udeľovania víz, v dôsledku čoho by ruskí občania za víza platili viac a čakali na ne dlhšie.

Členské štáty únie sú rozdelené v postoji k možnému plošnému zákazu udeľovania turistických víz pre ruských občanov. Vyzývajú naň severské krajiny a niektoré štáty z východnej časti Európskej únie. Naopak, Nemecko a Francúzsko varujú, že takýto krok by mohol byť kontraproduktívny.

11:30 V nemeckom Lipsku sa neznámi útočníci pokúsili podpáliť materskú školu, ktorá sa stará o deti utečencov z Ukrajiny. Referuje o tom nemecký web bild.de.

Spomenutý incident sa stal cez víkend. Podpaľači rozliali pri vchode horľavú kvapalinu, buď lieh alebo benzín, a zapálili ju. Požiar sa však nerozšíril do priestorov materskej školy. Oheň akurát poškodil vchodové dvere.

V inkriminovanom čase bola materská škola zatvorená, takže deti ani učitelia sa v budove nezdržiavali. Zasiahnutá škôlka sa nachádza iba 700 metrov od azylového domu pre utečencov, ktorý sa v piatok taktiež niekto pokúsil podpáliť.

Polícia nevylučuje, že tieto dva incidenty spolu súvisia. „Teraz preverujeme výpovede svedkov, vypočúvame miestnych obyvateľov, sledujeme kamerové záznamy a preverujeme sociálne siete,“ informovali muži zákona.

11:00 Členovia inšpekčnej misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vyrazili z Kyjeva do Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, kde plánujú stráviť niekoľko dní. Podľa ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar, kde sa zariadenie nachádza, sa príchod delegácie očakáva vo štvrtok ráno.

Šéf okupačnej správy v Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj (rus. Jevgenij Balickij) uviedol, že jeho správa 14 členom misie nevydá zvláštne povolenie na vstup na okupované územie, a delegácia preto bude musieť „počkať v rade ako ktokoľvek iný“.

10:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mohol koncom septembra fyzicky vystúpiť s prejavom na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. Ak by sa tak stalo, išlo by o jeho vôbec prvú zahraničnú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z konca februára, informovala v stredu agentúra DPA.

„Sme pripravení na návštevu akéhokoľvek predstaviteľa (Ukrajiny) vrátane prezidenta,“ povedal DPA hovorca ukrajinskej misie pri OSN Anatolij Zlenko.

Zelenskyj figuruje na zozname rečníkov všeobecnej rozpravy VZ OSN. Zlenko však podotkol, že sa to môže zmeniť a že stále ešte „nie je zrejmé“, či Zelenskyj do New Yorku naozaj vycestuje.

10:00 Britská vojenská rozviedka uviedla, že ukrajinské jednotky využili pomerne slabú pozíciu ruskej obrany a na niektorých miestach zatlačili ruských vojakov späť. Útoky Ukrajincov na okupačné jednotky podľa Londýna pokračujú na viacerých frontoch na juhu krajiny. Rusko sa teraz pravdepodobne pokúsi medzery v línii zaplniť záložnými jednotkami a je možné, že nasadí jednotky s iba obmedzeným výcvikom, píše britská rozviedka.

9:30 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (30. 8.) na Slovensko 3 370 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 789 mužov, 1 966 žien a 615 detí.

O dočasné útočisko požiadalo podľa hovorkyne 296 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi predošlý deň 4 053 osôb.

09:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr uviedol, že nikto zodpovedný o vojenských plánoch Kyjeva neprezradí nič konkrétne. Ruským vojakom odporučil z okupovaných území utiecť. V prejave v noci na dnes potom ubezpečil, že ukrajinskí vojaci sú aktívne nasadení pozdĺž „celej frontovej línie: na juhu, v Charkovskej oblasti, na Donbase“.

8:00 Dodávky zemného plynu do Európy cez plynovod Nord Stream (Severný prúd) sa zastavili. Oznámilo to v stredu Združenie európskych prepravcov plynu (ENTSOG).

Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Čítajte viac Aj posledná turbína zhasla. Rusko v noci vyplo Európe plyn

7:27 Ukrajinské sily pokračujú v ničení ruských logistických trás, záloh a veliteľských stanovíšť, oznámilo Južné veliteľstvo ukrajinských síl. Ruské sily v reakcii na novú protiofenzívu na juhu Ukrajiny upravujú svoje pozície a z Krymu a Melitopolu presúvajú konvoje vojenskej techniky, uvádza analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Nová ukrajinská ofenzíva podľa ISW zrejme mení priority na celom bojisku.

„Počas bojového dňa naše rakety a delostrelecké jednotky ostreľovali štyri veliteľské pozície nepriateľských jednotiek a štyri dopravné tepny,“ citoval Južné velenie ukrajinských síl ruskojazyčný server BBC. Paľbu ukrajinských síl zamerali na mosty v okupovanej Chersonskej oblasti a podľa velenia ich poškodili tak, aby čo najviac obmedzili ich použitie.

Ukrajinské letectvo udrelo na 16 ruských oporných bodov, skladov munície a miest, kde Moskva zhromažďuje jednotky, zbrane a ďalšie vybavenie.

Informácie poskytnuté jednou z bojujúcich strán v čase konfliktu nie je možné nezávisle overiť.

O vyradení mostov v Chersonskej oblasti z prevádzky informuje v novej analýze aj ISW, podľa ktorého Ukrajinci tiež útočia na pontónové prívozy cez Dneper. Ukrajinské aj ruské zdroje podľa analytikov informovali o tom, že ukrajinské sily zasiahli pontónový most vystavaný ruskými jednotkami neďaleko významného Antonivského cestného mosta.

Antonivský most pre Rusov predstavoval dôležitú zásobovaciu trasu a umožňoval im prístup na územia, ktoré okupujú na západnom brehu rieky Dneper. V uplynulých týždňoch ho ale opakovane zasiahli ukrajinské sily a ruské vojská aj miestni obyvatelia boli po jeho zničení odkázaní na prívozy.

6:46 Členovia inšpekčnej misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v stredu vyrazili z Kyjeva do Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, kde plánujú stráviť niekoľko dní. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa MAAE Rafaela Grossiho.

Štrnásťčlenná delegácia MAAE vedená Grossim pricestovala do Kyjeva v utorok. Nie je jasné, ako dlho jej bude trvať 450 kilometrov dlhá cesta do najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Cieľom misie je podľa Grossiho situáciu okolo elektrárne „čo najviac stabilizovať“.

„Strávime tam niekoľko dní,“ citovala DPA z Grossiho vyjadrenia krátko predtým, ako kolóna desiatich bielych vozidiel OSN opustila Kyjev. Šéf okupačnej správy v Záporožskej oblasti Jevhen Balyckyj (rus. Jevgenij Balickij) ešte v utorok hovoril o tom, že program inšpektorov v elektrárni je naplánovaný iba na jeden deň.

Delegácia podľa Balického vstúpi na Ruskom ovládané územie cez obec Vasylivka blízko frontovej línie, odkiaľ zamieri do Enerhodaru. „Vstupujeme na okupované územie a to vyžaduje výslovné záruky nielen z ruskej strany, ale aj z ukrajinskej,“ pripomenul Grossi.

6:10 Od plánovanej návštevy tímu MAAE Jevhen Balyckyj z ruskej okupačnej správy veľa neočakáva. Inšpektori podľa neho musia v priebehu jedného dňa obhliadnuť prevádzku elektrárne.

Záporožskú atómovú elektráreň obsadili už v prvých týždňoch invázie ruské vojská, jej prevádzku však naďalej uskutočňujú ukrajinskí pracovníci. Toto zariadenie sa odvtedy nachádza na frontovej línii. Rusko a Ukrajina sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú z ostreľovania jadrovej elektrárne, čo vyvoláva obavy z možného úniku radiácie.

Tím inšpektorov MAAE pricestoval do Kyjeva v utorok. V Záporožskej atómovej elektrárni mal byť od stredy do soboty. Kremeľ označil misiu MAAE za „nevyhnutnú“; zároveň však vylúčil stiahnutie svojich vojakov z elektrárne.

Ukrajina očakáva od návštevy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v Záporožskej jadrovej elektrárni nielen analýzu situácie, ale aj vznesenie požiadaviek na demilitarizáciu zariadenia i jeho okolia. Podľa agentúry Ukrinform to v utorok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri stretnutí v Kyjeve so šéfom MAAE Rafaelom Grossim.

„Dôverujeme vašim odborníkom. Chceli by sme ale, aby to bola nielen kontrola, "uviedol Zelenskyj. "Pre nás sú dôležité naliehavé požiadavky zo strany MAAE, zo strany OSN…na urýchlenú demilitarizáciu elektrárne, stiahnutie všetkých vojakov Ruskej federácie so všetkými zbraňami, oslobodenie našej elektrárne,“ uviedol ďalej prezident, podľa ktorého je tiež nutné odovzdanie atómovej elektrárne pod kontrolu Ukrajiny.

To je podľa neho jediný spôsob, ako eliminovať riziká spojené s jadrovou energiou. Obavy z možnej jadrovej havárie sa objavili po tom, čo túto najväčšiu atómovú elektráreň v Európe obsadila v marci ruská invázna armáda. „Je to jedna z prioritných bezpečnostných otázok pre Ukrajinu a celý svet,“ poznamenal Zelenskyj podľa agentúry AFP, pričom varoval, že kvôli ruskej okupácii zariadenia hrozí jadrová katastrofa.

Delegácia MAAE vedená Grossim pricestovala do Kyjeva, odkiaľ sa má vydať do Záporožskej jadrovej elektrárne, aby tam vykonala inšpekciu. Zariadenie je v posledných týždňoch pod paľbou, z ktorej sa navzájom viní Ukrajina aj Rusko. V chode ju stále udržiavajú ukrajinskí zamestnanci, sú ale pod dohľadom ruských jednotiek a expertov. Maae už skôr uviedla, že cieľom misie je posúdiť fyzické poškodenie elektrárne, funkčnosť bezpečnostných systémov a pracovné podmienky zamestnancov a tiež vykonať „naliehavé ochranné opatrenia“.

© Autorské práva vyhradené

274 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine