Po páde z okna zomrel vysoko postavený manažér Lukoilu

Po páde z okna nemocnice v Moskve zomrel vysokopostavený manažér ropného koncernu Lukoil Ravil Maganov. Informovali o tom ruské médiá. Spoločnosť Lukoil následne úmrtie potvrdila, vo svojom vyhlásení však iba uviedla, že Maganov zomrel "po ťažkej chorobe".

01.09.2022 11:12 , aktualizované: 14:02
debata (170)

67-ročný Maganov, ktorý bol viceprezidentom Lukoilu, bol na ošetrení na šiestom poschodí moskovskej nemocnice. Na internete sa objavili špekulácie, že spáchal samovraždu, tieto informácie zatiaľ nikto nepotvrdil.

Podľa niektorých zdrojov ide už o siedme podozrivé úmrtie vysoko postaveného ruského manažéra len v tomto roku. Lukoil je druhým najväčším ťažiarom ropy v Rusku po štátnej spoločnosti Rosnefť. Spoločnosť Lukoil už na začiatku marca vyzvala na rýchle ukončenie vojny na Ukrajine a stala sa tak prvým veľkým ruským podnikom, ktorý sa proti ruskej invázii na Ukrajinu postavil.

Gazprom, plyn, Rusko Čítajte viac Zomrel ďalší ruský manažér spojený s plynárenským gigantom Gazprom

Ako je možné, že Maganov z okna vypadol, nie je jasné. Na mieste sa začalo vyšetrovanie. „Dnes ráno Maganov vypadol z okna nemocnice. Zomrel na následky zranení,“ citovala svoj zdroj agentúra Interfax. O smrti informoval aj ruský kanál Mash, ktorý pôsobí na sieti Telegram. Ten priamo napísal: „Ravil Maganov skočil zo šiesteho poschodia Ústrednej klinickej nemocnice na Ulici maršala Timošenka“.

Navrhol názov

Maganov bol jedným z najdlhšie pôsobiacich členov vedenia ropného koncernu založeného v novembri 1991. Podľa Lukoilu to bol práve on, kto kedysi prišiel s návrhom, ako sa spoločnosť bude volať.

Za podozrivých okolností zomreli v posledných mesiacoch aj ďalší vysoko postavení ruskí manažéri. Telo bývalého viceprezidenta plynárenskej spoločnosti Novatek Sergeja Protosena bolo nájdené v apríli v záhrade vily v španielskom Lloret d Mar, kde trávil veľkonočné sviatky. Milionár sa podľa všetkého obesil, v dome boli nájdené aj mŕtve telá jeho manželky a dcéry, obe s bodnými ranami.

Sergej Protoseňa Čítajte viac Ruského oligarchu s rodinou našli mŕtvych v prenajatej vile v Španielsku

Bývalý viceprezident Gazprombanky Vladislav Avajev bol tiež v apríli nájdený mŕtvy vo svojom moskovskom byte. Údajne najprv zabil svoju manželku a dcéru a následne spáchal samovraždu. Nájdené bolo napríklad telo šéfa dopravy v spoločnosti Gazprom Invest Leonida Šuľmana. Vedľa neho ležal lístok, na ktorom sa sťažoval na veľké bolesti v zlomenej nohe.

V máji potom zomrel ďalší bývalý vysokopostavený manažér Lukoilu, Alexander Subbotin. Podľa informácií, ktoré sa objavili v médiách, zomrel na zlyhanie srdca po tom, čo navštívil šamana, ktorý mu mal poskytnúť alternatívnu liečbu.

Reuters približuje, že Maganov bol blízkym spolupracovníkom jedného zo zakladateľov Lukoilu, Vagita Alekperova. Ten v apríli rezignoval z postu šéfa tejto spoločnosti. Stalo sa tak týždeň po tom, čo Británia v rámci sankcií týkajúcich sa ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine zmrazila jeho majetok a zakázala mu vstup do Spojeného kráľovstva.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Lukoil #pád z okna