191. deň: Putin chce dobyť Donbas do 15. septembra, tvrdia Ukrajinci. Podľa Američanov to je nepravdepodobné

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) v súvislosti s bojmi v Doneckej oblasti pripomína, že podľa ukrajinského generálneho štábu ruský prezident Putin presunul cieľ dobyť celé územie tohto regiónu z konca augusta na 15. septembra, a ruská armáda do tejto oblasti presúva sily, aby sa jej to tentoraz podarilo. Podľa ISW je to však nepravdepodobné.

02.09.2022 06:10 , aktualizované: 23:36
Rusko, Ukrajina, Kalinigrad Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred) hovorí na stretnutí s víťazmi kultúrnej, vedeckej a športovej študentskej súťaže v Rusku, vo vzdelávacom komplexe v Kaliningrade 1. septembra 2022. Nápis za ním je "Rozhovor o vážných veciach".
debata (598)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 191. deň
  • Ukrajinská armáda bombardovala vojenské ciele pri Záporožskej elektrárni
  • Rusko sa ďalej snaží plne ovládnuť Doneckú oblasť
  • Ukrajinci hlásia ruské útoky na Charkov, Bachmut či v smere na Kramatorsk
  • V Záporožskej atómovej elektrárni ostanú nastálo dvaja inšpektori MAAE

VIDEO: Takto Rusi nahradili zničený most pontónovým.

Video
Šesťročná Taisia Ščerbová, vľavo, sa vo štvrtok...
Mladí kadeti spievajú štátnu hymnu počas...
+14Ukrajinská utečenkyňa zíva počas slávnostného...

23:36 Americký prezident Biden požiada Kongres, aby schválil 11,7 miliardy dolárov na pomoc Ukrajine. Celkovo chce vláda od Kongresu vyše 47 miliárd dolárov na pokrytie krízových a urgentných výdavkov. USA počas tohto roka vyčlenili na podporu Ukrajiny zhruba 40 miliárd dolárov a tri štvrtiny týchto peňazí americké úrady už využili.

22:59 Belgická federálna vláda v piatok vyjadrila súhlas s účasťou Belgicka pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ) v Haagu v spore „Ukrajina proti Ruskej federácii“ týkajúcom sa obvinení z páchania genocídy v ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti. Na správu tlačovej agentúry Belga upozornil spravodajca TASR v Bruseli.

Belgicko sa stane súčasťou konania pred ICJ na návrh ministra spravodlivosti Vincenta Van Quickenborna a šéfky diplomacie Hadje Lahbibovej.

Ukrajina 26. februára tohto roku podala žiadosť o právne konanie proti Ruskej federácii pre spor týkajúci sa výkladu, uplatňovania a vykonávania Dohovoru OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948. Ukrajina argumentuje, že Rusko nepravdivo tvrdilo, že v ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti boli spáchané činy genocídy. Ruská vláda aj týmto ospravedlňuje svoju agresiu, ktorú označuje ako špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine.

22:37 Sankcie uvalené Západom na Rusko účinkujú, vyhlásil koordinátor sankcií z amerického ministerstva zahraničných vecí James O'Brien. Informoval o tom v piatok portál britskej stanice Sky News. Európa, Kanada, USA, Japonsko a Spojené kráľovstvo uvalili po napadnutí Ukrajiny sériu sankcií na Moskvu, aby oslabili jej schopnosť viesť vojnu.

„Vieme, že Rusko sa pokúša získať vybavenie a peniaze. Nemyslíme si, že sa mu darí,“ vyhlásil pred novinármi v Bruseli O'Brien. Dodal: „Vidíme ako náhradu množstvo predmetov nižšej kvality, napríklad spotrebiteľskú elektroniku v útočnom a komunikačnom vybavení armády. Ak sa ich chcú pokúsiť použiť na účel, na ktorý nie sú zamýšľané, tak je to skvelé pre amatérov a domácich majstrov, ale nie pre moderný ozbrojený konflikt či ekonomiku.“

Niektorí predstavitelia EÚ sa obávajú, že Čína alebo India by mohli pomôcť Moskve obísť sankcie predajom vybavenia a technológií dvojakého použitia. Rusko by ich následne použilo na vojenské účely. Podľa O'Briena sa Rusko pokúsilo týmto spôsobom získať potrebné materiály, ale nepodarilo sa mu to.

21:22 Hodnotiaca správa o Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine by mala byť hotová na budúci týždeň. Povedal to šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po návrate z Ukrajiny, kde delegácia expertov organizácie navštívila elektráreň čeliacu ostreľovaniu.

Ukrajina Záporožie MAAE elektráreň Čítajte viac Inšpektori MAAE skontrolovali v Záporožskej elektrárni všetko, o čo požiadali

20:40 Ruský energetický gigant Gazprom oznámil, že plynovod Nord Stream 1 do Nemecka, na ktorom sa mala cez víkend znovu obnoviť prevádzka, zostane uzavretý, kým nebude opravená turbína. Tým sa na neurčito prerušia dodávky cez toto kľúčové potrubie z Ruska do Európy.

Putin Čítajte viac Potvrdili sa najhoršie obavy. Gazprom odpovedá ihneď po tom, čo Brusel rozhodol o strope na ruskú ropu

19:58 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že bombardovala ruskú základňu v meste Enerhodar, pri ktorom sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. „Cielené útoky našich jednotiek v lokalitách Enerhodar a Cherson zničili tri delostrelecké systémy nepriateľa ako aj muničný sklad,“ uviedli ukrajinské ozbrojené sily.

Do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca kontrolujú ruské jednotky, prišiel vo štvrtok 14-členný tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). V okolí elektrárne dochádza k opakovanému ostreľovaniu, z ktorého sa Kyjev a Moskva navzájom obviňujú. Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že ruská armáda odstránila z komplexu najväčšej jadrovej elektrárne v Európe „všetko svoje vybavenie“ ešte pred príchodom inšpektorov MAAE.

18:55 Vysokopostavený ruský diplomat v piatok dôrazne varoval Washington pred dodaním zbraní s dlhým dosahom Ukrajine. Podľa námestníka ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova Spojené štáty balansujú na hranici priameho zapojenia sa do konfliktu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Riabkov tiež poukázal na vojenskú doktrínu Ruska, podľa ktorej môže použiť jadrové zbrane v prípade napadnutia zbraňami hromadného ničenia alebo ohrozenia svojej existencie. Opätovne zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v ofenzíve na Ukrajine, pokým nedosiahne svoje ciele.

Útočné možnosti ukrajinskej armády zvýšili dodávky amerických salvových raketometov HIMARS s navádzanými strelami schopnými zasiahnuť ciele do vzdialenosti 80 kilometrov. Rakety pre HIMARS s doletom do 300 kilometrov však USA Ukrajine neposkytli.

„Varujeme Spojené štáty pred provokatívnym krokom, ako sú dodávky zbraní s dlhším dosahom a ničivejším účinkom,“ uviedol Riabkov. „Je to cesta nikam s vážnymi následkami, za ktoré ponesie plnú zodpovednosť Washington.“

18:06 Na východe Ukrajiny zadržali 31-ročnú ženu za vyzrádzanie polohy vojenskej jednotky svojho manžela Rusom pozdĺž frontu v Doneckej a Záporožskej oblasti. Informácie zisťovala od svojho manžela.

„Odovzdávala informácie, ktoré dostala prostredníctvom komunikačných aplikácií, ruskému vojenskému spravodajstvu, a to ich využilo pre delostrelecké a letecké údery,“ napísala SBU. „Robila tak napriek tomu, že je vydatá za vojaka ozbrojených síl Ukrajiny a že spolu majú syna,“ dodala kontrarozviedka.

16:50 Ukrajina v piatok schválila nový balík sankcii voči 99 jednotlivcom a 178 právnickým osobám z Ruska a Bieloruska. Patria k nim aj dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nový balík sankcií oznámilo Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území. Na zozname sú firmy a organizácie, ktoré sa podieľajú na ruskom vojenskom úsilí, vrátane ruských spoločností v oblasti obranného priemyslu a predstaviteľov centrálnych bánk Bieloruska a Ruska.

16:40 Ruskojazyčná stanica BBC upozornila na príspevok ukrajinského prezidenta Zelenského na sociálnej sieti Telegram, kde vyjadril sklamanie nad tým, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zatiaľ nevyzvala na demilitarizáciu zariadenia a stiahnutie ruskej armády z elektrárne. „Hoci sme o tom s pánom Grossim hovorili na našom stretnutí v Kyjeve,“ uviedol Zelenskyj s odvolaním sa na šéfa MAAE Rafaela Grossiho. „Práve to je cieľom ukrajinského a medzinárodného úsilia,“ poznamenal. Ak by sa to podarilo dosiahnuť, Záporožská jadrová elektráreň by podľa neho mohla opäť úplne bezpečne fungovať.

Zelenskyj ďalej uviedol, že misiu MAAE mali sprevádzať novinári ukrajinských a medzinárodných médií, aby „svet uvidel pravdu“, ale ruská strana tomu zabránila. „Okupanti… zorganizovali partiu svojich propagandistov,“ napísal a MAAE vytkol, že zástupcov nezávislých médií „nechránila“. „Dúfame, že misia napriek tomu vyvodí z okolností v elektrárni objektívne závery,“ podotkol.

16:15 Reaktor ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorý bol vo štvrtok odpojený v dôsledku ruského ostreľovania, je opäť pripojený k energetickej sieti a pokračuje vo zvyšovaní výkonu. Na sociálnej sieti Telegram to oznámila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Túto najväčšiu atómovú elektráreň v Európe v marci obsadili ruské invázne vojská. Kyjev a Moskva sa v posledných týždňoch navzájom vinia z jej ostreľovania.

„V súčasnosti sú v elektrárni v prevádzke dva bloky, ktoré vyrábajú elektrinu pre potreby Ukrajiny. K prevádzke zariadení a bezpečnostných systémov nie sú žiadne pripomienky,“ poznamenal Enerhoatom. Dnes zapojený piaty reaktor pracovníci zariadenia podľa neho pripojili o 13.10 h miestneho času (12.10 h SELČ). Záporožská jadrová elektráreň má celkovo šesť reaktorov, v prevádzke sú v poslednom čase dva z nich – piaty a šiesty.

15:50 Ruské a proruské sily od začiatku invázie na Ukrajinu nútene sťahujú ukrajinských civilistov na ruské alebo Ruskom okupované územie. Uvádza to organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW), podľa ktorej ide o závažné porušenie vojnového práva rovnajúcu sa vojnovému zločinu a potenciálne aj zločinu proti ľudskosti. Ruské a proruské orgány podľa HRW tiež tisíce ukrajinských občanov podrobili povinnej a násilnej kontrole, takzvanej filtrácii.

APTOPIX Russia Ukraine Čítajte viac Rusko nútene vysídľuje Ukrajincov a podrobuje ich kontrole, uvádza správa HRW

15:35 Ukrajina a Rusko si v piatok navzájom vymenili vojnových zajatcov.

Výmena sa uskutočnila v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Kyjevské ústredie, ktoré má na starosti vojnových zajatcov, prostredníctvom aplikácie Telegram oznámilo, že Rusko prepustilo 14 Ukrajincov. Išlo o príslušníkov dvoch motorizovaných brigád, ktorí boli v ruskom zajatí od jarných mesiacov. Nachádzal sa medzi nimi najmenej jeden dôstojník a jeden zdravotník, píše DPA.

Počet oslobodených ruských vojakov Kyjev nezverejnil a Ruská strana sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila. Pri takýchto výmenách zvyčajne obe strany prepúšťajú rovnaký počet zajatcov, dodáva DPA.

15:20 Ukrajinská protiofenzíva na juhu Ukrajiny z veľkej časti zlyhala. V piatok to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu.

„Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v pokusoch o útoky medzi mestami Mykolajiv a Kryvyj Rih a tiež v iných oblastiach. Nepriateľ utrpel veľké straty,“ napísal Šojgu v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že jediným cieľom tejto protiofenzívy je „vytvoriť u západných predstaviteľov ilúziu, že ukrajinská armáda je schopná útokov“.

Minister tiež napísal, že v Chersonskej oblasti chce Kyjev zahnať ruské jednotky z pozícií západne od mesta Dnipro späť za rieku Dneper.

Agentúra DPA uviedla, že toto vyhlásenie nebolo možné nezávisle overiť.

Šojgu hovoril aj o ďalšom postupe ruskej armády na východe Ukrajiny. Ruské ozbrojené sily podľa neho najnovšie dobyli obec Pisky v Doneckej oblasti. Moskva hlásila ovládnutie tejto obce už pred mesiacom, pripomína DPA.

14:55 V kľúčovej kompresorovej stanici plynovodu Nord Stream 1 je funkčná len jedna turbína. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa jeho slov to ohrozuje spoľahlivosť plynovodu, ktorý vedie z Ruska do Nemecka.

nnns Čítajte viac Spoľahlivosť plynovodu Nord Stream 1 je podľa Kremľa ohrozená

14:20 Ukrajinský rezort obrany zverejnil svoje údaje o stratách ruskej strany.

13:25 Po nedávnych explóziách na okupovanom Kryme preložili usporiadatelia finále majstrovstiev Ruska v pretekoch motokár do metropoly Čečenska Grozného. Informuje o tom server Nastojaščeje vremja. Na šampionáte se účastní aj 10-ročný vnuk ruského prezidenta Putina.

Posledná etapa pretekov sa pôvodne mala konať v krymskej Jevpatorii, asi 20 kilometrov od ruskej vojenskej leteckej základne Saki, ktorou minulý mesiac otriasli výbuchy.

Server uviedol, že z protokolov z pretekov vyplýva, že na majstrovstvách Ruska v kartingu sa v triede mini tento rok zúčastňuje aj desaťročný Roman Faassen. Ide o potomka Putinovej dcéry Márie Voroncovej. Jeho otcom je Jorrit Joost Faassen, bývalý manžel Putinovej dcéry.

Vnuk šéfa Kremľa štartoval v piatich zo šiestich etáp šampionátu a v poradí šampionátu mu teraz patrí 28. miesto.

13:00 Nastal čas na zavedenie cenového stropu na ruský plyn, ktorý do Európy prúdi cez plynovody, vyhlásila šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Ropa Čítajte viac Ministri financií G7 sa dohodli na zastropovaní cien ruskej ropy. Kremeľ varuje, že zavrie kohútiky

12:30 Rusko zrejme v sobotu (3. 9.) obnoví dodávky cez plynovod Nord Stream 1 na 20 % jeho kapacity, signalizujú údaje prevádzkovateľa plynovodu. Európske ceny zemného plynu klesli, informuje Bloomberg.

Plyn / Energie / Potrubie / Čítajte viac Plyn do Európy znova potečie, tvrdí Gazprom. Nemecko však už vyhlásilo, že sa na Nord Stream 1 nebude spoliehať

12:00 Nórska ropná spoločnosť Equinor opúšťa Rusko. Nórska štátna energetická spoločnosť uviedla, že sa úplne stiahla z poľa Kharyaga, ktoré sa nachádza v severnej časti krajiny. „Po odchode z Kharyagy nemá Equinor v Rusku žiadne zostávajúce aktíva ani projekty,“ oznámila spoločnosť.

11:25 V Záporožskej atómovej elektrárni ostanú nastálo dvaja inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Agentúre RIA Novosti to povedal ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uľanov.

„Dvaja ľudia zostanú v Záporožskej jadrovej elektrárni trvalo. Vítame to, pretože medzinárodná prítomnosť bola povolaná, aby uviedla na pravú mieru početné špekulácie o stave vecí v JE,“ povedal Uľanov.

Moskva dnes opäť Ukrajinu obvinila z útokov na zariadenie, ide podľa nej o jadrový terorizmus. Ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom naopak Rusko viní z manipulácie a prekrúcania reálneho stavu vecí v zariadení v čase, keď sú na mieste ďalej experti MAAE.

11:20 Tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) neustále sprevádzajú ruskí vojaci a predstavitelia, a preto sa im doposiaľ nepodarilo viesť súkromné rozhovory s ukrajinským personálom Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES).

Informovala spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na ukrajinskú verejnoprávnu vysielaciu spoločnosť Suspiľne, ktorá citovala nemenovaného zamestnanca. Uvedený zdroj priblížil, že ruské sily inšpektorov MAAE viedli elektrárňou a ukazovali im aj „plány závodu s ostreľovanými cieľmi“, pričom sa ich snažili presvedčiť, že elektráreň ostreľuje ukrajinská armáda.

11:15 Ukrajinské úrady oficiálne registrujú 228 nezvestných detí, ďalších 7 297 ich bolo deportovaných inváznymi vojskami, píše server Ukrinform.

11:05 Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) v súvislosti s bojmi v Doneckej oblasti pripomína, že podľa ukrajinského generálneho štábu ruský prezident Putin presunul cieľ dobyť celé územie tohto regiónu z konca augusta na 15. septembra, a ruská armáda do tejto oblasti presúva sily, aby sa jej to tentoraz podarilo.

Podľa ISW je to však nepravdepodobné. Slobodná Európa/ Rádio Sloboda tiež zverejnilo materiál, na ktorom po Krymskom moste prechádzajú vojenské konvoje. To dokazuje, že Rusko posilňuje tiež svoje jednotky v okupovanej Chersonskej oblasti v reakcii na ukrajinskú protiofenzívu, ktorá sa tam začala tento týždeň.

10:55 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok (1. 9.) na Slovensko 2 621 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 712 mužov, 1 413 žien a 496 detí. O dočasné útočisko požiadalo osem žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2 769 osôb.

10:50 Politika Európskej únie voči Ukrajine je hlúpa a nie je v záujme Chorvátska, s rastom cien energií bude každá členská krajina bojovať sama za seba. Podľa agentúry HINA to uviedol chorvátsky prezident Zoran Milanović.

UN General Assembly Croatia Čítajte viac Milanović: Politika EÚ voči Ukrajine je hlúpa a nie je v záujme Chorvátska

10:30 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov je presvedčený, že Rusko musí prísť o svoje kolónie, ktorých sa zmocnilo v 19. a 20. storočí. Tie sa už podľa neho začínajú „rozhýbavať“. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Musíme pochopiť, že Rusko je jednou z mála krajín, ktoré majú kolónie v 21. storočí. Pretože tieto kolónie, ktoré kedysi zajali, vzali ľuďom jazyk, tradície, zobrali im kultúru, kolonizovali ich… Existuje obrovské množstvo kolónií Ruskej federácie. Treba ich oslobodiť, aby sa tieto národy stali slobodnými. A potom bude situácia úplne iná. Potom uvidíme, koľko vlastne tvorí Rusko,“ povedal Danilov.

Ten podotkol, že Čečenská republika Ičkéria ani Tatársko určite nie sú Rusko. „Máme vedecky dokázané, že tieto územia nemajú nič spoločné s Ruskom. A ani nechcú mať… Pomaly sa už začínajú rozhýbavať. „Nech však každý premýšľa o svojom domove, my na nich myslieť nebudeme. Našou úlohou je postarať sa o to, aby raz a navždy zmizla túžba Rusov strkať nos do našej krajiny ako Pinocchio. To je naša misia,“ dodal Danilov.

10:11 Južné veliteľstvo ukrajinských ozbrojených síl informovalo o zničení piatich ruských muničných skladov na Rusmi okupovanom území počas protiofenzívy zahájenej tento týždeň na juhu Ukrajiny. Cieľom ukrajinských útokov sú aj mosty a prívozy, ktoré sú kľúčové pre Rusov na západnom brehu Dnepra.

Ivan Fedorov, starosta Rusmi obsadeného Melitopoľa v Záporožskej oblasti, ktorý je lojálny voči Kyjevu, dnes na telegrame napísal o ďalšej „pekelnej noci“ pre okupantov. Ukrajinci zasiahli dva ciele, jedným z nich je vojenský sklad a letisko, o druhom zasiahnutom cieli zatiaľ nie sú presnejšie informácie, uviedol Fedorov.

10:01 Slovensku od 1. septembra do konca roka 2023 pomáha chrániť jeho vzdušný priestor Poľsko a Česká republika. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) podporuje tento krok Ministerstva obrany. V tlačovej správe zároveň vyjadril znepokojenie nad najnovším vyhrážaním sa Moskvy Moldavsku, čo podľa neho dokazuje správnosť tohto rozhodnutia.

Zdôraznil tiež, že slovenské staré stíhačky MiG-29 by mali byť poskytnuté Ukrajine s finančnou alebo materiálnou náhradou. "Spolupráca s európskymi partnermi a špeciálne s našimi najbližšími susedmi v otázkach bezpečnosti a vzájomnej vojenskej pomoci je viac ako vítaná v časoch, keď je náš východný sused napadnutý ruskými agresormi. Obmena zastaralej ruskej techniky na vybavenie plne kompatibilné s armádami NATO je viac ako nevyhnutná,“ napísal Ivan Štefanec.

8:44 Britská vojenská rozviedka vo svojej rannej zvodke k situácii na ukrajinskom fronte spomína pokračujúce tvrdé boje z juhu Ukrajiny, vrátane oblasti Enerhodaru ležiaceho v susedstve Rusmi ovládanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

Rozviedka uvádza, že aj napriek vojne na Ukrajine Rusko vo štvrtok začalo vojenské cvičenie Vostok 22 (Východ 22). Podotýka, že aj keď Moskva tvrdí, že sa týchto manévrov zúčastní 50 000 vojakov, je nepravdepodobné, že sa do nich aktívne zapojí viac ako 15 000 príslušníkov armády. To je približne pätina počtov z posledného tohto cvičenia na ruskom Ďalekom východe v roku 2018. Podľa Britov výkon ruskej armády na Ukrajine zdôraznil, že aj napriek rozsiahlym vojenským cvičeniam nie sú ozbrojené sily schopné viesť rozsiahle, komplexné operácie. Cieľom týchto manévrov je vraj urobiť dojem na ruské vedenie a v zahraničí.

cvičenie, vostok Čítajte viac Rusko na Sibíri napína svaly. Spolu s Čínou cvičí 50-tisíc vojakov

8:10 Rusko sa ďalej snaží plne ovládnuť Doneckú oblasť na východe Ukrajiny a vytvoriť si tam vhodné podmienky na obnovenie ofenzívy, uviedol v pravidelnom hlásení o situácii na bojisku ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské úrady v noci na dnešok informovali o tom, že ruské sily útočili v Sumskej oblasti aj na mesto Charkov.

Podľa generálneho štábu sa ruská armáda v Doneckej oblasti sústredí na útočné operácie v oblasti Bachmutu a Avdijivky. V smere na Kramatorsk ostreľovala ciele z mínometov, tankov aj lietadiel. Snažia sa v oblasti udržiavať jednotky ukrajinskej armády a zabrániť tomu, aby sa presunuli inam.

7:45 Loď s kukuricou z Ukrajiny počas plavby do Istanbulu narazila na plytčinu a zablokovala dopravu v prielive Bospor. Ako informoval oficiálny web istanbulského guvernéra, plavidlo Lady Zehma uviazlo na plytčine pre poruchu kormidla. Momentálne kotví v prístave v Bebeku.

„Premávka v Bospore bola dočasne pozastavená pre incident, ktorý si nevyžiadal žiadne zranenia, straty na životoch ani znečistenie životného prostredia,“ uvádza sa v tlačovej správe guvernorátu.

Libérijská nákladná loď s dĺžkou 173 metrov podľa ukrajinských médií prepravuje viac ako 3-tisíc ton kukurice. Vyplávala z Čornomorska a má namierené do talianskej Ravenny na pobreží Jadranského mora.

6:48 Michail Gorbačov, ktorý zomrel v utorok vo veku 91 rokov, bol tiež v posledných rokoch zdrvený zhoršujúcimi sa vzťahmi medzi Moskvou a Kyjevom.

Michail Gorbačov Čítajte viac Svedectvo tlmočníka: Gorbačova vojna traumatizovala

6:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že Rusko neumožnilo novinárom sprevádzajúcim tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vstup do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Uviedla agentúra DPA.

Šéf MAAE Rafael Grossi súhlasil s tým, že ukrajinským a zahraničným novinárom bude umožnené v rámci medzinárodnej kontroly navštíviť Ruskom obsadenú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny, „aby svet videl pravdu“, povedal Zelenskyj vo svojom večernom príhovore.

Keď však tím inšpektorov MAAE vedený Grossim dorazil vo štvrtok do elektrárne, ruskí „okupanti“ nedovolili novinárom vstúpiť do tejto oblasti, uviedol Zelenskyj.

DPA si v tejto súvislosti všíma, že na záberoch zachytávajúcich Grossiho vyhlásenia pre médiá pred jadrovou elektrárňou odvysielaných v ruskej štátnej televízii bolo vidieť len mikrofóny ruských médií. Šéf MAAE neskôr videozáznam z brífingu zverejnil na Twitteri.

Zelenskyj zároveň opätovne vyzval na úplnú demilitarizáciu objektu. „To je cieľom ukrajinského a medzinárodného úsilia,“ dodal.

Medzinárodní experti z MAAE dorazili do Záporožia, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl, v stredu. Na Ruskom ovládané územie prešiel tím dozornej agentúry OSN vo štvrtok a okolo 12.00 h miestneho času dorazil do elektrárne. Členovia tímu bol oblečení v modrých nepriestrelných vestách a na hlavách mali modré prilby. Časť inšpektorov spolu s Grossim po niekoľkých hodinách elektráreň opustila.

Rusko obsadilo Záporožskú jadrovú elektráreň v prvých týždňoch invázie. ZAES sa odvtedy nachádza blízko frontovej línie a v posledných týždňoch prichádza k opakovanému ostreľovaniu jej priľahlých oblastí. Z tohto ostreľovania sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

6:10 Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že ruský prezident Vladimír Putin nariadil ruským vojskám, aby do 15. septembra dosiahli administratívne hranice Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, teda dobyli zostávajúcu časť Donbasu. O Putinovom rozkaze hovoril podľa tlače zástupca náčelníka hlavnej operačnej správy ukrajinského generálneho štábu Oleksij Hromov.

„Nepriateľ naďalej ovláda okupované časti Charkovskej, Luhanskej, Doneckej, Záporožskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti a tiež sa snaží vytvoriť si priaznivé podmienky na obnovenie ofenzívy. Ruské okupačné vojská znovu korigujú svoje plány a akcie v súlade s Putinovým rozkazom dosiahnuť administratívne hranice Doneckej oblasti do 15. septembra,“ povedal generál Hromov podľa denníka Ukrajinska pravda. Na obnovenie ruskej ofenzívy v tejto oblasti má podľa neho poslúžiť novo vytvorený 3. armádny zbor ruskej armády.

Ruské velenie sa podľa ukrajinského generála rozhodlo kvôli vysokým stratám rozpustiť 31. samostatnú výsadkovú brigádu a 22. brigádu špeciálnych síl, v ktorých „ostalo nažive menej ako 20 percent početného stavu“.

Ukrajinský generálny štáb o štvrtkovom večeri hlásil odrazenie ďalších nepriateľských útokov pri Slovjansku, Bachmute, Avdijivke a Novopavlivke, kde ukrajinské jednotky spôsobili nepriateľským silám straty a prinútili ich k ústupu.

Tvrdenie znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Putin počas štvrtkovej návštevy Kaliningradu vyhlásil, že cieľom Ruska na Ukrajine je likvidácia protiruskej enklávy. „Na území dnešnej Ukrajiny začala vznikať protiruská enkláva, ktorá ohrozuje našu krajinu,“ povedal Putin počas stretnutia so školákmi v Kaliningrade. „Preto naši chlapci, ktorí tam bojujú, chránia obyvateľov Donbasu a chránia samotné Rusko,“ citovala ho agentúra Interfax. Agentúra DPA napísala, že týmto vyhlásením dal Putin najavo, že Rusko si na Ukrajinu robí nárok.

598 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine