Štátny pohreb zavraždeného japonského expremiéra Abeho bude stáť 12 miliónov dolárov

Japonsko očakáva, že na štátny pohreb zavraždeného expremiéra Šinzóa Abeho vynaloží približne 1,7 miliardy jenov (12 miliónov dolárov). Oznámila to v utorok japonská vláda.

06.09.2022 12:03
šinzó Abe Foto: ,
Šinzó Abe na snímke z mája 2020
debata (4)

Vláda očakáva, že na smútočný obrad, ktorý sa bude konať 27. septembra v Tokiu, prídu desiatky súčasných aj niekdajších hláv štátov.

Predpokladá sa, že náklady na bezpečnostné opatrenia budú stáť zhruba 800 miliónov jenov, ďalších 600 miliónov sa vynaloží na hostiteľské účely a 250 miliónov pôjde na samotný pohreb, uviedol hovorca japonskej vlády Hirozaku Macuno.

„Na pohrebe sa zúčastnia delegáti z viac než 190 cudzích krajín a regiónov,“ dodal Macuno. Nedávne prieskumy však ukázali, že proti tomuto verejne financovanému podujatiu je približne polovica obyvateľov Japonska.

Súčasný japonský premiér Fumio Kišida uviedol, že vzhľadom na domáce a medzinárodné úspechy Abeho, ktorý bol najdlhšie slúžiacim japonským predsedom vlády, je štátny pohreb patričný. Smútočný obrad sa uskutoční v tokijskej hale Nippon Budókan, ktorá sa zvyčajne využíva na športové a kultúrne udalosti.

Abeho, ktorý bol premiérom v rokoch 2006–2007 a 2012–2020, zastrelil začiatkom júla bývalý vojak počas predvolebnej kampane v meste Nara. Expremiér mal 67 rokov. Krátko po jeho smrti sa v chráme v Tokiu konal malý súkromný pohreb, na ktorom sa zišli tisíce ľudí, aby položili kvety a vzdali mu úctu.

Šinzó Abe Čítajte viac Pôvodným terčom nemal byť expremiér Šinzó Abe, ale vodca náboženskej skupiny
4 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Šinzo Abe