Rusko podľa OSN bráni v prístupe k vojnovým zajatcom, niektorých mučí

Rusko bráni v prístupe k vojnovým zajatcom, uviedla v piatok šéfka misie OSN monitorujúca humanitárnu situáciu na Ukrajine Matilda Bognerová. Niektorých z nich navyše vystavuje mučeniu alebo inému zlému zaobchádzaniu, oznámila predstaviteľka OSN.

09.09.2022 12:32
OSN / Organizácia spojených národov / Foto: ,
debata (9)

„Ruská federácia neposkytla prístup k vojnovým zajatcom, ktorí sú držaní na jej území alebo na jej okupovanom území,“ povedala Bognerová novinárom v Ženeve.

„Je to znepokojujúce o to viac, že sme zdokumentovali, že vojnoví zajatci v rukách Ruskej federácie a jej ozbrojených síl alebo k nim pridružených ozbrojených skupín boli vystavení mučeniu a zlému zaobchádzaniu,“ zdôraznila Bognerová.

Šéfka misie na Ukrajine upresnila, že OSN zdokumentovala aj prípady mučenia vojnových zajatcov zo strany ukrajinských síl. Obe strany odmietajú, že by práva zajatcov porušovali.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec ešte koncom júla upozornil generálnu prokuratúru na video zachytávajúce mučenie zajatého ukrajinského vojaka ruskými vojakmi. Z tohto dôvodu sa obrátil na OSN, Európsky výbor proti mučeniu pri Rade Európy a Medzinárodný výbor Červeného kríža.

„Ako splnomocnenec ukrajinského parlamentu pre ľudské práva som sa obrátil na úrad generálneho prokurátora, aby preveril fakty ohľadom vojnového zločinu, porušujúceho ženevský dohovor (o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami),“ uviedol Lubinec. Zdôraznil, že mučenie je neospravedlniteľným zločinom, za ktorý páchateľ a veliteľ jeho jednotky musí niesť zodpovednosť.

Video, ktorého časť sa objavila na sociálnych sieťach, zachytáva ruského vojaka, ako nožom kastruje spútaného ukrajinského zajatca. Prokremeľský komentátor Vladimir Solovjov zapochyboval o pravosti záberu, keď video podľa neho nezachytáva krv a ani zajatec podľa jeho názoru nekričí dosť hlasno. Zajatec má však upchaté ústa.

„Vojnová hmla nepomôže katom vyhnúť sa trestu,“ prisľúbil na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

Za porušovanie vojnových pravidiel hrozí na Ukrajine osem až desať rokov odňatia slobody a až doživotia, pokiaľ sú tieto činy sprevádzané vraždou.

vojna, ukrajina Čítajte viac 156. deň: Moskva a Kyjev sa navzájom vinia z útoku na väznicu s vojnovými zajatcami
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #vojnoví zajatci