Austin: NATO nechce byť pre Rusko hrozbou, ale svoje územie bude pred ním brániť

Severoatlantická aliancia nechce pre Rusko predstavovať hrozbu, ale ako obranné zoskupenie bude pred ním brániť každý centimeter svojho územia. Povedal to v piatok americký minister obrany Lloyd Austin po stretnutí s českou ministerkou Janou Černochovou v Prahe.

09.09.2022 15:28
Lloyd Austin  / NATO / Foto: ,
Americký minister obrany Lloyd Austin
debata (30)

„Budeme veľmi pevne stáť po boku svojich spojencov a budeme sa brániť útokom Ruska,“ uviedol Austin. Upozornil, že NATO nevyhľadáva konfrontáciu s Moskvou. Česko označil za významného spojenca a ocenil, že sa zaviazalo zvýšiť investície do obrany.

Ministri sa zhodli, že je potrebné vytrvať v pomoci Ukrajine. „Severoatlantická aliancia posilňuje svoju obranyschopnosť vytvorením nových bojových skupín na svojom východnom krídle. Česká republika hrá v tomto posilňovaní vodcovskú rolu,“ povedal Austin.

Černochová uviedla, že Česko potrebuje mať dobre vyzbrojenú armádu, aby mohla plniť túto úlohu a v tomto smere sú Spojené štáty kľúčovým partnerom.

USA dodajú Česku 20 vrtuľníkov, desať viacúčelových a desať bojových. Pôvodnú objednávku 12 strojov dokázala Černochová počas neskorších rokovaní rozšíriť o ďalších osem, ktoré českej armáde poskytnú USA ako dar. Okrem toho má Praha záujem o 24 amerických stíhacích lietadiel F-35 Lightning II.

Česká republika s USA rokuje o znení Dohody o spolupráci v oblasti obrany, pričom podľa ministerky obom stranám záleží na tom, aby ju uzavreli čo najskôr. Zmluva podľa Austina umožní rýchlejšiu a užšiu spoluprácu. „Spojené štáty sú našim najdôležitejším spojencom. Zostávajú garantom bezpečnosti v Európe,“ uviedla Černochová a americkému ministrovi sa poďakovala za ochotu USA brániť Európu.

Biden Čítajte viac USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 675 miliónov dolárov
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Lloyd Austin